Za pet dana kreće nova Liga šampiona, šta kaže superkompjuter?

OPTA odabrala favorite: Mančester sitiju 25,3 odsto šansi za trofej, Real Madridu 18,2

5663 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Završena prva ovosezonska sedmica u kojoj su se nadmetale reprezentacije, slijedi vikend i povratak klupskog fudbala u nacionalnim šampionatima, a onda - vrhunac ranog dijela sezone: strat proširenog izdanja Lige šampiona koja se igra u potpuno novom formatu.

Utorak, srijeda i četvrtak rezervisani su za ukupno 18 utakmica prvog, od osam, kola prve faze elitnog evropskog takmičenja. I preostalih sedam kola, od kojih će se posljednje igrati u januaru naredne godine, donijeće po 18 utakmica.

Ukupno 36 timova takmičiće se u jednoj jedinstvenoj, glomaznoj tabeli, gdje prvih osam ide direktno u osminu finala, a timovi od 9. do 24. mjesta razigravaju kroz dvomeč šesnaestine finala.

KO JE PRVI FAVORIT?

Engleski prvak Mančester siti, šampion Evrope iz 2023. godine, najveći je favorit za osvajanje Lige šampiona, a prati ga aktuelni šampion Real Madrid.

To je računica statističke kuće OPTA, odnosno njenog superkompjutera, koji svoja predviđanja temelji na bazi različitih statističkih parametara.

Po njima, Mančester siti ima 25,3 odsto šanse da osvoji Ligu šampiona ove sezone, dok se šanse Reala procjenjuju na 18,2 odsto.

Šampion Italije Inter prošle sezone je igrao sjajan fudbal, ali je u osmini finala naletio na Atletiko Madrid. Ove sezone bi mogao da ide dalje, a superkompjuter ga tretira kao trećeg favorita za osvajanje i daje mu šanse od 10,9 odsto.

Slijede Arsenal (6,3 %), Bajer Leverkuzen (5.4%), Barselona (5,2%), Liverpul (4,2%), Bajern Minhen (4,1%), Pari Sen Žermen (4.1%)...

Prošlosezonski finalista, Borusija Dortmund ima svega 2,4 % šansi, koliko i Lajpcig, a finalista iz 2014. i 2016, Atletiko Madrid, još manje - 2,2.

ZVEZDA I DINAMO - ŠANSE RAVNE NULI

OPTA smatra da devet klubova nema apsolutno nikakve šanse da osvoje Ligu šampiona, pa čak ni promil - uz njihova imena stoji 0 %,

Tu spadaju i dva kluba koja predstavljaju region: Crvena zvezda i zagrebački Dinamo. Uz "crveno-bijele" i "modre" tu spadaju Seltik, Salcburg, Šturm, Brest, Šahtjor, Slovan Bratislava i Jang Bojs.

Bonus video: