Kreće Liga nacija: Balkanci testiraju moćne Pirinejce

Kreće četvrto izdanje Lige nacija: Prvi dan donosi duele Srbija - Španija, Portugal - Hrvatska...

5654 pregleda 0 komentar(a)
Selektor Španije Luis de la Fuente, Foto: Reuters
Selektor Španije Luis de la Fuente, Foto: Reuters

Uefina priča koja je krenula prije šest godina i kojoj mnogi nisu predviđali blistavu budućnost večeras okreće četvrtu stranicu - novo izdanje Lige nacija počinje mečevima najjače Lige A, kao i u dvije najslabije C i D.

Od izdanja do izdanja Evropska fudbalska unija je donosila manje promjene formata, pa će tako biti i sada - za Ligu A prije završnog turnira uvedeni su četvrtfinalni mečevi, a biće zanimljivije i borbe za prelazak u viši rang, odnosno ispadanje u niži.

Ono što je ovom takmičenju posebno davalo na značaju jeste mogućnost da se kroz baraž ode na neko od velikih takmičenja, ovog puta ne nudi baš veliku nadu, pošto će Liga nacija podijeliti samo četiri karte za mundijalski baraž u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026.

U doigravanju za planetarni šampionat koji će organizovati SAD, Meksiko i Kanada naći će se 12 drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija i samo četiri najbolje rangirane iz Lige nacija.

Liga nacija
foto: Graphic News

U svakom slučaju takmičenje čiji je prevashodni cilj bio da ukine nebitne prijateljske utakmice i da donese derbije između najjačih evropskih selekcija, već tokom prva dva dana režiraće zanimljive mečeve.

U Ligi A večeras će u centru pažnje biti balkansko-pirinejski obračuni - evropski prvak Španija biće gost Srbije u Beogradu, dok će Portugal u Lisabonu dočekati Hrvatsku. Oba meča počinju od 20.45.

- I dalje živim istim životom kao i prije osvajanja Evropskog prvenstva, iako je sada uticaj medija ogroman - rekao je Luis de la Fuente, selektor Španije, a potom naglasio da ne očekuje lak posao protiv Srbije.

- Ta selekcija je igrala na Euru 2024 i bilo je veoma teško savladati.

I dok je Španija u najboljem trenutku od 2012, Srbija je čini se u nikad težem - nakon razočaranja sa EP, novi ciklus obilježili su otkazi, pa protiv “furije” neće igrati Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović, Sergej Milinković Savić...

- Ovo je proces gdje moramo da prihvatimo da neće uvijek biti tih igrača. Neće ni kod Španije biti Rodri i Alvaro Morata, ali to je nebitno jer imaju mnogo kvalitetnih igrača - tu su Martin Zubimendi, Mikel Ojarzabal - rekao je selektor “orlova” Dragan Stojković.

Hrvatska i u nove avanture ulazi sa legendom Lukom Modrićem, koji će “vatrene” predvoditi na “Da Lužu” protiv Portugala.

- Dok god je Luka tu, imaće svoju ulogu u reprezentaciji - sve u dogovoru s njim, ali gledaćemo i na one koji dolaze u veznom redu - naglasio je selektor Hrvatske Zlatko Dalić.

Liga A večeras donosi još dva meča - Škotska će u Glazgovu dočekati Poljsku, dok će se u Kopenhagenu sastati Danska i Švajcarska.

Već u petak stiže i prvi superklasik i duel Francuske i Italije, a potom i okršaj Njemačke i Mađarske, dok istog dana kreće i Liga B koju će Crna Gora otvoriti gostovanjem na Islandu.

Bonus video: