INFOGRAFIK Ko smije da izazove dinastiju Sitija?

Nova sezona Premijer lige krenula sinoć utakmicom Mančester junajted - Fulam - favorit je poznat i ove godine, opet je to Mančester siti

6451 pregleda 0 komentar(a)
Arteta i Slot će pokušati da sruše Gvardiolinu imperiju, Foto: Reuters
Arteta i Slot će pokušati da sruše Gvardiolinu imperiju, Foto: Reuters

Avgustovski vikend koji se u kolijevci fudbala najviše čeka konačno je stigao...

Engleska se nakon ljetnjeg odmora vraća normalnom životu - utakmicama najbolje lige na svijetu, punim stadionima i pabovima.

Nova sezona Premijer lige zvanično je krenula sinoć sa "Teatra snova" utakmicom između Mančester junjateda i Fulama (1:0), a već danas i sjutra sve će biti po već dobro poznato redosljedu, već od prvog meča vikenda u 13.30 između povratnika u elitu Ipsviča i Liverpula.

Premijer liga
foto: Graphic News

Kako protiv Gvardiole?

Favorit je poznat, baš i prethodnih sezone borba za titulu najviše će zavisiti od motiva Mančester sitija.

"Građani" su bili šampioni tokom posljednje četriri sezone, a od prethodnih sedam izdanja Premijer lige osvojili su ih šest - naravno, sve najviše zahvaljujući genijalnom Pepu Gvardioli.

Jedan od najboljih stručnjaka u istoriji fudbala u nedjelju (17.30h) protiv Čelsija počinje svoju devetu sezonu na klupi Sitija, a osim titula njegovu dominicaju kroz moćnu englesku ligu najbolje oslikavaju i sljedeće brojke - do sada je "neboplave" vodio na 304 prvenstvene utakmice, a dobio ih je 225.

- Ako me iskustvo nečemu naučilo to je da sezona traje veoma dugo i zato je najvažnije da su igrači psihički i fizički spremni za tako nešto - rekao je Gvardiola na presu pred start sezone.

Je li vrijeme za Arsenal?

Svi igrači su mi tokom ljeta rekli: Bićemo bolji, želimo više - tim riječima je Mikel Arteta, trener Arsenala najavio novu sezonu.

Baskijski stručnjak je uspio ono što nije niko nakon Arsena Vengera - vratio je "tobdžije" u velike priče, ali je i dvije sezone zaredom gledao u leđa Sitiju.

I dok se to možda na "Emirejtsu" do sada gledalo kao veliki korak naprijed, sada je jasno da naredni mora da bude najveći - titula.

Zbog svega i mnogi eksperti za engleski fudbal upravo klub iz sjevernog Londona vide kao glavnog izazivača Sitija.

Život nakon Klopa

Uz Arsenal glavni rival "građana" trebalo bi da bude i Liverpul, s tim da su "redsi" možda i najveća nepoznanica pred start nove sezone.

Razlog je jasan, pošto će šampion iz 2020. u bitke za titule poslije osam godina krenuti bez Jirgena Klopa.

Naslijedio ga je Arne Slot, holadnski sručnjak koji mnogo obećava, koji je već tokom priprema donio nešto novo, ali poznato je da su test mečevi jedno, a Premijer liga nešto sasvim drugo.

Uz to, Liverpul je jedini klub iz pet najjačih evropskih liga koji ovog ljeta nije doveo nijedno pojačanje.

- Znam da u klubu i dalje rade da se pojačamo, ali to nije lako, jer je teško pronaći igrače koji su bolji od onih koje trenutno imamo... Tako da mislim da je najvažnije što smo zadržali dobar tim koji je Klop napravio - naglasio je Slot.

Favoriti iz sjenke

Koliko je jaka Premijer liga možda najbolje govore imena onih timova koji nisu u najužem krugu favorita - Mančester junajted, Čelsi, Aston Vila, Totenhem, Njukasl...

"Đavoli" sa "teatra snova" i sinoć su uprkos pobjedi pokazali sve mane koje su ih pratile posljednjih sezona, a jasno je da bi vlasnici Junajteda teško oprostili Eriku ten Hagu još jednu sličnu sezonu poput prethodne - bez obzira na novi ugovor i pehar FA kupa.

U velikom padu je i Čelsi, a novi prvi čovjek Tod Boli za kratko vrijeme smijenio je čak tri trenera - Grejema Potera, Tomasa Tuhela i Maurisija Poketina. Sada se odlučio za jednog od učenika Pepa Gvardiole - Enca Maresku, koji je radio dobar posao u Lesteru, ali koji nema iskustva u Premijer ligi.

Od Aston Vile i Unaja Emerija se očekuje da nastave sa odličnim partijama iz prošle sezone kada je izborena Liga šampiona, dok će Ejndž Postekoglu u svojoj drugoj sezoni na klupi Totenhema morati mnogo više ukoliko želi da pokaže da je bio pravi izbor kluba.

Ne treba otpisivati ni Njukasl, ekipu koja će od kraja avgusta biti jača za Sandra Tonalija, kojem tada ističe suspenzija zbog nezakotinog klađenja.

Možda nije favorit, ali jedna od ekipa koja bi mogla da bude lijepa priča je Vest Hem, koji na klupi ima zvučno ime (Đulen Lopetegi), a koji se pojačao sa Niklasom Filkrugom, Gvidom Rodrigesom, Aronom van Bisakom...

Ispadaju li ponovo novajlije?

Prošle sezone su iz Premijer lige ispala sva tri tima koja su došla iz Čempionšipa - Šefild junajted, Barnli i Luton.

Prema predviđanjima sa Ostrva sličan epilog je moguć i ove sezone, pa mnogi kao glavne rivale za ispadanje vide Ipsvič, Lester i Sautempton.

Uz njih teška borba za opastanak očekuje i Notingem forest, a biće zanimljivo vidjeti i nastupe Bornmuta i Vulverhemtona.

Bonus video: