Naš tinejdžer uživa u Legiji, igra za Crnu Goru, žele ga Poljaci

Mladi 16-godišnji fudbaler je nedavno s velikanom iz Varšave potpisao ugovor do 2026.

11870 pregleda 44 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Akademia_legii
Foto: Akademia_legii

U aprilu ove godine je crnogorski fudbal dobio još jednog internacionalca. Bilo je to ispod radara za širu javnost, ali brzo je mladi napadač skrenuo pažnju i pročulo se o kome se zapravo radi - njegovo ime je Kristijan Jovović, u pitanju je momak koji je u februaru napunio 16 godina i potpisao ugovor s poljskom Legijom.

Jovović je iz Grblja pošao u Varšavu, postao dio Legijine akademije i obavezao se na vjernost velikanu do ljeta 2026.

Rođeni Budvanin pored crnogorskog ima i poljski pasoš, tamošnja javnost ne krije da bi voljela da Jovović u budućnosti obuče dres njihovog nacionalnog tima.

Ali u ovom momentu - Kristijan je reprezentativac Crne Gore, nedavno je na turniru u Poljskoj nosio dres kadetske selekcije na "Sirenka kupu".

I bio je strijelac upravo protiv Poljaka, u tom meču je Crna Gora nakon remija (2:2) poražena na penale, ali Jovović je pokazao da je jedan od najvećih aduta tima koji vodi Radovan Kavaja.

Pred Jovovićem, koji je visok 194 centimetra, svakako je lijepa budućnost.

"Imam u Legiji sve što mi je potrebno da dođem do nivoa koji želim", rekao je Jovović za "Vijesti".

Svjestan je da vrijeme radi za njega.

Kristijan Jovović
foto: Akademia_Legii

"Nije mi bilo lako kada sam stigao u Legiju. Bio mi je potreban period adaptacije na drugačiji i mnogo veći rad nego u Crnoj Gori, ali polako se navikavam na taj sistem i zadovoljan sam kako se stvari odvijaju", istakao je Jovović.

Ima i poseban program, više radi individualno.

"Puno radim u teretani, imam i individualne treninge, jer sam izrastao do 194 centimetra, pa prolazim specijalan program koji su mi ljudi iz kluba odredili. Imam 16 i po godina i trenutno igram za svoje godište, a povremeno i sa U19 ekipom", kaže Jovović neposredno nakon završetka turnira u Poljskoj, gdje je Crna Gora ostavila dobar utisak uprkos porazima od domaćina, Rumunije i Norveške.

Jovović sanja mnoge stvari za nastavak karijere, a prva i najrealnija je:

"Da debitujem za prvi tim Legije i da dajem golove, što je moj posao. Da se na taj način odužim klubu za sve što mi je dao i pružio od kada sam stigao u Varšavu. Posebno bih zahvalio direktoru Mareku Šleđu koji mi je omogućio da postanem dio Legije", navodi Jovović.

Jovović i direktor Marek Šleđ
Jovović i direktor Marek Šleđfoto: Akademia_legii

S obzirom na to da Kristijan ima i crnogorski i poljski pasoš postavlja se logično pitanje za koju selekciju će igrati u budućnosti.

"Sada sam crnogorski reprezentativac i uživam u svakom trenutku koji provodim u crvenom dresu. Hvala i selektoru Radovanu Kavaji koji mi pruža priliku da igram. Nadam se da ćemo proći kvalifikacije i plasirati se na Evropsko prvenstvo. Nedavno sam igrao protiv Poljske, za koju sam nastupao prošle godine, dao sam joj gol i želim samo da nastavim tako - da tresem mreže".

Kada su u pitanju idoli, dilema ne postoji - to je otac Marko.

"On mi je najveća podrška. Bio je profesionalni sportista, bavio se vaterpolom, i daje mi prave savjete kako da postanem dobar čovjek i dobar fudbaler", jasan je Kristijan.

A na terenu želi da bude kao Zlatan Ibrahimović.

"Obožavam Zlatana. Volio bih da budem kao on, fizički dosta podsjećam na njega. Za koji klub navijam? Kada bih mogao da biram - igrao bih za Barselonu", neskromno zaključuje 16-godišnji napadač.

Bonus video: