Preminuo je Krištof Daum: Bio je i genije i "Dumb", uzimao kokain, pokrenuo legendu o Neverkuzenu...

Nesvakidašnja fudbalska ličnost i veliki trener, nakon duže borbe sa kancerom, preminuo u 71. godini

16091 pregleda 33 reakcija 5 komentar(a)
Krištof Daum tokom 2017, Foto: Shutterstock
Krištof Daum tokom 2017, Foto: Shutterstock

Štutgartu je donio jednu od ukupno pet titula u istoriji kluba, stvorio je veliki Bajer Leverkuzen krajem prošlog milenijuma, ali i bio član maleroznih "farmaceuta", prolazio kroz kokainske skandale, vršio nedozvoljene izmjene...

Krištof Daum, veliko trenersko ime, ali i nesvakidašnja fudbalska ličnost, više nije sa nama - njemački stručnjak preminuo je u 71. godini nakon duge borbe sa kancerom.

Njegova porodica je saopštila da je umro u subotu - mirno okružen najbližima, prenosi Rojters.

Nakon što mu je 2022. dijagnostifikovan rak, Daum se najprije povukao iz javnog života, ali se ubrzo vratio.

"Tumor je izabrao pogrešno tijelo", govorio je Daum u intervjuima, koristeći svoj borbeni duh da inspiriše druge.

Trenersku karijeru počeo je 1986. u Kelnu, da bi 1990. preuzeo Štutgart i sa njim dvije godine kasnije postao prvak Njemačke.

Koliko su ga pratile neobične priče brzo nakon velikog uspjeha uslijedio je šok u 1. kolu Kupa (Lige) šampiona protiv Lidsa. "Švabe" su dobile prvi meč 3:0, revanš su izgubile 4:1, ali su proslavile prolazak dalje zbog pravila gola u gostima...

Ipak, jugoslovenski defanzivac Jovo Simanić upisao je samo jedan nastup za prvu ekipu njemačkog kluba, odigrao je svega osam minuta, ali i to je bilo dovoljno da Štutgart izbaci iz Lige šampiona, pošto je Daum zaboravio da su u tim godinama bila dozvoljena samo četiri stranca na terenu.

"Christoph Dumb", bili su nemilosrdni engleski mediji tada, a lako je prevesti igru riječi sa njegovim prezimenom.ž

Nakon toga odigran je ponovljeni meč u Barseloni, dalje je prošao Lids, a Daum dobio otkaz.

Otišao je u Bešiktaš i osvojio titulu, a onda se vratio u Njemačku i preuzeo Bajer Leverkuzen. Sa "farmaceutima" je čak tri puta bio vicešampion Bundeslige (1997, 1999. i 2000), a posebno se pamti posljednje drugo mjesto.

Bajeru je u posljednjem kolu trebao bod protiv Unterhahinga da bude šampion, ali je klub iz Leverkuzena neočekivano poražen u bavarskog gradiću, pa je titula otišla Bajernu u ruke. Legenda o tadašnjem "Neverkuzenu" je krenula...

Te godine već je bio viđen na mjestu selektora Njemačke, kada je isplivalo da je uzimao kokain. Suočen sa mogućnošću zatvora sve je priznao, a Fudbalski savez Njemačke promovisao Rudija Felera za novog selektora.

Ponovo je "pobjegao" u svoj Bešiktaš, a vodio je i Austriju iz Beča, Fenerbahče, Klub Briž, reprezentaciju Rumunije... Bilo je i dalje uspjeha, ali se njegova trenerska zvijezda polako gasila...

Uzbudljiv život često je opisivao riječima: Možete da padnete - nije ni važno koliko često. Ali uvijek je samo bitno da nastavite da ustajete.

Bonus video: