Pa šta ako nam neko nedostaje? "Sokoli" novi ciklus otvaraju na Islandu

B Liga nacija: Crna Gora večeras u Rejkjaviku protiv Islanda (20.45), bez šest fudbalera, u iznuđenom i pomalo neočekivanom sastavu, a selektor Robert Prosinečki kao da bježi od pesimista: "Došli su novi klinci, ne treba mnogo da pričamo o odsustvima, već o onima koji su tu, a sigurno će imati šta da pokažu"

22190 pregleda 67 reakcija 12 komentar(a)
Selektor Robert Prosinečki na jučerašnjem treningu u Rejkjaviku, Foto: FSCG
Selektor Robert Prosinečki na jučerašnjem treningu u Rejkjaviku, Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Oslabljena Crna Gora, na oslabljeni Island, na startu četvrtog izdanja Lige nacija - večeras u hladnom, sivom, kišovitom Rejkjaviku na stadionu “Laugardalsvolur”, na krajnjem sjeveru Evrope (20.45 h).

Na ovo “oslabljena Crna Gora”, što se provlači i ponavlja ne samo sada kada nema šest fudbalera, već i pred gotovo svako okupljanje, selektor Robert Prosinečki je u najavi meča imao zanimljiv komentar:

- Primijetio sam da se ovdje previše kuka oko povreda. Pa šta ako neko nedostaje?

Crna Gora je bez Stefana Savića, Igora Vujačića, Marka Jankovića, Edvina Kuča, Marka Bakića, 18-godišnjeg Vasilija Adžića, a djelimično i bez Stevana Jovetića, koji neće početi večerašnji meč.

Prosinečki je objasnio plan za kapitena:

- Stevan je imao problem s tetivom. Moramo da ga sačuvamo jer nije igrao od Gruzije u junu. Imamo plan za njega, sigurno je spreman za pola sata, a treba imati u vidu da nakon samo tri dana igramo s Velsom. Suvišno je pričati koliko nam on znači, ali jednostavno ćemo ga i sačuvati za Vels, prije svega jer nije dugo igrao i nije u takmičarskom ritmu kao drugi reprezentativci.

Sastav tima koji je izdiktirao Prosinečki je pomalo neobičan, neočekivan, naravno i iznuđen, s nekoliko igrača koji startuju prvi put u takmičarskom meču i još više njih koji prvi put igraju zajedno. Ipak, sastav koji će imati šta da pokaže, ubijeđen je legendarni hrvatski fudbaler:

- Najvažnije nam je da mi imamo dobru atmosferu. Dobro smo radili prethodnih dana, iako smo imali malo vremena. Došli su novi klinci, ne treba mnogo pričati o onima koji odsustvuju, već o onima koji su tu, a sigurno će dati maksimum za dobar rezultat.

Dakle, Milan Mijatović na golu, Marko Vešović i Risto Radunović na bekovskim pozicijama, Marko Tući i Slobodan Rubežić kao štoperi, Miloš Brnović i Novica Eraković kao dva zadnja vezna, te Adam Marušić, Vladimir Jovović i Milutin Osmajić koji će činiti ofanzivnu trojku, iza najisturenijeg Nikole Krstovića. Prosinečki kao da bježi od pesimizma i pesimista:

- Dobili smo na hitrini s Erakovićem i Jovovićem na sredini terena, a Osmajić i Marušić takođe imaju tu silinu, motoriku, ukratko rečeno - brzinu. Start je bitan i igraćemo na najbolji način, duboko vjerujem u to. Igrači su motivisani, dobiće priliku oni koji nisu bili s nama u prethodnim akcijama. Može meč da krene drugačije nego što planiramo, ali mislim da imamo čemu da se nadamo.

Kapiten Jovetić na treningu u Rejkjaviku
Kapiten Jovetić na treningu u Rejkjavikufoto: FSCG

U Rejkjaviku je dva sata manje u Crnoj Gori i 20-ak stepeni manje. Stadion neobičnog i predugačkog imena “Laugardalsvolur” (bolje ga ukratko zvati - nacionalni), s atletskom stazom i kapaciteta 9.800 mjesta, s prirodnom travom u perefektnom stanju na kojoj su se reprezentacije s kontinenta često i teško snalazile, valjda zbog svih nabrojanih faktora.

Fizički jaki, hladnokrvni Islanđani će pokušati da i Crnu Goru uhvate u raskoraku, ima li sastav Prosinečkog pravi odgovor?

- Dobro smo ih analizirali, vidjeli smo da imaju problema i povreda, da imaju mana, nisu idealni. Svakako su vrlo dobra ekipa. Poštujemo ih, ali možemo da ih ugrozimo. Biće zanimljiva utakmica.

Selektor Age Hareide, Norvežanin, juče na pres konferenciji nije ni pomenuo Crnu Goru, iako je na tri dosadašnja meča dva puta izgubio od naše reprezentacije. Prvi put, davno, marta 2008. dok je vodio Norvešku (3:1 pod Goricom u prijateljskom meču, kod Zorana Filipovića), drugi put oktobra 2016. dok je vodio Dansku (1:0 za Crnu Goru u Kopenhagenu, pod Ljubišom Tumbakovićem).

- Iznenadilo me je što nas nisu spominjali. Hareide sigurno ima motiv protiv Crne Gore, izgubio je dva puta. Igraju klasično, 4-4-2, ekipa su koja je baš čvrsta i organizovana, nije nimalo lako igrati protiv nje. Pobijedila je Englesku u prijateljskom meču, igrala dobro protiv Holandije iako je izgubila. Posebno smo gledali meč s Ukrajinom gdje su bili vrlo dobri u nekim momentima iako se u tom baražu nisu plasirali na EP. I mi kao i oni želimo dobar start u Ligi nacija, bitno nam je da se dobro pokažemo, da odigramo muški - zaključio je Prosinečki.

Utakmica na Nacionalnom stadionu počinje u 18.45 po lokalnom, dva sata kasnije po našem vremenu. Sudi Francuz Vili Deležo. U istoj grupi B Lige nacija, u istom terminu, igraju Vels i Turska, a Crna Gora već u ponedjeljak u Nikšiću dočekuje Velšane.

Marušićev šesti ciklus: Utakmicu po utakmicu...

As Lacija Adam Marušić je već devet i po godina u crnogorskoj reprezentaciji, večeras počinje šesti ciklus - što kvalifikacija za EP i SP, što u Ligi nacija. Odigraće 60. meč za nacionalni tim i samo su četvorica s više utakmica od njega (Fatos Bećiraj, Elsad Zverotić, Stefan Savić, Žarko Tomašević).

Marušić
Marušićfoto: FSCG

Zna koliko je bitan početak, zna, međutim, da samo dobar početak nije dovoljan...

- Dobili smo zanimljivu grupu u Ligi nacija, mislim da možemo da igramo sa svima, ali ne razmišljamo sada dalje od prve utakmice. Fokusirani smo na meč s Islandom, pa tek onda na sljedeće duele. Vidjećemo kroz utakmice koji je naš cilj.

Mnogo saigrača u reprezentaciji promijenio je Marušić, sada kao jedan od najiskusnijih i vođa ovog tima. I večeras će dobiti “nove”.

- Dosta je novih, ali i mladih igrača. Kroz sve ove godine navikli smo da imamo pehove s povredama, non-stop neku grupu odsutnih, ali to je dio fudbala. Moramo se okrenuti onima koji su tu. Sigurno će svi dati maksimum. Možemo da ostvarimo dobar rezultat.

Island je, takođe, na nekom novom početku, o čemu je pričao selektor “ribara”, Norvežanin Age Hareide.

- Igramo protiv veoma dobre reprezentacije, ali imamo šanse. Gledali smo snimke, znamo u čemu možemo da tražimo priliku za dobar rezultat - jasan je Marušić.

Bonus video: