Ljubav prema fudbalu bez granica - San Marino slavi prvu takmičarsku pobjedu u istoriji

Skoro vijek od osnivanja Fudbalaskog saveza u ovoj zemlji, 34 godine od prvog zvaničnom meča i dvije decenije od jedine pobjede do sada, "republikanci" su dočekali prvi trijumf u takmičarskim mečevima

8262 pregleda 7 komentar(a)
Slavlje "republikanaca" nakon istorijske pobjede nad Lihtenštajnom, Foto: FSGC
Slavlje "republikanaca" nakon istorijske pobjede nad Lihtenštajnom, Foto: FSGC

Kada je San Marino 1990. odigrao prvu zvaničnu fudbalsku utakmicu njegov današnji selektor Roberto Ćevoli počeo je seniorsku karijeru, a kada se ova ponosna republika radovala prvom trijumfu u istoriji Niko Sensoli nije bio ni rođen...

Ime momka, koji je još član Akademije San Marino, vjerovatno je malo kome u svijetu fudbala poznato, ali od sinoć je dio istorije državice od tridesetak hiljada stanovnika i zvanično posljednje (210) reprezentacije na Fifa rang listi.

Skoro vijek od osnivanja Fudbalaskog saveza u ovoj zemlji, 34 godine od prvog zvaničnom meča i dvije decenije od jedine pobjede do sada, "republikanci" su dočekali prvi trijumf u takmičarskim mečevima.

Niko Sensoli je u 53. minutu zatresao mrežu Lihtenštajna za trijumf na startu Lige nacija, za pobjedu na stadionu Seravale, za san koji je konačno postao java.

Do istorijskog 5. septembra 2024. San Marino je odigrao 176 takmičarskih mečeva, izgubio je 171 (dva i od Crne Gore u kvalifikacijama za SP 2014), na pet je uspio da izvuče remi, a ukupno je izgubio 196 od 205 susreta.

Jedinu pobjedu prije nezaboravne u Ligi nacija "neboplavi" su upisali 2004, takođe protiv Lihtenštajna, ali tada u prijateljskom susretu.

Kapiten i rekorder po broju nastupa za San Marino Mateo Vitajoli tako je nakon 17 godina godina u reprezentaciji konačno dočekao da slavi sa svojom zemljom, iako zbog povrede nije mogao da pomogne saigračima.

"Ljubav prema domovini i prilika da igrate međunarodne utakmice - čast koju mnogi profesionalci nikad ne dočekaju, a mi je imamo - žrtva su koja se uvijek isplati", kaže za BBC Vitajoli, inače grafički dizajner.

Koliko sve ovo znači San Marinu možda i najbolje oslikavaju riječi selektora Ćevolija koje su izgovorene prije istorijske pobjede.

"Želim da sanjamo bez granica".

I uspio je - njegovi momci i on konačno su dosanjali san svih generacija u San Marinu.

Bonus video: