Može li Prosinečki da posloži odbranu bez Savića i Vujačića, Tući je jedna opcija: Fajterski na sjeveru Evrope

Crnogorski fudbaleri rano ujutru lete za Island, u petak veče (20.45) start u Ligi nacija

5852 pregleda 15 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Važno je da ima ko da postige gol, a odbrana uvijek može da se posloži, govorio je nekadašnji crnogorski selektor Zlatko Kranjčar uoči starta kvalifikacija za Euro 2012, a nakon tri vezana poraza u prijateljskim utakmicama.

Uslijedile su tri vezane pobjede u takmičarskim mečevima, četiri meča bez primljenog gola, i to protiv kakvih rivala - Velsa, Švajcarske, Bugarske i Engleske. Serija koja je odvela Crnu Goru u baraž.

Nešto slično, 14 godina kasnije, na početku svog takmičarskog mandata, moraće da primijeni i druga hrvatska legenda na crnogorskoj klupi. Robert Prosinečki, doduše, nema tri poraza, počeo je sa dvije pobjede, protiv Bjelorusije i Sjeverne Makedonije, nakon čega su stigli porazi od Belgije i Gruzije, a za dva dana na Islandu vodi prvu utakmicu na klupi "sokola" u kojoj su ulog - bodovi.

I nema šest igrača, računajući i "paket" standarnih centralnih defanzivaca - može li za tako kratko vrijeme da posloži odbranu bez Stefana Savića i Igora Vujačića?

Marko Tući, štoper korejskog Gangvona, jedna je od opcija. Ne samo za gostovanje na Islandu (petak, 20.45), već i za duel sa Velsom u ponedjeljak u Nikšiću.

“Odsustva stadardnih igrača su veliki peh za nas. To su naši možda i najbolji reprezentativci. Ali, mi koji smo tu probaćemo da odradimo sve što je do nas da pobijedimo utakmicu”, poručio je Marko Tući.

Osim Savića i Vujačića, Crnoj Gori će protiv Islanda i Velsa nedostajati i Marko Janković, Edvin Kuč, Marko Bakić i Vasilije Adžić.

Ipak, Crna Gora je spremna, poručuje 25-godišnji defanzivac, nekadašnji igrač Dečića, Jezera i Podgorice.

“Analizirali smo Island i vidjeli da su disciplinovana ekipa. Forsiraju dugu loptu, dobri su i na drugoj lopti… Takođe, vidjeli smo njihove mane, koje ćemo, nadam se, iskoristiti”, kaže Tući.

Odbrana će u Rejkjaviku biti na velikom iskušenju.

“Očekujem fajtersku utakmica. Dobri su u napadu, imaju ozbiljan kvalitet u ofanzivnoj liniji tima, ali imamo i mi. Nadam se da ćemo to iskoristiti i osvojiti važna tri boda”.

Liga nacija je zamijenila prijateljske utakmice, pa za Crnu Goru, kao i za mnoge druge reprezentacije, to je i takmičarska šansa da se uradi nešto velikio.

Liga nacija daje četiri mjesta u plej-ofu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

“Nadam se da ćemo to iskoristiti. Iskreno, grupa nije laka, ali možemo da igramo sa svima. Turska možda malo odskače, ali i sa njima možemo da igramo”.

Tući, kao i Stefan Mugoša, letjeli su praktično cijeli dan iz Južne Koreje, a sjutra ih čeka još pet sati do Islanda. I nazad...

“Nadam se da to neće uticati na našu spremu i nastup”, poručuje.

Bonus video: