Istorijski trenutak za djecu Budućnosti - "plavo-bijeli" prvi put u Ligi šampiona za mlade

Omladinci kluba iz Podgorice kvalifikacije za elitu počinju protiv Dinama iz Tbilisija - biće to treći put da Crna Gora ima predstavnika u Uefinoj Ligi šampiona za igrače do 19 godina, nakon Titigrada i Sutjeske

9246 pregleda 2 komentar(a)
Foto: FK Budućnost
Foto: FK Budućnost

Budućnost je za sljedeću godinu spremila tortu sa 100 svjećica, a veliki jubilej i prvi vijek postojanja podgoričkog kluba uljepšaće dječaci iz njegove škole...

Prvi put u istoriji Budućnost će nastupiti u Uefinoj Ligi šampiona za mlade (do 19 godina), a prva prepreka u kvalifikacijama biće joj Dinamo Tbilisi. Ukupno biće to tek treći put da Crna Gora ima predstavika u eliti nakon Titograda (2016) i Sutjeske (2017).

"Samo učešće, i to prvi put u bogatoj istoriji našeg kluba, u jednom takvom elitnom takmičenju kao što je Liga šampiona velika je stvar i uspjeh. Privilegija je naći se u konkurenciji šampiona među kojima su najbolje omladinske škole Evrope", poručio je direktor Omladinske škole Budućnosti Srđan Radonjić.

Omladince podgoričkog kluba prethodne sezone je do šampionske krune vodio Željko Ćetković, dok ga je ovog ljeta zamijenio Marko Janjević.

"Dinamo iz Tbilisija je sigurno protivnik koga moramo da respektujemo, a jedan od razloga je što imaju izuzetno kvalitetnu Omladinsku školu. Vidjeli smo to ljetos, kada je pet ili šest omladinaca bilo u prvom timu Dinama u kvalifikacijama za Ligu konferencija protiv Mornara", naglasio je Janjević.

Prvi meč sa šampionom Gruzije na programu je sljedeće srijede u Tbilisiju, dok će se revanš u Podgorici igrati 2. oktobra.

Ono što je dobra vijest - mnogo je mladića koji su već dio prvog tima Budućnosti koji imaju pravo nastupa u Ligi šampiona za mlade, poput supertaletnovanog Andrije Bulatovića.

"Naša šansa protiv Dinama sigurno nije mala, jer smatram da imamo talentovanu i kvalitetnu ekipu koja ima i iskustva - kako zbog igranja sa prvim timom, tako i zbog reprezentacije Crne Gore i učešća u raznim kvalifikacijama i turnirima", istakao je Janjević.

Osim Bulatovića omladinski tim Budućnosti u borbi za elitu mogli bi da pojačaju i ostali talenti koji već imaju iskustva u seniorskom fudbalu - Bodin Tomašević, Zarija Kumburović, Zarija Mugoša, Lazar Savović, Danilo Vukanić, Stefan Đukanović, Lazar Brajović, Dragutin Šaranović, Matija Jovanović, Andrej Camaj, Andrej Kostić...

Pojedini od njih su i članovi omladinske reprezentacije Crne Gore, koju predvodi Goran Perišić, a koja je nedavno savladala Srbiju, pružila jak otpor Portugalu...

"Znamo da i mi imamo talentovane dječake i vjerujemo da možemo da preskočimo prvu prepreku", poručio je na kraju Radonjić.

Ukoliko preskoče prvu prepreku fudbaleri Budućnosti u narednoj će igrati protiv Trabzona, dok bi se u trećem kolu kvalifikacija sastali sa boljim iz duela Makabi Petah Tikva - Sarajevo/AP Brera.

Bonus video: