Optimizam i vjera, uprkos svemu: Velšani padaju kraj Bistrice?

B Liga nacija, 2. kolo: Crna Gora protiv Velsa u istorijskom meču u Nikšiću (20.45 časova), koji će prvi put biti domaćin jedne utakmice nacionalnog tima. Poraz na Islandu nije poljuljao optimizam Roberta Prosinečkog, a dodatno ga hrabre mogući povratak Stevana Jovetića i Stefana Savića u prvu postavu

15723 pregleda 95 reakcija 21 komentar(a)
Vladimir Jovović i Robert Prosinečki juče na pres konferenciji, Foto: FSCG
Vladimir Jovović i Robert Prosinečki juče na pres konferenciji, Foto: FSCG

Robert Prosinečki izgleda još nije prebolio i prežalio poraz od Islanda, ali daleko od toga da je izgubio optimizam kojim zrači i koji stavlja u prvi plan od kada je preuzeo nacionalni tim - to bi mogao da bude zaključak pres konferencije pred večerašnji duel sa Velsom u Nikšiću (20.45) u drugom kolu B Lige nacija.

- Mislio sam da ćemo odigrati mnogo bolje protiv Islanda, čak i da ćemo pobijediti - kazao je, između ostalog, selektor Crne Gore u osvrtu na premijerni duel u Rejkjaviku, da bi nedvosmisleno istakao:

- Nismo dobro startovali, ali moj optimizam je i dalje veliki.

Crnogorska selekcija je “iz vazduha” poražena od Islanda, u igri je bila možda ravnopravna, u opasnim zonama nedovoljno dobra da bi poremetila odbranu rivala, a u defanzivi, kada se prime dva gola iz prekida, jasno je nedovoljno koncentrisana i čvrsta.

Sve to mora da bude u drugom meču - i bolja, i brža, i agresivnija, i opasnija, čvršća u defanzivnim zadacima da bi poništila loš utisak koji je ostavila na startu Lige nacija - jer Vels je kvalitetnija selekcija od Islanda, kazao je Vladimir Jovović.

- Mislim da su Velšani bolji od Islanda i da nas čeka teži meč nego u Rejkjaviku. Biće nam potrebna veća koncentracija, više trčanja - kazao je Jovović, priznavši da je poraz na Islandu poljuljao ekipu:

- Iskren da budem, jeste. Mislim da smo mogli i morali bolje. Daćemo sve od sebe da popravimo utisak. Znamo da će biti teško, ali vjerujem da možemo da upišemo pobjedu.

Prosinečki očekuje reakciju tima, koji bi trebalo da bude izmijenjen u odnosu na premijerni duel - moguće je da će Savić biti spreman, u konkurenciji bi mogli da se nađu Vešović i Bakić, šansu bi mogli da dobiju i momci koji su počeli na klupi protiv Islanda: Jovetić, Camaj, Mugoša, možda i Ilija Vukotić.

- “Krpimo” se sve vrijeme. Dosta je igrača otpalo, i to vrlo bitnih, još ne znamo ko će biti na raspolaganju, a igraće najspremniji. Joveta se osjeća dobro, sa njim i eventualno Savićem dobićemo sigurnost koja je ovoj ekipi potrebna. Siguran sam da će biti sasvim drugačije nego na Islandu, a biće i pun stadion. Drugačije je kada se igra kod kuće. Mislim da ćemo biti mnogo agresivniji i da će kvalitet koji imamo doći do izražaja. Želimo da odigramo pravu utakmicu i da pobijedimo.

Prosinečki prije svega očekuje da igrači budu mirniji sa loptom u posjedu, da ne žure sa odlukama koje donose, da vjeruju da mogu da kontrolišu ritam i tempo utakmice.

- Kad god smo razigrani u sredini, onda smo dobri. Fali nam sigurnosti, mirnoće, previše smo žurili protiv Islanda. Kad god smo napravili nekoliko pasova, pa odigrali na stranu, došli smo do šanse, ali izgubili smo nekoliko lopti na sredini terena, donosili neke loše odluke, a oni imaju sjajnu tranziciju i to je uvijek opasno. Takav je i Vels, manje-više isto igraju - rekao je Prosinečki.

Vels je počeo remijem bez golova protiv Turske u Kardifu, na debiju Krega Belamija, u meču u kojem je više od pola sata imao igrača više i zaslužio više od boda. Belami, nekadašnji sjajni napadač, promijenio je sliku nacionalnog tima, kazao je Prosinečki.

- Belami je donio još više agresivnosti, jer je on i kao igrač bio malo “ekstreman” i želi da mu ekipa tako igra. Motivisani su, imaju kvalitet, veoma su dobar tim, sa igračima koji imaju važne uloge u timovima Premijer lige i Čempionšipa, dvojicom u Francuskoj - istakao je Prosinečki.

Duel kraj Bistrice počinje u 20.45 sati, a sudi Bugarin Georgi Kabakov. U drugom meču grupe 4 B Lige nacija Turska u Izmiru dočekuje Island, takođe u 20.45.

Nikšićanin Jovović: Podrška će biti velika

Naša selekcija će prvi put u istoriji odigrati utakmicu u Nikšiću - biće to fudbalski praznik za oko pet i po hiljada ljudi i poseban meč za njega, kaže Nikšićanin Vladimir Jovović.

- Bitno je što igramo u Nikšiću, ne samo zbog mene, već i zbog crnogorskog fudbala, Crne Gore i građana Nikšića. Po informacijama koje imam od prijatelja i porodice, euforija je velika - siguran sam da će atmosfera biti dobra, da će podrška biti velika, a na nama je da pokušamo da ostvarimo rezultat koji želimo. Nadam se da će nam teren u Nikšiću biti srećan - rekao je Jovović.

Minut aplauza za Matiju Šarkića

Istorijska utakmica crnogorske fudbalske reprezentacije u Nikšiću imaće i emotivnu stranu.

Kako je objavio Fudbalski savez Crne Gore, duelu Crne Gore i Velsa u 2. kolu B Lige nacija prethodiće minut aplauza u čast Matije Šarkića.

“Sokoli” u ponedjeljak od 20.45 igraju prvi meč na svom terenu od kada je 15. juna u Budvi preminuo mladi golman. Prije tri dana, na Islandu, nekoliko desetina naših navijača skandiralo je njegovo ime sa tribina stadiona u Rejkjaviku.

Matija je devet puta nastupao za nacionalni tim, a posebno će se pamtiti duel sa Belgijom u Briselu nekoliko dana prije tragedije na crnogorskom primorju.

U karijeri je bio član Anderlehta, Birmingema, Vulverhemptona... Posljednji klub za koji je igrao je Milvol.

Ulaznice u prodaji

Ulaznice za utakmicu Crne Gore i Velsa mogu da se kupe danas na šalterima Sportskog centra u Nikšiću, objavio je Fudbalski savez.

“Ulaznice mogu da se kupe od 11 časova do početka utakmice, po cijeni od osam eura za istočnu tribinu (svi sektori) i od 10 eura za zapadnu tribinu (sektori za domaće navijače)”, naveo je FSCG.

Kapacitet stadiona kraj Bistrice za večerašnji meč iznosi 5.551.

Bonus video: