Vrijeme je i za novu Ligu Evrope: Istanbul gori, Marušić u Hamburgu, Ten Hag protiv svog Tventea

Kreće Liga Evrope u istom formatu kao Liga šampiona, Galatasaraj - PAOK igraju najzanimljiviji meč prvog dana

3033 pregleda 30 reakcija 0 komentar(a)
Viktor Osimen i Galata dočekuju PAOK, Foto: Umit Bektas/Reuters
Viktor Osimen i Galata dočekuju PAOK, Foto: Umit Bektas/Reuters

Evropa i svijet novi sistem Uefinih takmičenja upoznali su kroz Ligu šampiona, a sve isto očekuje ih u i Ligi Evrope...

Baš kao u eliti i ovdje će se za finale na baskijskom “San Mamesu” boriti 36 timova - svi će odigrati po osam utakmica sa osam različitih rivala, a broj osam biće srećan i za najboljeplasirane na tabeli pošto će završiti direktno u osmini finala.

Klubove koji zauzmu pozicije od 9. do 24. kao i u Ligi šampiona očekuje dodatni plej-of.

Ono što je velika razlika u odnosu na ranije sezone jeste da samo pomenuta 24 tima nastavljaju bitke za Bilbao, pošto ovog puta u Ligu Evrope neće prelaziti ekipe iz Lige šampiona.

A prvi dan nove sezone u drugom po kvalitetu Uefinom takmičenju donosi i derbi ljutih komšija, okršaj u Istanbulu između turskog Galatasaraja i grčkog PAOK-a.

- Vjerujem da ćemo od starta samouvjereno krenuti ka našim ciljevima. Prva utakmica je uvijek teška i veoma važna, ali zanima nas samo pobjeda. Znamo da će naši navijači danas biti uz nas, a uz njih uvijek dajemo sve od sebe - poručio je Okan Buruk, trener Galate.

Navijači Galatasaraja kao rivala ovog će puta imati trenera čije prezime se slavi svaki put kada se pomene u Istanbulu - PAOK je na Bosfor stigao sa trenerom Razvanom Lučeskuom, sinom legendarmog Mirčee Lučeskua.

Stariji Lučesku Galati je 2000. donio pehar Superkupa Evrope, a dvije godine kasnije i domaću titulu.

- Kvalitet Galatasaraja je očigledan, ali u ovakvim mečevima sve to ne mora da bude presudno... Mislim da će odlučivati veći motiv, poručio je rumunski stručnjak.

Prvo veče donosi i meč jednog od velikana - Mančester junajted će dočekati Tvente, a taj duel biće zanimljiv iz ugla Erik ten Haga, pošto je trener "đavola" počeo i završio igračku karijeu u dresu kluba iz Enšedea.

- Više bih volio da smo dobili drugog rivala, jer nije lako ako povrijediš nekoga koga voliš - rekao je holandski stručnjak.

Na teren će večeras i Lacio našeg Adama Marušića - i to neutralni u hamburgu, gdje će Dinamo iz Kijeva biti domaćin neboplavima iz Rima.

PAROVI PRVE NOĆ LIGE EVROPE

AZ - Elfsborg (18.45h)

Bode/Glimt - Porto (18.45)

Anderleht - Ferencvaroš (21)

Dinamo Kijev - Lacio (21)

Galatasaraj - PAOK (21)

Ludogorec - Slavija (21)

M. junajted - Tvente (21)

Mitjiland - Hofenhajm (21)

Nica - Sosijedad (21)

Bonus video: