Dva šoka pa snažna reakcija bez nagrade

Poraz fudbalske reprezentacije Crne Gore u istorijskoj utakmici u Nikšiću - bolji je bio Vels, koji je nakon samo dva i po minuta igre vodio 2:0. Uslijedila je odlična reakcija naše selekcije, gol Dritona Camaja, ali nije mogla do preokreta - 2:1

37733 pregleda 51 reakcija 51 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Crnogorski fudbaleri su doživjeli dvostruki šok za samo dva i po minuta, zatim pokazali da imaju dostojanstvo i ponos, da imaju i energiju i kvalitet, ali nije bilo dovoljno da se vrate i da naprave čudesan preokret.

A mogli su i zaslužili su ga - u premijernom meču u Nikšiću, u lijepom navijačkom i kišnom ambijentu, naša selekcija je poražena od Velsa 2:1 u 2. kolu grupe 4 B Lige nacija.

Dva meča, dva poraza na startu novog takmičarskog ciklusa, greške i naivno primljeni golovi - to su "hajlajti" duela sa Islandom i Velsom, ali ako u nečemu lošem ima i nešto dobro, a uvijek ga ima, onda bi to moglo da bude saznanje da Crna Gora može da igra brzo, agresivno, da napada, da stvara šanse i da nadigra ozbiljne rivale.

Na ovom nivou, međutim, kiksevi iz Rejkjavika i Nikšića su neoprostivi, ostavljaju bolne tragove i uglavnom odluče ishod utakmice.

Šta reći o meču koji krene od 0:2? To više nije meč za koji se ekipa spremala, analize, taktičke pripreme i varijante srušile su se nakon prva dva napada rivala. Za samo dva minuta i 29 sekundi Velšani su već imali dva gola prednosti.

Prošlo je samo 39 sekundi kada je Kifer Mur iskoristio smušene i traljave reakcije prvo Vladimira Jovovića i Miloša Brnovića, pa Slobodana Rubežića, koji nisu uspjeli da izbace loptu iz šesnaesterca (događalo se to i protiv Islanda), da pogodi od stative sa 12-13 metara.

Prvi šok, a zatim i drugi - pogrešan pas uputio je Rubežić, Velšani razvili napad, a Hari Vilson sa 25 metara briljantno šutirao u gornji lijevi ugao.

Od tog trenutka počela je borba crnogorskih igrača da se oporave od šoka, a zatim i teška, gotovo nemoguća misija da nadoknade minus.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: Luka Zeković

Njihova reakcija bila je izuzetna i nadahnuta - iz nokdauna su se podigli hrabro, uradili sve što su mogli da se vrate u meč. Borili su se, trčali, uklizavali, igrali i napadali, ali nisu nagrađeni.

Zaslužili su do poluvremena makar da smanje, ako ne i da izjednače, jer su stvorili dvije velike šanse - Nikola Krstović je nakon ubacivanja Stefana Mugoše sa desne strane, tukao pored stative, a pokušaje Stevana Jovetića i Dritona Camaja u istoj akciji zaustavili su prvo golman Karl Darlou, pa kapiten Ben Dejvis na gol liniji.

Imali su i prečku, koju je sa 50 metara dodirom klase pogodio Jovetić, a i situaciju u kojoj je, čini se, logična odluka bila da sudija Kabakov, ili njegove kolege iz VAR sobe, pokažu na penal - nakon šuta glavom Jovetića, lopta je pogodila u ruku Dejvisa, ali za Kabakova kao da nije.

Nakon šokantnih dva i po minuta i obećavajućih 40-ak, nakon odmora Crna Gora je još samo desetak minuta držala ritam iz prvog dijela. Jak temp po klizavom terenu očito je ostavio bez daha naše igrače, a Velšani mnogo lakše i mirnije čuvali veliku prednost, a mogli i da je uvećaju, da Mur sa peterca nije prebacio prazan gol.

U trenucima kada je izgledalo da je crnogorska selekcija pala energetski (prve izmjene Robert Prosinečki je napravio u 70. minutu) ponovo se javila nada.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: Luka Zeković

Jovović je sa 20-ak metara uzdrmao stativu, onda je Darlou odbranio šut glavom Jovetića iz peterca, da bi u 73. minutu konačno došao i gol. Rezervista Marko Bakić je lansirao Krstovića po desnoj strani, napadač Lećea idealno ubacio za Camaja, koji je ubacio loptu u mrežu.

Prosinečki je zatim iz igre izveo Jovetića i Adama Marušića (Jovetić je odavno bez takmičarske utakmice, Marušić je nedavno imao povredu - valjda su to razlozi), vrijeme je prebrzo prolazilo, a snage za novi napadački talas nije bilo. I ostalo je Crna Gora - Vels 1:2.

CRNA GORA - VELS 1:2 (0:2)

Nikšić - Stadion kraj Bistrice. Gledalaca: 3.569. Sudija: Georgi Kabakov (Bugarska): Strijelci: Camaj u 73. za Crnu Goru, Mur u 1. i Vilson u 3. minutu. Žuti kartoni: Brnović, Marušić (Crna Gora), Vilijams, Ampadu, Džejms (Vels).

Crna Gora: Mijatović, Marušić (74. M. Vukčević), Rubežić, Šipčić, A. Vukčević (77. Radunović), Brnović (69. Osmajić), Jovović, Camaj (74. Eraković), Krstović, Jovetić, Mugoša (69. Bakić).

Vels: Darlou, Mefam, Rodon, Dejvis, Kuper (60. Džejms), Ampadu, Roberts (43. Džonson), Vilijams, Kumas (46. Tomas), Vilson (80. Ramzi), Mur (80. Haris).

Bonus video: