Arsenal izaziva šampiona, spremna zamka za Halanda

Peto kolo Premijer lige donosi veliki derbi - Mančester siti danas (17:30) na “Etihadu” igra protiv Arsenala

2096 pregleda 0 komentar(a)
Mikel Arteta i Pep Gvardiola, Foto: Carl Recine
Mikel Arteta i Pep Gvardiola, Foto: Carl Recine

Početak je sezone u Premijer ligi, odigrana su četiri kola, a već na startu Ostrvo ključa - Mančester siti i Arsenal, timovi koji su prethodne dvije sezone vodili borbu za titulu danas (17.30), u 5. rundi, na “Etihadu” igraju prvi ovosezonski derbi.

Ekipa Pepa Gvardiole četiri godine vlada Premijer ligom. Gledajući širu sliku - u prethodnih sedam sezona “građani” su osvojili šest titula, a jedino je Liverpul 2020. uspio da pokvari planove timu iz plavog dijela Mančestera.

Ali, osim Liverpula, koji se i prethodnih sezona borio za lovorike, dominaciju Sitija pokušava da sruši i Arsenal. Naročito od dolaska Gvardiolinog učenika, Mikela Artete, koji je probudio uspavanog giganta - “tobdžije” su prethodne dvije sezone završili na drugom mjestu, a prošle imali samo dva boda manje od rivala.

- Utakmice protiv Arsenala su uvijek neizvjesne. I mi i oni smo dobri. Arsenal je kompletan tim, dobri su u tranziciji, visokom presingu, dobro se brane, Gabrijel i Saliba će se fokusirati na Halanda... Biće teško da ih napadnemo. Zato su prethodnih sezona bili u vrhu. Ali, početak je sezone i utakmica nije toliko važna. Mnogo važniji će biti meč u Londonu u drugom dijelu sezone - rekao je menadžer Sitija, Pep Gvardiola.

Erling Haland je dao devet golova u prethodna četiri kola (dva het-trika) i najteži zadatak “tobdžija” biće kako da ga zaustave.

Kada je riječ o igračkom kadru, Gvardiolu svakako raduje povratak Fila Fodena, a zabrinjava stanje Kevina de Brujnea. Belgijanac je zbog povrede zamijenjen na poluvremenu utakmice sa Interom u Ligi šampiona.

- Foden je imao problema prethodnih sedmica. Protiv Intera je odigrao dobrih 45 minuta, a sad se bori da se što bolje spremi za nastavak sezone. Ne smijemo zaboraviti da je on bio najbolji igrač Premijer lige prethodne sezone, te da je jedan od najboljih na svijetu. Kada je riječ o De Brujneu - on se bolje osjeća, ali još nije 100 odsto spreman. Mogao bi da bude u konkurenciji za utakmicu. Vidjećemo nakon treninga - objasnio je Gvardiola.

Arsenal je prethodne sezone savladao “građane” u Londonu (1:0), dok je na “Etihadu” bilo neriješeno - 0:0. Artetina ekipa je bez poraza u gostima u 2024. godini.

- Igramo na terenu aktuelnog šampiona. Mislim da je Siti najbolja ekipa u istoriji Premijer lige. Stabilni su - ne samo u smislu rezultata, već i igre. Ovo je veliki izazov za nas. Moramo otići tamo da dokažemo da možemo da se takmičimo. Želimo da pokažemo da ove sezone možemo otići korak dalje - smatra menadžer Arsenala Mikel Arteta.

I on je govorio o potencijalnom odsustvu De Brujnea.

- Siti ima mnogo opcija. Imaju Gundogana, Silvu, Kovačića i Fodena. Sve su to igrači svjetske klase. Ali i mi imamo odsutnih igrača, pa moramo da se prilagođavamo. Veliki timovi se ne oslanjaju samo na jednog fudbalera - poručio je Španac.

Derbi će propustiti Martin Edegor, koji se povrijedio u Ligi nacija.

- Moramo da vidimo kako će se situacija sa njegovom povredom odvijati, kako će zglob reagovati. Medicinsko osoblje nakon toga treba da mi da tačnu informaciju, koliko će Martin odsustvovati - kazao je Mikel Arteta.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: