Nikšić položio test: Crna Gora će i u budućnosti igrati kraj Bistrice

Generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac zahvaljuje se svim navijačima koji su uživo na stadionu ispratili utakmicu Crna Gora - Vels, posebno onima koji su kisnuli na istočnoj tribini, i ističe zadovoljstvo zbog načina na koji su u kratkom vremenskom intervalu obavljene sve aktivnosti oko organizacije zahtjevne utakmice

24949 pregleda 83 reakcija 36 komentar(a)
Detalj sa meča Crna Gora - Vels, Foto: Stevo Vasiljevic
Detalj sa meča Crna Gora - Vels, Foto: Stevo Vasiljevic

Prva utakmica seniorske fudbalske reprezentacije Crne Gore na stadionu Sutjeske u Nikšiću nije bila i posljednja koju je naš A tim igrao kraj Bistrice, naprotiv.

Nakon utakmice protiv Velsa, kada je tek obnovljeni nikšićki stadion (novoizgrađena zapadna tribina otvorena je, iako ne opremljena, samo 15-ak dana ranije) “priskočio u pomoć” zbog uništenog travnjaka stadiona u Podgorici, priča se o dobroj organizaciji i sjajnoj energiji sa tribina, koju nije mogla da ugasi ni kiša koja je tog 9. septembra nemilice zalivala grad piva i čelika.

Ukratko, Nikšić je položio test, kazao je za “Vijesti” generalni sekretar Fudbalskog saveza Crne Gore Momir Đurđevac. Dva dana nakon meča on je sumirao organizacione aspekte utakmice koju - zbog kratkog vremenskog perioda, ali i činjenice da Crna Gora još nije igrala na stadionu Sutjeske, nije bilo kako organizovati.

Momir Đurđevac i predsjednik  FSCG Dejan Savićević
Momir Đurđevac i predsjednik FSCG Dejan Savićevićfoto: FSCG

Kako ste zadovoljni organizacijom meča koji je prvi put igran u nekom drugom gradu van Podgorice kada je u pitanju seniorska reprezentacija?

- Organizacija utakmice protekla je u najboljem redu, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da je prvi put organizovana van Podgorice. Izazova je bilo, posebno u pripremi, ali smo zajedno sa svim uključenim stranama učinili sve da utakmica protekne u najboljem redu. Zahvaljujući redovnim sastancima, svakodnevnoj komunikaciji svih uključenih, koordinaciji aktivnosti od strane službi Saveza i vrijednim radom svih angažovanih službi i pojedinaca uspjeli smo da bez ikakvih poteškoća organizujemo utakmicu u Nikšiću. Sama organizacija utakmice protekla je bez problema, nisu konstatovani bilo kakvi propusti od strane UEFA službenih lica i možemo reći da su Nikšić, Gradski stadion i svi subjekti uključeni u organizaciju položili ovaj ispit.

Crnogorski navijači na zapadnoj tribini
Crnogorski navijači na zapadnoj tribinifoto: Luka Zeković

Problem u Podgorici je bio teren, da li je teren u Nikšiću “položio test”, s obzirom na količinu kiše koja je pala?

- Apsolutno! Teren u Nikšiću zadovoljio je potrebe odigravanja utakmice i bio je u odličnom stanju tokom svih 90 minuta. Kvalitet terena u Nikšiću nije bio upitan što je, uostalom, konstatovao i ekspert UEFA za održavanje terena. Uz poštovanje svih preporuka datih od strane istog eksperta teren je pripreman da u optimalnom stanju dočeka reprezentacije Crne Gore i Velsa. Zahvaljujući kvalitetu podloge i poštovanju svih preporuka vezanih za održavanje i pripremu ni ogromna količina padavina koja je tokom ponedjeljka bila u Nikšiću nije uticala na kvalitet terena. U to su se mogli uvjeriti svi gledaoci na stadionu, ali i oni koji su utakmicu pratili putem televizijskog prenosa.

Kako ste zadovoljni podrškom sa tribina i navijačkim ambijentom na stadionu?

- Iskoristiću ovu priliku da se zahvalim svim gledaocima koji su uživo ispratili utakmicu na Gradskom stadionu u Nikšiću. Posebna zahvalnost ide navijačima i gledaocima koji su bili smješteni na istočnoj tribini i koji su uprkos neprestanoj kiši pružili ogromnu podršku našem timu. Moram istaći i nevjerovatno interesovanje koje je vladalo za utakmicu, pogotovo u Nikšću gdje se tražila karta više. Sam kapacitet stadiona, koji iznosi nešto preko 5.500 mjesta, bio je najveći problem za Fudbalski savez jer smo u danima pred utakmicu dobili nevjerovatan broj zahtjeva za kupovinu ulaznica. Nažalost nismo bili u situaciji da pozitivno odgovorimo na sve zahtjeve, ali smo srećni zbog načina na koji su gledaoci u Nikšiću bodrili naš tim i ponosni na atmosferu koja je vladala na Gradskom stadionu.

Navijači na istoku stadiona kraj Bistrice
Navijači na istoku stadiona kraj Bistricefoto: Reuters

Da li postoji šansa da će Nikšić i ubuduće biti domaćin neke utakmice A reprezentacije, bez obzira na stanje terena u Podgorici?

- Nikšić i Gradski stadion su u duelu sa Velsom položili ispit i pokazali da mogu biti dobar domaćin utakmica seniorske reprezentacije Crne Gore. Bez obzira na stanje terena stadiona u Podgorici, siguran sam da će u budućnosti Nikšić biti domaćin pojedinih utakmice seniorske reprezentacije u Ligi nacija ili kvalifikacijama za Svjetsko i Evropsko prvenstvo - kazao je Momir Đurđevac.

Crna Gora će gostovati u oktobru - Turskoj, pa Velsu, dok će u novembru odigrati dva meča na domaćem terenu, protiv Islanda i Turske.

Za dvije sedmice smo riješili sva otvorena pitanja

Šta to treba još da ima stadion u Nikšiću da bi se smanjile glavobolje oko organizacije utakmice kategorije kao što je bila Crna Gora - Vels?

- Veliki posao je urađen tokom posljednje dvije sedmice kako bi se stadion u Nikšiću prilagodio potrebama odigravanja utakmica seniorske reprezentacije. Veliku podršku u sređivanju stadiona i njegove okoline pružila je Opština Nikšić preko svojih lokalnih službi, kao i FK Sutjeska i njihovo osoblje. Svi zajedno, svako u domenu svojih nadležnosti i mogućnosti, uložili smo maksimum napora kako bi se za kratko vrijeme otklonili svi nedostaci evidentirani tokom inspekcija UEFA. Uspjeli smo u tome, riješili gotovo sva otvorena pitanja i u budućnosti će biti znatno manje rada na pripremi stadiona za odigravanje međunarodnih utakmica.

Bonus video: