U sofijskom "pozorištu" za pakao pod Goricom

Budućnost bez ruskog štopera Serikova, koji nije dobio vizu Bugarske, večeras (19.30 h) protiv CSKA 1948 u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije

5077 pregleda 3 komentar(a)
Budućnost želi da sve rješava na svom terenu: Sa jučerašnjeg treninga na stadionu "Vasil Levski", Foto: FK Budućnost/Rusmin Radič
Budućnost želi da sve rješava na svom terenu: Sa jučerašnjeg treninga na stadionu "Vasil Levski", Foto: FK Budućnost/Rusmin Radič

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Perfektan teren, za razliku od onog kojeg su ostavili pod Goricom, nešto svježije vrijeme i stadion koji i danas nosi duh komunističkog vremena, a koji je i dalje najpoznatiji po koncertima folk zvijezda s prostora bivše Jugoslavije, naredna su evropska destinacija fudbalera Budućnosti.

Sofija je od juče domaćin “plavo-bijelih”, koje večeras od 19.30 sati u vjerovatno “pozorišnoj” atmosferi stadiona “Vasil Levski” očekuje prvi meč 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencije protiv CSKA 1948.

Revanš i šansa da sve rješava u mnogo drugačijem ambijentu pod Goricom, najveća je želja Budućnosti na gostovanju u glavnom gradu Bugarske.

- Nećemo ići grlom u jagode, ovo je tek prvo poluvrijeme dvomeča i bićemo oprezni - poručio je Ivan Brnović, trener Budućnosti.

- Želimo pozitivan rezultat u Sofiji, koji bi bio sve osim poraza, a onda da u revanšu pod Goricom ovjerimo prolaz - dodao je Miloš Brnović, vezista “plavo-bijelih”.

Istog mišljenja je i Ognjen Gašević.

- Vjerujemo u pozitivan rezultat, a za nas bi on bio sve osim poraza - tako bismo u revanšu mogli da odlučujemo o prolasku dalje - kaže lijevi bek Budućnosti.

Ne obaziremo se na tradiciju

Budućnost će drugi put u istoriji igrati u Bugarskoj - nakon Ludogoreca i Razgrada sada u Sofiji i protiv kluba koji je napunio tek osam godina. I dok možda CSKA 1948 nema veliku tradiciju u koju može da se uzda, naš predstavnik će imati veliki motiv da sruši neku drugu, negativnu, pošto crnogorski klubovi nikada u Uefinim takmičenjima nisu slavili protiv bugarskih.

- Ne obazirem se mnogo na tradiciju i statistiku, iako nešto znače. Trudićemo se da dođemo do rezultata koji nas vodi dalje. Najbolje bi bilo da pobijedimo u Sofiji, ali to neće biti nimalo lako. Pokušaćemo da se predstavimo u što boljem svjetlu, ali najvažniji je rezultat, cilj opravdava sredstvo - naglasio je Ivan Brnović.

I CSKA mora da se nas pazi

Najtrofejniji crnogorski klub na startu ovogodišnje evropske priče eliminisao je Mališevu, a meč pod Goricom protiv rivala s Kosova umnogome je probudio samopouzdanje i optimizam kod Brnovićevih momaka.

- Čeka nas težak i neizvjestan meč protiv kvalitetne i disciplinovane ekipe, koja teško prima golove, mada ih teško i postiže. U svakom slučaju, ekipa su koja ima kvalitet, blagu prednost po svim segmentima u odnosu na nas, ali moram reći ono što i rivali priznaju - da smo u prethodne dvije utakmice, posebno u revanšu, pokazali kvalitet i da se protiv nas moraju pripaziti i voditi računa - kaže šef struke podgoričkog kluba.

Mnogo drugačije nego u Podujevu

Drugo kolo kvalifikacija i drugo gostovanje - ono u Podujevu protiv Mališeve (poraz 1:0) bilo je daleko od idealnog. Koliko će sada Budućnost biti drugačija?

- Očekujem sasvim drugačije gostovanje nego u Podujevu. Iskusniji smo za dva jaka evropska meča, što god ko mislio o Mališevi. Za mene su vrlo interesantna ekipa, posebno tehnički, dobro su vođeni, imaju odlične individualce. Mnogo su nam značile te utakmice, a svaka donosi nešto novo - podvukao je Brnović.

Istakao je jednog od igrača CSKA 1948.

- Kapiten Radoslav Kirilov je izuzetno kvalitetan u igri jedan na jedan, napada direktno prostor ka golu, asistent je i golgeter. Ali iznad svega CSKA 1948 ima timski kvalitet, dobrog trenera, uigran tim, iako možda malo oslabljen u odnosu na prethodnu sezonu - zaključio je Brnović.

Strateg “plavo-bijelih” najavio je samo jednu promjenu u odnosu na drugi meč s Mališevom - prinudnu, pošto ruski štoper Ilija Serikov nije dobio vizu Bugarske, zemlje članice Evropske unije. Umjesto njega na teren će iskusni Vladan Adžić.

Vjerovatni sastav: Mijatović - Grivić, Orahovac, Adžić, Gašević - Brnović, A. Bulatović, Vukotić - Ivanović, Grbić, I. Bulatović.

Na tribinama možda i više navijača Budućnosti

Stadion 'Vasil Levski'
Stadion "Vasil Levski"foto: Kosta Bošković

Priča o CSKA 1948 je već dobro poznata. Klub koji je nastao kao reakcija dijela nezadovoljnih navijača i legendi CSKA nakon fuzije s Liteksom, ipak, nikada nije uspio da privuče veliki broj simpatizera. Zbog svega mečevi mladog kluba iz Sofije uglavnom se igraju u pozorišnoj atmosferi.

S druge strane, Budućnost će imati podršku oko 170 svojih najvatrenijih navijača koji su juče autobusima krenuli ka Sofiji.

Kada se zna da ni velikan s ovih prostora FSCB (bivša Steaua) prošle godine nije privukao veći broj gledalaca, lako se može očekivati da Budućnost na stadionu “Vasil Levski” ima i veću podršku.

- Uzdamo se u podršku navijača kojih će možda biti više nego domaćih - rekao je Ivan Brnović, trener Budućnosti.

Bonus video: