Emin Kujović - iz Kelna odabrao zemlju svoga oca, sanja A reprezentaciju Crne Gore

Mladi reprezentativac Crne Gore i drugog tima Kelna, 19-godišnji Emin Kujović smatra da Crna Gora ima supertalentovanu generaciju za prvi naredni ciklus

8906 pregleda 6 komentar(a)
Emin već ima iskustvo igranja utakmice za trofej, Foto: privatni album
Emin već ima iskustvo igranja utakmice za trofej, Foto: privatni album

Rođen u Njemačkoj, a u našim selekcijama već je starosjedilac. Emin Kujović je na stolu imao čak tri ponude - zvali su ga i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali je odlučio da igra za zemlju svog oca i prihvati poziv tadašnjeg selektora U19 reprezentacije Crne Gore Slobodana Draškovića.

Upisao je već 10 nastupa, a pred defanzivnim vezistom druge ekipe Kelna su još tri godine igranja u mladoj reprezentaciji.

- Otac mi je iz Bijelog Polja, majka iz Doboja i bilo je ponuda, ali odabrao sam poziv iz Crne Gore, gdje sam svake godine dolazio i imam rodbinu u gradu mog tate, Podgorici i Baru, koji i biram za odmor na moru. Naravno da se nijednog trenutka nisam pokajao u izboru, jer vidim i koliko to znači mojoj rodbini, ponosni su i kada god su u prilici dolaze na utakmice selekcije da nas bodre - priča za “Vijesti” 19-godišnji vezista Kelna U21.

Kujović je nakon istorijske sezone u šampionatu Njemačke do 19 godina - plasmana u polufinale, te osvajanja Kupa Njemačke u tom uzrastu, uspješno debitovao i u drugom timu “jarčeva”.

100 hiljada eura trenutna je vrijednost 19-godišnjeg Emina Kujovića po specijalizovanom Transfermarktu, a zastupa ga menadžerska agencija Sports360, koja zastupa i selektora Njemačke Julijana Nagelsmana, koja je zastupala i Tonija Krosa

- Ponosan sam što smo podigli pehar i proglašeni jednom od najtalentovanijih generacija u istoriji Kelna, i već je četiri, pet igrača priključeno prvom timu. Ja sam u ekipi do 21 godine, igramo u četvrtom rangu njemačkog fudbala i krenulo je dobro. U pretprošloj utakmici sam dao gol, bila je to uigrana povratna lopta iz slobodnog udarca, a trener želi da ja šutiram. Uslovi u klubu su fantastični, imamo svoj stadion od 10.000 mjesta, pet ili šest travnatih terena, novu salu s teretanom, te stručnjake i trenere iz svih oblasti - fizioterapeute, nutricionste... U Kelnu sam već šestu godinu, imam odličan dvogodišnji ugovor koji ističe na kraju sezone, kada mogu da postanem slobodan igrač - objasnio je Kujović, koji je bio na spisku selektora mlade reprezentacije Nikole Peca Rakojevića za nedavne mečeve protiv Rumunije i Švajcarske, ali zbog sitnih zdravstvenih problema nije mogao da se stavi na raspolaganje.

A u mladoj reprezentaciji starosjedilac je još jedan Kujović - Arnel, vezista berlinskog Altglienika.

- Rođaci smo, i on igra defanzivnog veznog u četvrtoj po rangu ligi Njemačke, ali nažalost nećemo još dugo biti dio istog mladog tima, jer on gubi pravo zbog godina. S druge strane, ja sam tek priključen iz omladinske selekcije i igraću i u naredne dvije godine za mladu reprezentaciju. To je posebno iskustvo koje daje velike mogućnosti u afrimaciji. Odlični su i uslovi, prilika za drugačiji pogled na fudbal, sistem rada takođe. Ipak, najbolje je od svega druženje i sjajna atmosfera u selekciji. Što se tiče rezultata, radimo da bude bolji.

Emin Kujović je moderni, korpulentni vezista, visok je 190 centimetara.

- Zastupa me najveća menadžerska agencija u Njemačkoj, Sports360, koja između ostalih, brani interese i selektora Njemačke Julijana Nagelsmana. Na meni je sada da svakodnevno unapređujem sve aspekte u igri, mada sam prepoznat po odličnom pasu, igri s obje noge, kontri i defanzivnim zadacima. Ima interesovanja drugih klubova i ukoliko me Keln ne priključi prvom timu, promijeniću sredinu, ali tek na kraju sezone kao slobodan igrač - zaključio je Emin Kujović.

Fudbal na prvom mjestu, A reprezentacija

Osim na fudbalskom terenu Emin Kujović je bio i sjajan učenik Gimnazije.

- Za sada, odustao sam od studija zbog malo slobodnog vremena i posvećenosti fudbalu. Cilj mi je da u narednim godinama sa sjajnom selekcijom koja će igrati za mladu reprezentaciju, godišta 2004, 2005. i 2006, napravimo taj završni korak i plasiramo se na veliko takmičenje. To je sjajna generacija koja je bila nadomak Evropskog prvenstva na turniru u Velsu. Naravno da sam posmatrao, Vasilije Adžić i Viktor Đukanović su predvodnci tog novog talentovanog talasa. Mada, pitanje je koliko će biti dostupni jer već su u A timu. ja se nadam da ću ubrzo biti prvotimac u Kelnu, samim tim i na radaru selektora Roberta Prosinečkog - zaključio je Kujović.

Bonus video: