Evropske lige i FIFpro ulažu žalbu protiv Fife zbog kalendara međunarodnih utakmica

"Odluke FIFA posljednjih godina stavljaju u u povlašćen položaj njihova takmičenja i komercijalni interes, zapostavljajući obaveze koje ima kao upravni organ, i šteteći ekonomski interes liga i dobrobit igrača"

3196 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Savez evropskih fudbalskih liga i Međunarodno udruženje profesionalnih fudbalera (FIFpro) zajedno će uložiti žalbu Evropskoj komisiji protiv Međunarodne fudbalske organizacije (FIFA) na osnovu zakona o konkurenciji EU, vezano za kalendar međunarodnih utakmica.

"Već nekoliko godina, lige i sindikati igrača iznova traže od FIFA da razvije transparentan i fer proces za kalendar međunarodnih utakmica. Posljednji zvaničan zahtjev upućen je uoči Kongresa i Saveta FIFA u maju, ali FIFA nažalost konstantno odbija da uključi lige i sindikate u donošenje odluka", navodi se u saopštenju Saveza evropskih liga.

Međunarodni kalendar utakmica je, kako tvrde, prezasićen, postao je neodrživ za nacionalne lige i predstavlja rizik po zdravlje igrača.

"Odluke FIFA posljednjih godina stavljaju u u povlašćen položaj njihova takmičenja i komercijalni interes, zapostavljajući obaveze koje ima kao upravni organ, i šteteći ekonomski interes liga i dobrobit igrača", dodaje se u saopštenju.

Naveli su da nacionalne lige i sindikati, koji zastupaju interese svih klubova i igrača na nacionalnom nivou, i regulišu radne odnose isključivo uređuju kolektivno dogovorenim rešenjima, ne mogu da prihvate da se "o globalnoj regulativi odlučuje jednostrano".

"Pravna akcija je sada jedini odgovoran korak za evropske lige i sindikate igrača da zaštite fudbal, njego ekosistem i njegovu radnu snagu od jednostranih odluka FIFA", smatraju iz tih organizacija.

Naveli su da će u žalbi ukazati na sukob interesa, jer FIFA ima dvostruku ulogu - i kao globalni regulator fudbala i kao organizator takmičenja.

Bonus video: