Klasik pokreće novu eru Lige šampiona, Adžić među 12 debitanata Juventusa

Vrijeme je za redizajniranu Ligu šampiona - za početak veliki derbi na “San Siru”, Milan od 21 sat dočekuje Liverpul

15365 pregleda 1 komentar(a)
Prvi derbi nove Lige šampiona igra se na milanskom hramu fudbala, Foto: Liverpool FC/X
Prvi derbi nove Lige šampiona igra se na milanskom hramu fudbala, Foto: Liverpool FC/X

Stari dobri derbi za početak nove ere Lige šampiona - dva tima koja su tokom prve decenije ovog vijeka Evropi podarila dva nezaboravna finala pokrenuće novi format Uefine elite.

Vrijeme je za redizajniranu Ligu šampiona koja odmah donosi spektakl - Milan i Liverpul sudariće se na lombardijskom hramu fudbala “San Siru”. Evropski klasik kreće od 21 sat.

- Ova utakmica bi mogla da bude polufinale ili finale Lige šampiona - od kada sam potpisao za Milan maštao sam o jednom ovakvom duelu - poručio je šampion Evrope Alvaro Morata, momak koji je ovog ljeta stigao u Grad mode.

Liga šampiona 2024/25
foto: Graphic News

“Rosoneri” i “redsi” samo jednom do sada su sreli u Milanu, bilo je to prije tri godine u grupnoj fazi Lige šampiona kada je slavio Liverpul 2:1.

- Čeka nas rival koji ima mnogo kvaliteta, ali spremamo se za taj meč kao i za svaki drugi - istakao je trener engleskog predsavnika Arne Slot, koji danas slavi 46. rođendan

Ukupno dva rivala su se do sada u Ligi šampiona srela četiri puta, a samo jednom je slavio Milan - u finalu 2007. Dvije godine ranije ovi velikani su se takođe sreli u finalu - u istanbulskom meču koji će ostati da se pamti kao jedan od najboljih u istoriji fudbala.

“Drim-tim” Milana tada je nakon 45 minuta imao 3:0, Liverpul se u nastavku vratio za sedam minuta, da bi nakon čuda Jiržija Dudeka u produžetku i preko penal-ruleta postao šampion Evrope.

Adžić među 12 debitanata Juventusa

Komplikovana utakmica u Empoliju odgodila je debi Vasilija Adžića za Juventus u Seriji A, meč na “Kastelaniju” odgledao je sa klupe, a sa nje će najvjerovatnije početi i večerašnji meč Lige šampiona protiv PSV-a.

Adžić
Adžićfoto: Boris Pejović

Okršaj u Torinu počeće dva sata i 15 minuta (18.45) prije derbija u Milanu, a crnogorski supertalenat biće jedan od 12 igrača “stare dame” koji će prvi put u karijeri uživo slušati himnu Lige šampiona.

- Imaćemo mnogo debitanata? To nije važno, u fudbalu nije presudno iskustvo, već mnogo drugih stvari - naglasio je trener “bjankonera” Tijago Mota, koji će takođe debitovati kao trener.

Dinamo u Minhenu, prvak čeka "švabe"

Prvo kolo Lige šampiona igraće se kroz tri dana, a večerašnji program donijeće još četiri meča... Osim Milana i Torina zanimljivo bi trebalo da bude u Madridu gdje će prvak Evrope Real Madrid dočekati Štutgart.

Region će večeras predstavljati Dinamo iz Zagreba, kojeg očekuje jedno od najtežih gostovanja na svijetu - protiv Bajerna u Minhenu.

U Ligu šampiona se nakon četiri decenije vraća nekadašnji prvak Aston Vila - ekipa Unaja Emerija, dan nakon smrti Garija Šoa - heroja osvajanja Evrope 1982 - gostovaće u Švajcarskoj kod Jang bojsa.

Bitke za Top osam i Top 24

Već je poznato da je novi frmat Lige šampiona “izbrisao” stare grupe, pa će se sada 36 ekipa boriti za što bolju poziciju na zajedničkoj tabeli.

Biće više derbija, ali i više utakmica, pa će prva faza umjesto dosadašnjih 96 donijeti 144 duela.

144

utakmice odigraće se u prvoj fazi Lige šampiona - 48 više nego što je bio slučaj tokom ranije grupne faze

Naravno, nemoguće je da igra svako sa svakim, pa će tako jedan tim imati osam mečeva protiv osam različitih rivala u prvoj fazi - četiri na svom terenu i četiri u gostima.

Nakon prve faze koja će trajati do kraja januara najboljih osam na tabeli direktno će se plasirati u osminu finala, dok ekipe koje zauzmu pozicije od devete do 24. očekuje jedna nokaut runda više (plej-of) kako bi izborile plasman među 16 najboljih.

Klubovi koji budu plasirani od 25. do 36. mjesta moraće da se pomire s ispadanjem - ne samo iz Lige šampiona, već i iz Evrope, pošto više nema prelaska u slabiju Ligu Evrope.

Bonus video: