Evropska priča za aplauz - Mornar i na oproštaju pokazao da crnogorski klubovi mogu da igraju fudbal

Klub iz Bara evropske kvalifikacije završio remijem sa Pakšijem (2:2), u meču na kojem je nastupio desetkovan pokazao bolju igru od viceprvaka iz jače i ozbiljnije lige

27401 pregleda 91 reakcija 28 komentar(a)
Andrija Kaluđerović na meču sa Pakšijem, Foto: Paksi FC
Andrija Kaluđerović na meču sa Pakšijem, Foto: Paksi FC

Putovanje koje je krenulo 11. jula, kada je Mornar prvi put osjetio izazov evropskih utakmica, završeno je večeras u Nikšiću. Ali sve što se desilo ovog ljeta ostaje dio istorije kluba iz Bara i zaslužuje aplauz, naklon...

Debitant u efinim takmičenjima nije uspio da "okrene" 3:0 protiv mađarskog Pakšija... Nije to bilo ni realno bez Odong-Mbee, Đurišića, Baošića i Dubljevića, sa petoricom igrača na klupi, ali je ekipa Zorana Đuraškovića pokazala da crnogorski klubovi mogu da igraju zanimljiv fudbal...

Mornar se od Evrope oprostio remijem 2:2 - u meču u kojem je i oslabljen bio bolji rival od ekipe koja je vicešampion mnogo jače i ozbiljnije lige nego što je crnogorska.

Na kraju i večerašnji bod vjerovatno će biti veliki, kao još jedan korak naših klubova da od ljeta 2026. Crna Gora ima četiri predstavnika u Uefinim takmičenjima.

dded
foto: Sofascore

Baš kao u Mađarskoj neopreznost je i u revanšu bar na startu koštala Mornar... U situaciji koja nije bila opasna, na ivici kaznenog prostora Siniša Stevanović, u želji da "ispuca" loptu udario je Sobolca Mezeia, a sudija Jasper Vergote pokauao na bijelu tačku.

Sa 11 metara nije pogriješio Jozef Vindeker, Pakši je imao 1:0 i u ukupnom skoru velikih 4:0.

Novi gol nije učinio da momci Zorana Đuraškovića potonu, već su očigledno imali želju da pokažu igru koja ih je ovog ljeta i dovela do treće runde kvalifikacija.

Sjajni Japanac Kotaro Kiši konstantno je po desnoj strani mučio defanzivce mađarskog tima, a nakon jednog njegovog ubacivanja Mornar je izjednačio - autogol je u 18. minutu postigao Bence Lenzer.

Nastavili su Barani sa lijepom i napadačkom igrom i nakon toga - Kiši je u želji da ubaci zamalo iznenadio Petera Sapanoša, a odlične šanse imali su i Darko Zorić i Balša Vukotić.

Sličan fudbal viđen je i u drugom dijelu, a sjajan volej Milana Vušurovića i nestvarna odbrana Sapanoša kao da su najavili novi gol.

Marko Ćetković je majstorski ubacio iz kornena, a Zorić u 60. minutu glavom zakucao loptu u mrežu (2:1). Momak koji ima i nekoliko nastupa za reprezentaciju Crne Gore tako je nastavio odlično evropsko ljeto jer je bio strijelac i protiv Dinama iz Tbilisija.

Napadao je Mornar i do kraja, šanse su imali Aleksandar Vujačić i Andrija Kolundžić, ali novi gol nije stigao...

Jeste na drugoj strani - već veoma umorne Barane kaznio je Balaž Balog na četrii minuta prije isteka 90.

Evropsko putovanje je završeno, ali Mornar sada zna da ni neka naredna slična nisu daleko...

MORNAR - PAKŠI 2:2 (1. meč 0:3)

Nikšić - Stadion kraj Bistrice. Gledalaca: 788. Sudija: Jasper Vergote (Belgija). Strijelci: Lenzer autogol u 18. i Zorić u 60. minutu za Mornar, a Vindeker (pen) u 14. i Balog u 86. za Pakši. Žuti kartoni: Kaluđerović (Mornar), Lenzer i Vindeker (Pakši).

Mornar: Popović - Stevanović (83. Vuković), Ljutica, Mitrović, B. Vukotić (60. Seratlić) - Kaluđerović, Kiši, Ćetković (77. Kolundžić) - Vušurović, Zorić, Vujačić.

Pakši: Sapanoš - Otvoš, Kinjik, Lenzer - Večei (83. Balog), Vindeker, Pap, Osvat, Sabo (23. Kovač) - Mezei (46. Harasti) - Tot (60. Tot).

Bonus video: