Odlazak plavog bombardera Aston Vile - u tandemu sa Piterom Vitom donio je pehar Lige šampiona u Birmingem

Legenda nekadašnjeg prvaka Evrope Gari Šo preminio u 64. godini - nekoliko dana nakon što se prilikom pada teže povrijedio

11828 pregleda 0 komentar(a)
Gari Šo, Foto: Aston Villa/Facebook
Gari Šo, Foto: Aston Villa/Facebook

Da je Gari Šo igrao današnji fudbal sigurno bi u dresu Engleske imao više od sedam utakmica koliko je odigrao za mladu reprezentaciju, bio bi standardan član "gordog Albiona".

Tim riječima je klasu legendarnog napadača Aston Vile, koji nažalost od danas više nije sa nama, opisao BBC.

Šo je preminuo u 64. godini nakon teških povreda koje je zadobio pri padu.

"Aston Vila je duboko šokirana i ožalošćena saznanjem da je preminuo Gari Šo, jedan od naših heroja na putu ka evropskom vrhu, saopštio je klub iz Birmingema.

Gari je bio lokalni momak, ponikao je u Vili i sa njom ispisao najljepše stranice istorije kluba.

Polako se probijao do prvog tima Astone Vile, a onda je tokom sezone 1979/80 bio najbolji strijelac tima. Ipak, još nešto je nedostajalo klubu sa "Vila parka" za najveće stvari...

A, onda mu je Ron Sanders za partnera u napadu doveo Pitera Vita - momka koji je sa Notingem forestom znao kako se osvajaju titule.

Istorija je mogla da krene...

Visoki Vit i živahni Šo bili su idealna kombinacija, a već u sezoni 1980/81 sa njihovih 38 golova (Vit 20, Šo 18) Aston Vila je bila nezaustavljiva u prvenstvu - u Brimingem je tada stigao prvi pehar za prvaka Engleske poslije sedam decenija.

Ono što toj tituli daje epsku dozu jeste da je Sanders tokom sezone na raspolaganju imao samo 14 igrača.

Početkom naredne sezone Šo se povrijedio, a Vila krenula na istorijski put - na vrh Evrope.

Ipak, na vrijeme se oporavio da klubu u koji je bio zaljubljen od djetinjstva pomogne da osvoji Ligu (tada Kup) šampiona... Šo je tresao mreže Valura (dva puta) i Dinamo Kijeva, a Vit je riješio finale u Roterdamu protiv Bajerna čije su boje branili Karl-Hajnc Rumenige, Uli Henes, Paul Brajtner...

Šo se pobrinuo da iste godine u Vest Midlands stigne i drugi evropski trofej, pošto je u revanšu Superkupa njegov pogodak u 80. minutu "poništio" pobjedu Barselone iz prvog duela i meč odveo u produžetke, gdje je Vila nokautirala "blaugranu".

Dvije godine kasnije tokom utakmice je doživio tešku povredu, od nje se nikada nije oporavio koliko je bilo potrebno - povremeno je igrao fudbal, ali je jasno da je sebe među legende odveo u dresu svoje Aston Vile.

Bonus video: