Oproštaj Vide: Bila je privilegija nositi najljepši dres

Zamjenik kapitena hrvatske fudbalske reprezentacije, 35-godišnji Domagoj Vida emotivnim pismom se oprostio od dresa "vatrenih"

6514 pregleda 0 komentar(a)
Vida je sa sedam velikih takmičenja osvojio dva srebra i bronzu, Foto: Reuters
Vida je sa sedam velikih takmičenja osvojio dva srebra i bronzu, Foto: Reuters

Zamjenik kapitena hrvatske fudbalske reprezentacije Domagoj Vida (35) objavio je danas da završava svoju reprezentativnu karijeru.

Vida je o svojoj odluci obavijestio predsjednika Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS) Marijana Kustića i selektora Zlatka Dalića, a potom se od javnosti i navijača oprostio pismom.

"Kada sam tog 23. maja 2010. godine pred svojom porodicom, prijateljima i mojim Slavoncima debitovao za reprezentaciju, mislio sam da sam ostvario svoj fudbalski san. Nešto više od 14 godina kasnije, znam da je to bio samo početak najljepše priče u mom fudbalskom životu. I koliko god ove riječi bilo teško izreći, napisati ili sročiti jer se teško odvojiti od nečega što ti toliko znači, lakše je kada znam koliko sam bogatiji zbog svega što sam doživio," poručio je Vida, a prenijela HINA.

Za reprezentaciju je upisao 105 nastupa i postigao četiri gola. Osvojio je svjetsko srebro (2018), svjetsku bronzu (2022), i srebro u Ligi nacija (2023).

"Čast je i da jednom u karijeri obučete najljepši dres na svijetu i predstavljate svoju domovinu. A kada to učinite 105 puta, zaigrate na sedam velikih takmičenja i osvojite tri velike medalje sa Hrvatskom, onda možete samo biti beskrajno zahvalni na takvoj privilegiji," naglasio je Vida.

Vrhunac reprezentativne karijere je imao na Svjetskom prvenstvu u Rusiji gde su "Vatreni" stigli do finala u kom su izgubili od Francuske.

"Uživao sam da se borim za Hrvatsku na terenu i počašćen sam što sam bio prvotimac one nezaboravne srebrne ekipe iz Rusije. Ali, sa jednakim sam žarom proveo i proteklih nekoliko godina kada nisam toliko igrao jer sam naučio da smo za uspjeh bitni svi, od prvog do poslednjeg. Daj maksimum na treningu, podrži i digni saigrače, podvikni, utješi, zagrli, nasmij ekipu, povedi pjesmu - na puno se načina može doprinijeti uspjehu reprezentacije i ponosan sam što sam u ulozi zamejnika kapitena Hrvatske mogao i tako doprinijeti", napisao je Vida.

Vida je trenutno član atinskog AEK-a, a igrao je i za Bešiktaš, kijevski i zagrebački Dinamo, Bajer Leverkuzen i Osijek.

"Nakon 14 godina provedenih u ovoj porodici, kako svima zahvaliti, a nekoga ne zaboraviti? Hvala svim mojim selektorima, od Slavena koji mi je dao prvu priliku, preko Igora, Nike i Ante do Zlatka s kojim smo ostvarili ove nezapamćene i nevjerovatne uspehe, kao i svim trenerima u stručnom štabu", rekao je Vida.

"Bila mi je čast da dijelim svlačionicu sa nekima od najboljih igrača koje je Hrvatska ikada imala, na čelu s najvećim od najvećih. Hvala vam što ste uvijek davali sve za Hrvatsku, što svi doživljavate reprezentaciju kao svetinju, zbog čega se svako od nas uvijek veseli okupljanju, da se vidimo, družimo i onda borimo za isti dres," poručio je Vida.

Bonus video: