Anđeo čuvar Mesijevog kraljevstva

Anhel di Marija - ljevonogi maestro, omiljeni Mesijev saputnik, zvanično se oprostio od dresa Argentine

17242 pregleda 77 reakcija 1 komentar(a)
Tandem snova: Di Marija i Mesi, Foto: Printscreen YouTube
Tandem snova: Di Marija i Mesi, Foto: Printscreen YouTube

Rosario je uvijek bio poseban argentinski grad - mjesto revolucije, džez muzike i fudbala, rodni grad Ernesta Če Gevare, Marsela Bjelse i dvojice momaka koji su tokom posljednjih gotovo 20 godina bili simboli “albiselestea” - Lionela Mesija i Anhela di Marije.

Jedan je u gradu na rijeci Parani rođen 1987, drugi godinu kasnije, a iako će se istorija argentinskog fudbala nakon velikog Dijega Maradone pamtiti prije svega po Mesiju, jasno je da ništa ne bi bilo isto bez mršavog momka koji je - kao što mu ime kaže - bio “anđeo čuvar” jednog od najboljih fudbalera svih vremena...

Genije koji je za fudbal koristio samo lijevu nogu i opet bio “pakleno” dobar, ovih dana se i zvanično oprostio od Argentine na način kako i odlaze velikani, sa peharima pobjednika Svjetskog prvenstva i Kupa Amerike.

foto: Shutterstock

Bilo je to uoči utakmice u kvalifikacijama za Mundijal 2026. protiv Čilea (3:0) na Monumentalu u Buenos Ajresu kada je završio na rukama doskorašnjih saigrača, a od Mesija dobio emotivnu poruku putem videa.

“Kroz svašta smo prošli da bismo na kraju bili šampioni u svemu. Uživaj jer si zaslužio”, rekao je Mesi.

Peking prvi vidio super tandem

Bilo je mnogo zajedničkih pobjeda, vrhunskih poteza, golova, ali i bolnih poraza u dresu Argentine za dvojicu umjetnika.

A, da se jedan od najznačajnijih tandema u fudbalu polako rađa planeta je shvatila u Pekingu 2008. kada su Mesi i Di Marija predvodili nacionalni tim do olimpijskog zlata.

Asistencija prvog i perfektan lob drugog srušili su Nigeriju u finalu.

Očekivalo se da će u narednim godinama Argentina predvođena najboljim fudbalerom na svijetu nizati uspjehe, ali život u neboplavom dresu nije bio nimalo lak za dvojicu majstora.

Na Svjetskom prvenstvu 2010. legendarni Maradona je računao na obojicu, ali šampionata u Južnoj Africi narod Argentine ne želi ni da se sjeća, posebno nakon nokauta od Njemačke u četvrtfinalu (4:0).

Maradona, prvi koji je za Di Mariju tvrdio da će biti vrhunski igrač, otišao je nakon tog Mundijala, a nova nada u “boginju” probudila se 2014.

Suze u Riju

Te godine je Di Marija sa Real Madridom osvojio toliko čekanu 10. titulu Lige šampiona, Mesi je već imao nekoliko zlatnih lopti, a Argentina je sanjala trijumf u domu najvećeg rivala Brazila.

Mesi je bio odličan u grupi, u nokaut fazi ga nije bilo, a Argentina je igrala dok je Di Marija “vukao”.

Njegov gol u 118. minutu srušio je Švajcarsku u osmini, igrao je još četvrtfinale protiv Belgije kada se povrijedio, a nakon toga “gaućosi” više nisu tresli mrežu. Ponovo je za suze kriva bila Njemačka, koja je slavila u finalu u Rio de Žaneiru.

Traume su tih godina povećavali i porazi u finalima Kupa Amerike.

Najljepše priče dolaze na kraju

A, onda kada su svi mislili da će Mesi i Di Marija karijere završiti bez pehara u najdražem dresu - Rio, Doha i Majami pisali su filmsku priču.

Najprije je Argentina osvojila Kup Ameriku u Brazilu 2021, da bi godinu kasnije u finalu Mundijala u Kataru - Di Marija izborio penal i matirao Francuze, Mesi je dva puta tresao mrežu, a “boginja” došla u ruke umjetnika.

Tačku na zajedničku priču stavili su ovog ljeta odbranom titule na Kupu Amerike kada su u finalu u Majamiju srušili Kolumbiju.

“Anhelito” sada može da uživa, kao šampion svega...

Bonus video: