Šansa za iskorak u Evropi - Budućnost u Sofiji traži aktivan rezultat pred revanš

"Plavo-bijeli" u četvrtak (19.30h) u Sofiji protiv CSKA 1948 igraju prvi meč 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencije - asistent u stručnom štabu Srđan Nikić vjeruje da će efekat prolaska dalje protiv Mališeve biti vidljiv u sljedećoj rundi

9265 pregleda 7 komentar(a)
Nikić na treningu Budućnosti, Foto: FK Budućnost
Nikić na treningu Budućnosti, Foto: FK Budućnost

Budućnost je sa tri tutule u posljednjih pet sezona konačno potvrdila da je najveći crnogorski fudbalski klub, ali Evropa i dalje ostaje (pre)velik izazov za "plavo-bijele"...

Klub iz Podgorice je od 2020 - kada je stigao do trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope - do ove sezone preskočio samo jednu rundu (protiv Lapija prije dvije godine), a iako se uvijek očekivao korak više on nikako nije dolazio.

Da li je ovo ljeto idealno za takvo nešto - Budućnost je već eliminisala Mališevu u kvalifikacijama za Ligu konferencije i ne želi da se tu zaustavi.

"Igrači su svjesni da im se ukazala šansa da naprave iskorak u Evropi, jer svi znamo da je bilo razočaranja u bliskoj prošlosti", poručio je Srđan Nikić, asistent u stručnom štabu Ivana Brnovića.

Prvi naredni izazov šestostrukog prvaka Crne Gore čeka u Sofiji, gdje će "plavi" igrati prvi meč drugog kola kvalifikacija protiv CSKA 1948 - četvrtak, 19.30h.

"Želimo da napravimo aktivan rezultat pred revanš koji igramo pred našom sjajnom publikom. Atmosfera na posljednjoj utakmici je bila fenomenalna, imamo ogromnu želju da nešto slično ponovo doživimo i da svi zajedno jurimo prolaz dalje", dodao je Nikić.

Mališeva je prošlost, a jasno je da "plavo-bijele" sada očekuje mnogo ozbiljniji rival.

"Igramo protiv protivnika koji je sigurno jači od prethodnog, igra ozbiljniju ligu i izgleda ozbiljnije, ali u suštini igra slično - jača strana mu je defanziva. To je pokazala i prva utakmica u bugarskom šampionatu (Černo more – CSKA 1948 0:0), a ta čvrstina pozadi ih je krasila i tokom cijele prethodne sezone", objasnio je Nikić.

Nakon prošle evropske sezone koja je bila za zaborav, Budućnost je ove pokazala kako trebaju da se "rješavaju" timovi kvaliteta kakav ima Mališeva - nakon poraza od 1:0 u Podujevu, Petar Grbić i drugovi "oduvali" su kosovskog predstavnika pod Goricom (3:0).

"Ta pobjeda, rezultat i atmosfera su uticali na samopouzdanje ekipe. Budućnost je veliki klub i kada si dio tog sistema, normalno je da budeš pod pritiskom, osjećali smo ga prije utakmice, ali mislim da su igrači odgovorili na fenomenalan način, izborili se i dominantno pobijedili", nagalsio je Nikić.

Očekuje da će efekat tog preokreta i prolaska dalje biti vidljiv u dvomeču sa CSKA.

"Jer hemiju, zajedništvo i atmosferu u svlačionici prave rezultati. Kada imate rezultat, sve ide kako treba, a kada ga nemate ekipa počne da sumnja u sopstvene mogućnosti. Probili smo tu barijeru, ne smijemo da sumnjamo u sebe, znamo da imamo kvalitet, ali u isto vrijeme treba da budemo mirni, staloženi i puni respekta prema protivniku. CSKA je favorit, ali imamo šansu da napravimo aktivan rezultat i u revanšu prođemo dalje".

"Plavo-bijeli" u Sofiju stižu u srijedu u ranim jutarnjim satima, a na stadionu "Vasil Levski" imaće i podršku svojih navijača.

"Kakva god da bude atmosfera, na nama je da budemo koncentrisani od prvog do posljednjeg trenutka. Kada smo igrali u Podujevu, atmosfera je bila pozorišna, igrači nisu imali pritisak sa tribina, a odigrali smo loše... Nadam se da više nikada nećemo ponoviti slično izdanje. Imamo naš cilj, imaćemo navijače uz nas, želimo da imamo aktivan rezultat u revanšu, gdje će nas publika ponovo ispratiti na pravi način", zaključio je Nikić.

Bonus video: