Sa većim apetitom u lov na sjever Evrope

Fudbaleri Dečić AdmiralBeta u prvom meču 3. kola kvalifikacija za Ligu konferencije igraju protiv Helsinkija u gostima (18 h)

10279 pregleda 2 komentar(a)
Stefan Milić i Žarko Tomašević na nedavnom meču u Batumiju, Foto: FC Dinamo Batumi
Stefan Milić i Žarko Tomašević na nedavnom meču u Batumiju, Foto: FC Dinamo Batumi

Nakon zapada i istoka, vrijeme je za izazov na sjeveru Evrope - reklo bi se i najteži do sada. Fudbaleri Dečić AdmiralBeta u 3. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije gostuju na “Bolt areni” kod Helsinkija.

Meč u glavnom gradu Finske počinje u 18 sati, a nakon što je crnogorski prvak prvi put u istoriji preskočio prepreku u Uefinim takmičenjima sada u drugačijem raspoloženju dočekuju novu evropsku priču.

- Sigurno da apetiti rastu - ne krije golgeter Dečića, Bojan Matić.

- Cilj nam je da ostanemo u Evropi što duže i sve radimo da tako ostane - dodao je trener crnogorskog šampiona, Milorad Peković.

Tim iz Tuzi u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona poražen je od velškog TNS-a, da bi u nakon selidbe u Ligu konferencije u 2. kolu kvalifikacija napravio iznenađenje i eliminisao Dinamo iz Batumija.

- Očekujemo mnogo i sada, imamo pravo da se nadamo ako pružimo dobru partiju, a nadam se da hoćemo - čak i bolju nego što je to bilo u Batumiju. Nadamo se prolazu i na tom putu pružićemo naš maksimum - jasan je Matić.

Momak koji je početkom godine stigao u Dečić i odmah se istakao golovima, meč u Gruziji kada se pisala istorija morao je da preskoči zbog virusa. Sada je motivsan i spreman...

- A, spremna je i ekipa... Radili smo tokom cijele sedmice na pripremi utakmice koja će biti teška i zahtjevna, slična kao što je bila u Gruziji protiv Dinama. Siguran sam da je ekipa spremna i idemo tamo da pružimo maksimum - dodao je Matić.

Mečevi u kvalifikacijama u posljednje vrijeme nisu bili problem za Helsinki, pošto je najtrofejniji klub Finske tokom prethodne tri sezone igrao u grupnoj fazi Lige konferencija i Lige Evrope.

- Trenutno su u vrhu domaćeg prvenstva i to ne smije da se zanemari - istakao je napadač Dečića.

Ipak, Helsinki ovog ljeta nije baš sigiran kao ranijih sezona - u kvalifikacijama za Ligu šampiona ispao je od litvanskog Panevežiša, dok je prvo mjesto u prvenstviu prepustiio Kupsu.

- Jednostavno - takva ekipa ne smije da se potcijeni, govorimo o trećem kolu kvalifikacija. Imamo pun respekt, ali sve je na nama - smatra Matić.

Da nešto slabiji trenutak Helsinkija ne smije da zavara Dečić upozorio je i šef struke.

- Sigurno nisu u odličnoj formi posljednjih nekoliko utakmica, ali to ne mora ništa da znači. Sigurno je i da će izvući pouke iz tih utakmica. Imaju kvalitet i sigurno će pokušati da ga nametnu. To što su u posljednje vrijeme izgubili određene utakmice, ponavljam, ne znači ništa. To je samo motiv više za njih da izađu jače i probaju kroz dvomeč sa nama da se vrate u kolosjek i na nivo kojem teže - istakao je Peković.

Kakav meč očekuje trener Dečića?

- Biće sigurno čvrsta utakmica, ali vjerujemo u sebe i probaćemo da se nametnemo. Ono što je do nas jeste da smo kroz posljednje utakmice naučili lekcije, stekli iskustvo, dobili na samopouzdanju samim prolaskom dalje. Pokazali smo da možemo da igramo protiv dobrih ekipa. Imamo svoj kvalitet. Stigli smo u Finsku puni samopouzdanja - zaključio je Peković.

HJK predstavio Dečić, sjetio se i Tomaševića

Dečić je ponos malog mjesta u Crnoj Gori i klub koji je prošle sezone ispisao istoriju prvom titulom - tim riječima je Helsinki na svom sajtu predstavio narednog rivala u Ligi konferencije.

Klub iz glavnog grada Finske podsjeća da ekipa iz Tuzi dolazi iz zemlje koja ima nešto manje stanovnika od Helsinkija, naglašava da veći dio ekipe čine domaći igrači, a jednog od intrenacionalaca je posebno istakao.

- U ekipi je i nekoliko igrača iz Srbije i Južne Amerike, a Brazilac Augusto Čagas je postigao izuzetno lijep gol na startu prvenstva Crne Gore - podsjećaju Finci na super volej veziste Dečića protiv Sutjeske u Nikšiću.

U Finskoj su sjetili i štopera crnogorskog prvaka i bivšeg repezentativca Žarka Tomaševića.

- Izgubio je dva meča od naše reprezentacije nedavno, a posebno će po lošem pamtiti drugi kada je po velikoj kiši do 17. minuta dobio dva žuta kartona.

Bonus video: