Crna Gora vjerovatno u trećem šeširu kvalifikacija za Mundijal 2026.

Procjene sastava šešira, koji će definitivno biti poznati krajem novembra, statistička kuća "Football meets data" je vrednovala sa preko 90 odsto vjerovatnoće. Kvalifikacije počinju u martu naredne godine, samo pobjednici 12 grupa idu direktno na SP, drugoplasirani kao i četiri tima iz Lige nacija idu u plej-of

13121 pregleda 38 reakcija 9 komentar(a)
Stevan Jovetić na meču sa Velsom, Foto: Luka Zekovic
Stevan Jovetić na meču sa Velsom, Foto: Luka Zekovic

Fudbalska reprezentacija Crne Gore najvjerovatnije će se naći u 3. šeširu žrijeba kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi. Žrijeb će biti održan 13. decembra, a kvalifikacije će početi u martu naredne godine.

Treći šešir djeluje povoljno (“sokoli” su do sada obično šetali između 3. i 4. šešira, samo su jednom, prije 13 godina bili u drugom), ali treba istaći da je UEFA promijenila sistem evropskih kvalifikacija za SP, pa će ovoga puta biti žrijebano 12 grupa, od kojih će sedam imati pet, a pet grupa po četiri reprezentacije.

Dakle, nije bilo potrebe za 6. šeširom, kao do sada, a treća (srednja) kategorija za reprezentaciju koja igra B Ligu nacija djeluje sasvim realno.

Pozicije na žrijebu određuju se na osnovu rezultata u A ligi nacija kada su u pitanju nosioci, odnosno mjestima na Fifa rang-listi kada su u pitanju svi ostali šeširi.

Procjena statističke kuće “Football meets data” jeste da će se Crna Gora naći u 3. šeširu, a samo bi u izuzetnim okolnostima, u slučaju serije poraza do kraja Lige nacija, mogla da sklizne u četvrti šešir. No, šanse za to su izuzetno male, a “Football meets data” je svoje procjene vrednovao sa preko 90 odsto vjerovatnoće.

Proširenjem Svjetskog prvenstva sa 32 na 48 učesnika Evropa je dobila (samo) tri dodatna mjesta - ukupno 16, pa je put do Mundijala užasno težak i komplikovan za reprezentacije našeg formata.

Na SP će se direktno plasirati pobjednici 12 grupa kvalifikacija, dok će 12 drugoplasiranih, kao i četiri tima iz Lige nacija, koja se sada igra, obezbijediti plej-of. I plej-of je komplikovan - 16 selekcija boriće se za četiri mjesta, tako što će se u četiri grupe igrati po polufinale i finale. Pobjednici idu na Mundijal.

Kvalifikacije kreću u martu, ali samo za one reprezentacije koje ne igraju četvrtfinale Lige nacija (iz A kategorije) ili doigravanje u Ligi nacija. Ako Crna Gora, na primjer, bude treća u sadašnjoj grupi sa Turskom, Velsom i Islandom, igraže baraž za opstanak u B ligi sa nekom od reprezentacija iz C lige, i samim tim u martu neće igrati kvalifikacije. Ako bude posljednja, ispada direktno u Ligu C i mart će biti “slobodan” za kvalifikacije.

Ostali termini kvalifikacija za Mundijal predviđeni za jun (osim za finaliste Lige nacija), te septembar, oktobar i novembar.

Ovo je provizorni sastav šešira.

Prvi: Francuska, Španija, Engleska, Belgija, Holandija, Portugal, Italija, Njemačka, Hrvatska, Švajcarska, Danska, Austrija.

Drugi: Ukrajina, Turska, Poljska, Švedska, Vels, Mađarska, Srbija, Slovačka, Rumunija, Norveška, Grčka, Češka.

Treći: Škotska, Slovenija, Republika Irska, Finska, Albanija, Gruzija, Island, Sjeverna Makedonija, CRNA GORA, Sjeverna Irska, Bosna i Hercegovina, Izrael.

Četvrti: Bugarska, Luksemburg, Jermenija, Bjelorusija, Kosovo, Kazahstan, Azerbejdžan, Estonija, Kipar, Litvanija, Letonija, Farska Ostrva.

Peti: Moldavija, Andora, Gibraltar, Malta, Lihtenštajn, San Marino.

Bonus video: