Arsenal bio na korak da sruši Siti i Olivera: Stouns u 98. "spasio" šampiona

"Tobdžije" cijelo drugo poluvrijeme igrala se desetoricom, ali nisu uspjele da stignu do herojske pobjede - istok Mančestera slavi "rezervistu" Stounsa (2:2)

9850 pregleda 2 komentar(a)
Sudije još jednom upropastile spektakl: Bek Arsenala Jurien Timber pored Majkla Olivera, Foto: Reuters
Sudije još jednom upropastile spektakl: Bek Arsenala Jurien Timber pored Majkla Olivera, Foto: Reuters

Sve ono što je Premijer liga posljednjih godina donio je novi veliki derbi - atomski fudbal dvije fantastične ekipe, sjajne golove i loše suđenje...

Na kraju, nakon velike borbe, nakon što je Arsenal cijelo drugo poluvrijeme igrao sa desetoricom, Mančester siti se "spasio" u 98. minutu kada je bunker Mikela Artete "probio" Džon Stouns - 2:2, u 5. kolu Premijer lige.

Velikan iz sjevernog Londona možda 20 godina čeka titulu, možda danas na "Itihadu" nije izdražao do kraja, nije stigao do pobjede za pamćenje, ali je nakon dvije posljedne dobre sezone, sada čini se poslao jasnu poruku da je spreman da konačno ide do kraja.

Naravno, Siti se nikada ne otpisuje, a danas je bez obzira na pomoć sudija pokazao da ne želi da gubi ni kada u ekipi nisu dvojica najboljih igrača Kevina de Brujne (povrijeđen) i Rodri (povrijedio se na startu meča).

Sve je od prvog minuta prštalo na "Itihadu", a Erling Haland je već u devetom minutu pobjegao odbrani Arsenala za 1:0 i eksploziju na istoku Mančestera.

Nisu "tobdžije", koje su takođe igrale bez "mozga ekipe" Martina Edegorda, ušle dobro u meč, a Siti je nakon slobodnog udarca i stative Ilkaja Gundogana mogao da vodi i 2:0.

Ubrzo je ekipa Pepa Gvardiole najprije ostala bez povrijeđenog Rodrija, da bi gol za izjednačenje primila naivno.

Dok se Kajl Voker raspravljao sa sudijom Majklom Oliverom, Arsenal je na brzinu krenuo u napad, Martineli je dodao do Rikarda Kalafjorija, a Italijan fenomenalnim udarcem izjednačio na 1:1.

Od tog trenutka ekipa Mikela Artete bila je mnogo bolja, a prvom minutu sudijske nadoknade prvog dijela stigla je do vođstva - iz akcije koju na svijetu niko ne izvodi bolje od kluba sa sjevernog Londona.

Bukajo Saka je izveo korner, a Gabrijel "preletio" odbranu "građana" i zatresao mrežu.

I kada se očekivao odlazak na odmor pred novih paklenih 45 minuta sudije su još jednom pokazale da nisu na nivou najbolje lige svijeta.

Leandro Trosar je faulirao Bernarda Silvu, a nakon toga snažno ispucao loptu ispred jednog od igrača Sitija, da bi mu Oliver odmah pokazao drugi žuti i poslao u svlačionicu.

Čini se bez imalo osjećaja, jer niti je faul bio za drugi žuti, a i Trosar je šutnuo loptu praktično dok je Oliver još duvao u pištaljku - teško to uradio namjerno, iz protesta zbog sudijske odluke.

Nakon toga Arsenal je zanimalo samo kako da odbrani veliku pobjedu, Arteta je postavio bunker ispred nestvarnog Davida Raje, Siti je igrao "viktorije" imao više od 20 šuteva ka golu, ali je jedva put do mreže pronašao "rezervista" Stouns u 98.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: