Mornarski san: Barani ubijeđeni da nisu rekli posljednju riječ

Klub sa našeg primorja ima razloga za osmijeh, prvi izlazak u Evropu u 101 godini istorije kluba, zaslužio je naklon, ne samo u crnogorskom fudbalu

17189 pregleda 103 reakcija 13 komentar(a)
Foto: FK Mornar
Foto: FK Mornar

Tendencija ranog ispadanja klubova iz regiona u kvalifikacijama za evrokupove nastavljena je i nakon ovogodišnjeg prvog kruga takmičenja za plasman u Ligu šampiona, Ligu Evrope ili Ligu konferencija. I protiv klubova iz malih ili zemalja slabijh liga bez tradicije, rijetke su ekipe iz regiona koje su uspjele da preskoče prvu prepreku, najčešće penalima ili u produžecima. Zato je nada u prolazak Mornara protiv Dinamo Tbilisija u prvom krugu kvalifkacija za Ligu konferencija dočekivana sa podsmijehom, ali ko se zadnji smije...

Barani imaju razloga za osmijeh, prvi izlazak u Evropu u 101 godini istorije kluba, zaslužio je naklon, ne samo u crnogorskom fudbalu, mada pobjeda na “DG areni” - 2:1, a potom remi u Tbilisiju - 1:1, kojim je zakazan duel drugog kruga protiv Radničkog iz Kragujevca, najviše i znači našem klupskom fudbalu.

- Čudo je nad čudima to što smo napravili. Uslovi, tereni, stadioni, tradicija koju vidite da ima Dinamo u Tbilisiju, i kada takvog protivnika srušite onda morate biti najsrećniji na svijetu. I pored svih neprilika koje smo doživjeli u Gruziji, ostvarili smo obećanje da će Mornar biti hrabar. Drago mi je zbog Mornara i crnogorskog fudbala, jer, eto, rekli smo i ispunili: pokazaćemo da se i u Crnoj Gori igra fudbal. A eliminacija Dinama je istorija, senzacija - sa slavlja u hotelu u Tblisija nakon meča poručio je Zoran Đurašković, trener Mornara.

Đurašković
Đuraškovićfoto: FSCG

Tvorac barskog fudbaskog čuda i najboljeg perioda u vijeku Mornara, ima jednostavan recept za uspjeh.

- Povjerenje! Najvažnije je povjerenje i da igračima omogućite odnos kakav ste željeli dok ste bili u kopačkama. I nema potrebe nametati im dodatni pritisak. Fudbal je ipak igra. Bolji u fudbalu ne pobijedi uvijek. I rival želi pobjedu, a na nama je da prikrijemo svoje a iskoristimo slabosti i mane koje ima protivnik. Mi smo to uradili i radujemo se i slavimo. Baš slavimo - istakao je Đurašković.

Mornar je bio bolji rival od Dinama u obje utakmice, igrao je pametnije, kreativnije, stvorio više prilika, a tek lijepih akcija u skladu sa još jednim datim obećanjem Đuraškovića: “Mornar će igrati dopadljivo, napadački, jer fudbal se igra zbog publike. Rekao sam igračima da su za mene, samim plasmanom u našoj ligi 25. maja, osvojili Ligu konferencija, i sada samo neka uživaju u igri”.

Najljepše u toj igri je gol, a za njega se pobrinuo novajlija u dresu Mornara, Darko Zorić. Ofanzivni vezista sjajno je reagovao u 57. minutu, kada je rezantno ljevicom pogodio sa 18 metara donji desni ugao gola Dinama, a pogodak je bio kruna sjajne akcije saigrača i ostvarenje snova tima.

- Prihvatio sam ponudu Mornara jer sam znao da ima sjajan tim, a to smo pokazali u ovom dvomeču. I pokazali smo hrabrost, jedinstvo, a svi smo dali posljednji atom snage. Bilo je teško, ali izdržali smo, podržavali jedan drugog i zasluženo prošli u drugi krug. Srećni smo i sada ćemo da analiziramo Radnički, mada znam da su izuzetno dobra ekipa. Pokazali su to u prošloj sezoni, ali i sada u pripremnim utakmicama. No, mi ćemo dati sve od sebe i u tom, dvomeču - kazao je Zorić.

Darko Zorić
foto: facebook/fkmornarbar

Da dvocifren broj nastupa i golovi u reprezentativnim selekcijama Crne Gore, igranje u poznatim klubovima u biografiji Zorića nisu slučajnost, demonstrirao je igrom protiv Dinama, koju je zbog povrede napustio u 75. minutu.

- Na sreću se pokazalo da je to bio samo grč u zadnjoj loži, i biću spreman za Radnički. Tražio sam izmjenu, jer na terenu nam trebaju najspremniji - zaključio je Zorić.

Ako se izuzme period od devet minuta pred vodeći gol Dinama u 33. minutu, Mornar je, igrajući 70 minuta sa igračem više, bio bolji tim od Tbilisija šteta je da to nije krunisao novom pobjedom. I odigrao je moderno, odbranu počinjao od najisturenijeg, Francuza Krisa Ondonga - Mbae, a bez greške su savršenim postavljanjem - mudrom igrom u duelima akcije prekidali tinejdžer Balša Vukotić i kapiten Andrija Kaluđerović, koji je “preorao” svaki pedalj hibridnog terena u Tbilisiju.

- Srećan sam ali i ponosan na moje igrače, jer ostvaren je veliki uspjeh za klub i naš fudbal. Zaluženo smo prošli favorizovanog rivala, ali ne želimo stati na tome. Smatram da uz ovaj timski duh imamo šta da pokažemo i u narednom dvomeču - obećao je Kaluđerović.

Vremena za slavlje nema mnogo - gostovanje Radničkom iz Kragujevca u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija zakazano je za četvrtak u 20 sati. Utakmica se igra u Leskovcu, gdje stadion zadovoljava evropske standarde. Revanš je pet dana kasnije, već 30. jula na DG areni.

Mornar proživljava najbolje dane u vijeku postojanja kluba, Dinamo iz Tbilisija je već “proknjižen”, slijedi Radnički iz Kragujevca

Bonus video: