Vilijams na vrhu liste otkrovenja, Gruzija ima asove i pored Hviče

Španski napadač, član Atletik Bilbaoa, ima otkupnu klauzulu od svega 58 miliona eura i očekuje se da ovog ljeta ode u neki veliki evropski klub

9128 pregleda 0 komentar(a)
Hit Eura u Njemačkoj, najbliži je Barsi: Niko Vilijams, Foto: Reuters
Hit Eura u Njemačkoj, najbliži je Barsi: Niko Vilijams, Foto: Reuters

Španija je pokorila Stari kontinent, Engleska drugi put zaredom igrala finale Eura, razočarao je Portugal, nije briljirala ni Francuska iako je igrala polufinale...

Bilo je i timova od kojih se nije očekivalo puno - poput Gruzije, Turske ili Slovenije - a koji su ostavili vrlo dobar ili fenomenalan utisak, a Evropsko prvenstvo je u orbitu lansiralo i neke igrače kojima je turnir u Njemačkoj bitno podigao cijenu na tržištu.

Čini se da je najveće otkrovenje napadač novog šampiona Niko Vilijams, jedan od najzaslužnijih što je “crvena furija” četvrti put u istoriji osvojila EP.

Atletik Bilbao teško može da zadrži Nika

Niko Vilijams nije ni do sada bio anonimus za svjetsku fudbalsku javnost, ali izgleda da je samo selektor Španije Luis de la Fuente vjerovao (ili znao) da može da pravi razliku na najvećoj sceni. Napadač Atletik Bilbaoa je postigao dva gola, imao i asistenciju, ali ti statistički podaci ne pokazuju koliko je u stvarnosti bio bitan u pohodu na pehar.

I sada gotovo da može da bira gdje će da nastavi karijeru, jer Atletik teško da može da se odbrani s obzirom na to da Niko ima otkupnu klauzulu od “samo” 58 miliona eura. Vjeruje se da je mlađi od braće Vilijams (Injaki je takođe član baskijskog velikana, te reprezentativac Gane) najbliži Barseloni, mada je u igri i Čelsi.

Italijan na korak od Arsenala

Italija je u Njemačku otputovala kao prvak Evrope, nije se dobro provela i eliminisana je u osmini finala gdje je lako pala u duelu sa Švajcarskom. Ako je golman Đanluđi Donaruma bio najbolji igrač “azura” na Euru, onda je jedini uz njega prelaznu ocjenu zaslužio defanzivac Rikardo Kalafjori.

Ide u Arsenal za 50 miliona: Rikardo Kalafjori
Ide u Arsenal za 50 miliona: Rikardo Kalafjorifoto: Reuters

U pitanju je mladi štoper Bolonje, koji je imao odličnu prošlu sezonu i koji je sada pred velikim izazovom - samo je pitanje dana kada će potpisati za Arsenal za cifru od 50 miliona. Bolonja, ipak, neće dobiti sav taj novac, jer se ranije obavezala da će 40 odsto od narednog transfera platiti Bazelu, bivšem klubu 22-godišnjeg fudbalera.

Prerastao je Palas, sada može da bira klub

Još jedna zvijezda Eura, kada su u pitanju defanzivci, je engleski štoper Mark Gei. Ko prati Premijer ligu ga dobro poznaje iz dresa Kristal Palasa, ali je sada Gei na pravi način iskoristio to što selektor Garet Sautgejt nije mogao da računa na povrijeđenog Harija Megvajera.

Momak koji je prije 24 godine rođen u Abidžanu (Obala Slonovače) na EP je propustio samo duel četvrtfinala sa Švajcarcima i predstavlja sadašnjost i budućnost “tri lava”, ko god da na klupi naslijedi Sautgejta.

Kristal Palas za njega traži 60 miliona: Mark Gei
Kristal Palas za njega traži 60 miliona: Mark Geifoto: Reuters

Pominje se da je Palas spreman da ga pusti za 60 miliona eura, te da su zainteresovani Arsenal, Liverpul, Mančester junajted i Njukasl.

Tursku senzaciju čeka saradnja sa Murinjom

Turska je uz malo sreće mogla i do polufinala Eura, eliminisana je od Holandije, mada je lansirala asove poput Arde Gulera, Kenana Jildiza... Svijet je znao za mlade igrače Real Madrida odnosno Juventusa, ali su vjerovatno mnogi bili šokirani izdanjima lijevog beka Ferdija Kadioglua.

Kadioglu je rođen u Holandiji, igrao je za sve mlađe selekcije “lala” prije nego je odlučio da prihvati poziv Fudbalskog saveza zemlje iz koje je porijeklom.

Ponuda ne nedostaje, za igrača Fenerbahčea su zainteresovani uglavnom engleski timovi (Vest Hem i Vulverhempton), ali pitaće se valjda nešto i Fener i trener Žoze Murinjo, koji je prije dva mjeseca stigao u Istanbul.

Gruzija ima gorostasa na golu, ali i ne samo to

Gruzija je gostovala pod Goricom u jedinoj provjeri pred Euro, a na njemu je bila selekcija za koju su navijali gotovo svi neutralni ljubitelji fudbala. Kroz grupu je pobrala simpatije, hrabro se u osmini finala suprostavila prejakoj Španiji (vodila je 1:0, pa izgubila 4:1), a u svim mečevima “krstaša” u Njemačkoj su se istakla dvojica momaka - golman Giorgi Mamardašvili i napadač Žorž Mikautadze. Bili su čak i na nivou iznad najboljeg igrača selekcije Hviče Kvarachelije.

Mamardašvili je briljirao, nastavio je s partijama koje je pokazivao u dresu Valensije, pa se očekuje da do kraja avgusta napusti “Mestalju”. I za njega je realno da ode u Premijer ligu...

A Mikautadze je posebna priča. Ispao je iz francuske elite s Mecom i imao dogovoren transfer u Monako, a onda se okrenulo sve. Završio je u Lionu u transferu od skoro 20 miliona eura, tako se vratio u gradu u kojem je rođen... Na Euru je bio strijelac tri puta, niko nije dao više golova od njega.

Bonus video: