FK Adria: I dalje traje pravna diskriminacija FSCG prema nama, zahtijevamo da se ponovi Izborna skupština

Pravni 'VAR' je potreban u Crnoj Gori, možda će doći u FSCG ranije od onog na našim stadionima"

7703 pregleda 28 reakcija 15 komentar(a)
Foto: FK Adria
Foto: FK Adria

Fudbalski klub Adria iz Podgorice saopštio je da nepoštovanje Statuta Fudbalskog saveza Crne Gore i Zakona o sportu, kao i pravna diskriminacija prema tom klubu od trenutnog rukovodstva FSCG traje u kontinuitetu od 3. novembra 2023. godine.

U saopštenju koje je potpisao predsjednik kluba Predrag Stevović iz Adrije traže se ponovi Izborna skupština Udruženja klubova Centar, kako kažu, po rješenju Inspekcije za sport.

"Naš klub je dobio poziv za Izbornu Skupštinu 2.. novembra 2023. koja je raspisana na osnovu rješenja Uprave za inspekcijske poslove - Odsjek za inspekciju za sport - inspektora za sport. Da bi nam zatim sekretar Udrużenja klubova Centar dan kasnije poslao dopis da mi ne možemo da prisustvujemo i glasamo čime nam je ugroženo stečeno pravo", piše u saopštenju.

Naglašavaju da se Adria žalila na to nadležnom organu - Inspekciji za sport koja je, kako navode, izvršila inspekcijski nadzor u FSCG 21. februara 2024. i konstantovala nepravilnost.

FK Adria
foto: FK Adria

"U odnosu na konstantovanu nepravilnost dana 12. marta 2024. donijeto je rješenje kojem je FSCG naloženo da u roku od 30 dana od dana prijema rješenja naloži Udrużenju klubova Centar da zakaže i održi izbornu sjednicu Skupštine na kojoj će izabrati predsjednika Udruženja iz razloga što na izbornoj sjednici Skupštine koja je održana dana 8. novembra 2023. nije dato pravo glasa Fudbalskom klubu 'Adria' iz Podgorice shodno članu 39 stav 4 Zakona o sportu", dodaje Stevović.

Smatraju da je namjera rukovodstva FSCG da im uskrati, kako kažu, stečeno pravo jeste "pravljenje izbornog inženjeringa".

"Jer se očekivalo neizvjestno glasanje. Naš klub u javnosti permanetno ukazuje na zloupotrebe koje 'vječno i nezamjenljivo' rukovodstvo FSCG čini u produženom trajanju. Isto rukovodstvo FSCG koje je raspisalo izbornu Skupštinu na osnovu rješenja Inspekcije za sport sada u kontinuitetu ne izvršava rješenje o ponavljanju izborne Skupštine, već u kontinuitetu pravno diskriminiše naš klub koji je član FSCG i koji ima svoja prava i obaveze", istakli su.

U saopštenju piše i da je "sadašnje rukovodstvo FSCG zbog neizvršenja rješenja državnog organa Inspekcije za sport i presuda Upravnog suda u periodu od 1. janura 2022. do 3. jula 2023. platilo kazne u iznosu od 20.000 eura".

"Ovaj iznos sredstava je uvećan u periodu protekle godine. Kazne se plaćaju sredstvima koje klubovi članovi FSCG svojim aktivnostima i stvaranjem reprezentativaca obezbjeđuju da se uplate od Fife i Uefe. Umjesto da ovaj iznos sredstava bude uplaćen klubovima njime se plaćaju kazne i presude koje rukovodstvo FSCG nije trebalo da dozvoli. Iz navedenih dokaza jasno je da sadašnje rukovodstvo FSCG ne samo da ne želi da uredi fudbal u Crnoj Gori po Zakonu o sportu, Statutu FSCG već dugoročno, smišljeno i planski ne izvršava rješenja Inspekcije za sport, presude sudova u Crnoj Gori, a time ne poštuje ni državu Crnu Goru. Ako učimo sve učesnike u fudbalu da igraju po pravilima, moramo i mi članovi FSCG kao i rukovodstvo da svojim djelima to potvrđujemo", istakli su.

FK Adria
foto: FK Adria
FK Adria
foto: FK Adria

Dodaju i da Adria ima odličnu saradnju sa određenim brojem zaposlenih u udruženjima klubova i FSCG, koji, kako navode, maksimalno doprinose razvoju fudbala, ali da nažalost oni nisu u mogućnosti da kreiraju fudbalske procese u Crnoj Gori.

"Zahtijevamo od rukovodstva FSCG da stvore jednake pravne uslove za sve klubove i da se ponovi Izborna skupština Udruženja klubova Centar FSCG po rješenju Inspekcije za sport. Pravni 'VAR' je potreban u Crnoj Gori, možda će doći u FSCG ranije od onog na našim stadionima", zaključio je Stevović.

Bonus video: