Crna Gora naivno pala na Islandu, Mijatović se okreće Velsu: Uz pomoć navijača možemo da budemo dominantni

Može li tim Roberta Prosinečkog da pokaže zube, jer bi novi poraz značio da je ciklus izgubljen maltene prije nego što je i počeo

20142 pregleda 14 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Crnogorski fudbaleri su se vratili sa Islanda, nije bilo lako "pregrmjeti" pet sati leta nakon blijedog izdanja, poraza, sveukupno - lošeg početka u Ligi nacija.

Stevan Jovetić i drugovi prvi put su izgubili na startu nekog takmičarskog ciklusa, a ovo je 12. početak od 2008. godine i prvih kvalifikacija za SP.

U prethodnih 11 je Crna Gora startovala pobjedama (kod Miodraga Radulovića, na primjer, sva tri puta: trijumfi u Letoniji i Bugarskoj, odnosno protiv Rumunije kod kuće) ili remijima, kao na primjer pod Ljubišom Tumbakovićem u Rumuniji ili Bugarskoj.

Ako "sokoli" ni sa pozitivnim počecima - pobjedama ili remijima na stratu, nisu do sada uspjeli da se plasiraju na veliko takmičenje, skeptici će reći - šta onda očekivati kada se krene porazom?

Plasman na veliko takmičenje, i to u plej-of preko Lige nacija, i to kroz "teže", kvalifikacije za Mundijal, nije nešto u šta se ulazi sa imperativom, posebno sada kada je Crna Gora u društvu selekcija sa većom reputacijom i istorijom nastupa na SP ili EP - Turskom, Velsom i Islandom.

Prevashodni cilj je - biti u igri, biti konkurentan, pokazati zube i takmičarski naboj, a sve ostalo bi stiglo kao posljedica.

Na Islandu, međutim, Crna Gora nije pokazala ništa od toga. Štaviše, izgubila je na naivan, autsajderski način, sa dva istovjetna gola primljena nakon kornera.

Utakmica sa Velsom stiže brzo, prebrzo - možda i na vrijeme da se poprave stvari, ali na osnovu viđenog u Rejkjaviku, ima li prostora za optimizam?

"Kad izgubite utakmicu iz dva prekida sigurno da nije dobro i da svi imamo osjećaj da smo mogli mnogo više", priča golman Milan Mijatović nakon povratka iz "zemlje vatre i leda".

Njegovi saigrači nisu bili "zagrijani" u duelima, ali ni "hladnokrvni" kada je trebalo dati završni pas ili uputiti udarac.

Bez sedmorice fudbalera, od kojih bi barem petorica bili u startnoj postavi, i nije se očekivalo da Crna Gora oduševi igrom i nadigra Island na tradicionalno negostoljubivom terenu za bilo kojeg gosta.

Očekivalo se, ipak, da bude čvršća, organizovanija - pojednostavljeno, da ne primi dva "ista" gola iz prekida.

"Mislim da u polju Islanđani nisu bili bolji od nas. Imali su incijativu, ali što se tiče šansi smatram da smo bili opasniji. Ostaje da žalimo što smo primili dva pogotka nakon kornera, ali nema sada kukanja, idemo da se spremamo za Vels", dodao je Mijatović.

Crna Gora se pripremala za islandske prekide, gdje su najopasniji, rekao je to i Robert Prosinečki nakon meča. Očigledno je da te pripreme nisu odrađene na najbolji način.

"Vidjeli smo u analizama da su veoma jaki u prekidima. Pokušali smo da se namjestimo, ispostavilo se da nismo pogodili kako treba. Desila su se dva prekida i primili smo dva gola. Na nama je da to ispravimo i nametnemo naš stil protiv Velsa", poručuje čuvar mreže Budućnosti.

U Nikšić u ponedjeljak stiže ostrvska ekipa koja je takođe dobra u prekidima, a opasna je i iz igre. Velšanima bukmejkeri daju prednost u odnosu na našu selekciju, iako su poraženi oba puta kada su gostovali u Crnoj Gori. Bilo je to, doduše, davne 2009. i 2010.

"To su ostrvske ekipe, imaju isti stil. Naše je da odgovorimo dobrom igrom i probamo da napravimo povoljan rezultat", kazao je Mijatović.

Opet će Crna Gora biti oslabljena, ali - ostaje nada, možda barem malo manje nego na Islandu.

"Prate nas pehovi sa povredama, fali nam pet-šest igrača, na Islandu smo izašli u sastavu koji je prvi put počeo zajedno. Ali eto, i pored toga, i pored niske temperature i vremenske razlike bila bi drugačija priča da nije bilo prekida".

Vels je na startu igrao bez golova kod kuće sa Turskom.

"Vidjeli smo da su imali igrača više, da su dominirali, pokušavali, napadali...

Prva utakmica u Nikšiću - i za Crnu Goru nešto sasvim novo.

"Nadam se da će navijači ispuniti stadion do poslednjeg mjesta, da će napraviti lijep ambijent i da će nam pomoći da napravimo dobar rezultat. Prvi put igramo u Nikšiću, mislim da možemo da budemo dominantni", jasan je Mijatović.

Stefan Savić spreman za Vels?

U stručnom štabu crnogorske reprezentacije se nadaju da će Stefan Savić biti spreman da nastupi protiv Velsa, čime bi obrana našeg tima bila značajno ojačana u odnosu na duel na Islandu.

Opcija da Savić zaigra drugu utakmicu u septembarskom ciklusu je, doduše, postojala i prije puta na Island.

Defanzivac Trabzonspora doputovao je u Podgoricu na okupljanje, nije putovao u Rejkjavik, a sjutra bi moglo da bude definitivno jasno da li može da zaigra.

Druga enigma ili nada je Marko Vešović, koji nije zaigrao na Islandu iako je bio najavljen.

Osjetio je bol u listu na treningu, po povratku u Podgoricu je bio na pregledima, i u njegovom slučaju u nedjelju će biti jasnije da li će igrati u Nikšiću.

Bonus video: