Rivalstvo zbog kojeg je Stoičkov bio doživotno izbačen iz fudbala - Sofija je grad jednog od "najluđih" derbija Evrope

Levski i CSKA podijelili su prijestonicu Bugarske na plavu i crvenu - s druge strane, na dan kada "novi" CSKA 1948 igra evropski meč protiv Budućnosti kroz grad to ni najmanji detalj ne najavljuje

22373 pregleda 27 reakcija 4 komentar(a)
Navijači CSKA i Levskog, Foto: Shuterstock, PFC Levski/Facebook
Navijači CSKA i Levskog, Foto: Shuterstock, PFC Levski/Facebook

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Gvozdena zavjesa je osamdesetih godina prošlog vijeka skrivala šarm Sofije, a iza nje odigravale su se i mnoge druge danas teško zamislive priče... Jedna od njih je svakako i ona sportska kada je najveći talenat kojeg je Bugarska dala doživotno izbačen iz fudbala.

Hristo Stoičkov, tada 19-godišnjak, u dresu CSKA je živio za najveći derbi grada i zemlje protiv Levskog. Ali bugarski "večnoto derbi" (nije teško prevesti) uvijek je bio više od fudbala, izvlačio je iz igrača ono najbolje, ali i najgore...

Mlada krv vanserijskog talenta uzavrela je tokom finala Kupa 1985, cijela utakmica je prolazila u nervozi, gurkanju, pa i udaranju, a sve se nastavilo tučom u tunelu stadiona "Vasil Levski", da bi Centralni komitet Komunističke partije nakon svega odlučio da zauvijek prekine karijeru Hrista Stoičkova.

Veliki majstor nakon toga je otišao u vojsku, a neko se ubrzo u Centralnom komitetu, ipak, sjetio da je mladić iz Plovdiva previše dragocjen da bi doživotno bio izbačen iz fudbala.

Buduća legenda Bugarske, Barselone i fudbala uopšte ubrzo je ponovo učinila ovu igru još ljepšom, ali rivalstvo između CSKA i Levskog, baš kao i prije toga, ostalo je jedno od najvatrenijih, ali i "najluđih" u Evropi...

Danas je sve fudbalsko na stadionu 'Vasil Levski' povezano sa Hristom Stoičkovim
Danas je sve fudbalsko na stadionu "Vasil Levski" povezano sa Hristom Stoičkovimfoto: Kosta Bošković

Vitoša i Sredec

Kada fudbaleri Budućnosti večeras istrče na teren "Vasil Levski" stadiona neće igrati protiv pomenutog velikog CSKA, već kluba koji je nastao 2016. iz revolta dijela navijača i legendi tog kluba kada su se "armejci" fuzijom sa Liteks Lovečom spasili gašenja.

Rival Budućnosti danas pored svog imena ima 1948, godinu osnivanja "starog" CSKA, a poigravanje sa imenima nije novost za bugarski fudbal.

Tako su poslije pomenutih dešavanja iz 1985. po naredbi tadašnjeg predsjednika (diktatora) Todora Živkova i Levski i CSKA bili ugašeni, pa ponovo osnovani, ali sa novim imenima - prvi su bili Vitoša (po čuvenoj planini kod Sofije), a drugi Sredec.

Ta imena su živjela do pada komunizma, a navodno je policija reagovala svaki put kada je neko prije toga klubove nazvao starim imenom.

Levski ima i "najstariji derbi Sofije"

Iako od 2008, odnosno 2009. ni CSKA ni Levski nisu bili prvaci Bugarske (najviše zbog pojave Ludogoreca) ta dva tima su i dalje najveća u državi - "armejci" su 31 put bili prvaci, a "plavi" 26.

I dok CSKA ima više titula, navijači Levskog se ponose time da su osnovani mnogo prije "omraženog" rivala. Desilo se to 1911, istoriju je pokrenula grupa učenika iz sofijske gimnazije, a odlučili su da ime novom klubu daju po revolucionaru i nacionalnom heroju Vasilu Levskom.

S druge strane, iako tvrde da su prve priče CSKA krenule još 1923, ovaj klub zvanično je osnovan 1948. kao klub bugarske Armije.

Oba kluba imaju svoje stadione, a kroz istoriju na "Vasil Levskom" su najčešće igrali međusobne derbije.

Osim najvećeg vječitog derbija Levski ima i još jedan - najstariji derbi grada Sofije protiv Slavije, koja je prije Drugog svjetskog rata šest puta bila prvak, a nakon njega samo jednom.

Sofija nikad nije zavoljela CSKA 1948

Dok Budućnost večeras bude igrala protiv "novog" CSKA neće biti čudno ako na tribinama bude imala veću podršku od domaćina.

Iako je CSKA 1948 možda nastao iz moralnih i sportskih razloga, nikada nije uspio da privuče praktično ni dio navijača "starog" kluba.

Tako na dan utakmice između CSKA 1948 i Budućnosti u Sofiji nemate osjećaj da se igra bilo kakav fudbalski meč. Nema navijača, nema plakata, a teško da ćete naći i nešto od navijačkih rekvizita tog kluba...

dee
foto: Kosta Bošković

Takve stvari u Sofiji, a praktično i u cijeloj Bugarskoj, rezervisane su za Levski i CSKA - klubove sa armijama navijača, ali i klubove koji i danas često imaju mnogo problema zbog huligana.

Sofija i bez uspjeha svojih klubova posljednjih godina ostaje grad podijeljen na crveni i plavi dio, sa derbijem kada sve u prijestonici staje.

Bonus video: