Barani žele i treće evropsko čudo

Fudbaleri Mornara večeras u Mađarskoj protiv Pakšija (19 h) igraju prvi meč 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Preveliki broj utakmica i mali fond fudbalera uzeo je danak, stigle su i povrede i suspenzije, ali će Barani pokušati još jednom da se sakupe i iznenade

10245 pregleda 9 komentar(a)
Mornar je na stepenicu od plej-of faze kvalifikacija za Ligu konferencija, Foto: FK Mornar
Mornar je na stepenicu od plej-of faze kvalifikacija za Ligu konferencija, Foto: FK Mornar

Kada su prije 12 mjeseci Barani započinjali novu prvoligašku odiseju, s opstankom bez baraža kao glavnim ciljem, niko u taboru Mornara nije mogao ni da zamisli da će u avgustu 2024. imati “problem” kako da usklade prebukirani kalendar utakmica, jer su još “živi” na evropskoj sceni!

Baš tako, Mornar večeras u mađarskom Pakšu protiv osvajača Kupa Mađarske Pakšija igra prvi meč 3. kola kvalifikacija za Ligu konferencija (19 h), pošto je već preskočio dvije evropske prepreke i nalazi se na jednoj od plej-of faza.

Momci Zorana Đuraškovića sanjaju otvorenih očiju, tek je početak avgusta, a već su odigrali pet utakmica - četiri evropske, zabilježili impozantne rezultate, pa su tako i neočekivano uoči večerašnjeg duela s Mađarima ušli u domen problema kakve do sada nisu imali - preveliki broj utakmica u kratkom vremenskom intervalu, premali fond fudbalera, povrede...

Naravno, slatke su to muke za Đuraškovića i njegove izabranike, jer da je Baranima neko prije samo mjesec ponudio ovakvu priliku objeručke bi je prihvatili, zato će pokušati večeras da se “sakupe” protiv najtežeg evropskog rivala do sada (jačeg od Dinamo Tbilisija i Radničkog iz Kragujevca, što je logično jer je treća runda) izbore aktivan rezultat pred revanš.

A uzvratna utakmica je već u utorak 13. avgusta - na stadionu pod Goricom, tako barem za sada stoji na sajtu Uefe.

- Probaćemo da se ‘skupimo’, da odigramo meč što najbolje možemo. Kao što sam rekao i pred Leskovac i prvi meč sa Radničkim, pokušaćemo da napravimo aktivan rezultat i da probamo da ponovo napunimo stadion u Podgorici, odnosno da napravimo još jedno čudo. Ne treba da govorim koliko je FK Mornar ove sezone napravio za koeficijent crnogorskog fudbala, da smo ljestvicu podgili mnogo visoko. Ponosan sam na to, na svoj stručni štab, što smo po prvi put u Evropi i na tako veličanstven način reprezentovali naš fudbal, grad i klub - rekao je trener Barana.

Baš tako, Mornari su rasterećeni - šta god uradili u Mađarskoj već su napravili puno, ali daleko od toga da su otputovali u Mađarsku da budu statisti u filmu.

Pokušaće da se isprse, iako bez povrijeđenog Dubljevića, suspendovanog Baošića, s Mitrovićem i Ćetkovićem koji su pod znakom pitanja.

Uzeo je Baranima danak zgusnut raspored, pa čak i utakmica domaćeg prvenstva protiv Otranta u nedjelju (poraz 1:0).

“Prije samo nekoliko dana smo odigrali revanš s Kragujevčanima, u nedjelju veče smo već imali prvenstveno kolo protiv Otranta i zaista nije bilo humano da u tom meču stavljam u ekipu gro igrača koji su odigrali 120 minuta protiv Radničkog, ali mi naš roster nije dozvolio da ih odmaram. Razgovarao sam i sa sportskim direktorom kluba da zamolimo Savez da se odloži utakmica 1. kola, ne zbog rezultata, već zbog zdravlja igrača, ali tu se mnogo ne pitamo i šta je tu je, morali smo na teren - ističe Đurašković.

Pakši je “nabrijan” nakon tri vezane pobjede - obje protiv AEK-a iz Larnake u Evropi, Ujpešta u mađarskom prvenstvu.

“Zaista se radi o odličnoj ekipi, pravoj takmičarskoj. Igraju ‘direktan’ fudbal, u sistemu 3-5-2, gdje je glavni akcenat na ofanzivni dio tima. Dosta je tu centaršuteva sa strane, njihova udarna igla su dva robusna napadača, kao i dva vezna fudbalera - ističe Đurašković.

Bonus video: