Derbi na "Rujevici" - Rijeka protiv Hajduka, Đalović protiv Gatuza

Rijeka sjutra (20) na "Rujevici" igra sa splitskim Hajdukom. Nakon sedam kola ekipe su izjednačene na tabeli sa po 17 bodova

4409 pregleda 0 komentar(a)
Trener Rijeke Radmir Đalović, Foto: NK Rijeka (X)
Trener Rijeke Radmir Đalović, Foto: NK Rijeka (X)

Nedjelja u Hrvatskoj je rezervisana za veliki meč, duel vodećih ekipa - Rijeka sjutra (20) u "Jadranskom derbiju" dočekuje Hajduk iz Splita.

Biće to duel neporaženih ekipa koje su - svaka na svoj način - imale turbulentan početak sezone. Duel ekipa koje ciljaju titulu i žele da poremete dominaciju zagrebačkog Dinama.

Oba tima su ljetos završila nastup u Evropi - Rijeka je prvo eliminisana u kvalifikacijama za Ligu Evrope od švedskog Elfsborga, pa je takmičenje nastavila u kvalifikacijama za Ligu konferencija, gdje je bolja bila ljubljanska Olimpija. Sa druge strane Hajduk je u najmlađem Uefinom klupskom takmičenju eliminisan od slovačkog Ružomberoka.

A upravo je ljetos, između dva meča sa Elfsborgom, Rijeka uručila otkaz Željku Sopiću i za trenera imenovala bivšeg crnogorskog reprezentativca, Radomira Đalovića, koji je bio u Sopićevom stručnom štabu. Sa Đalovićem na klupi Riječani sa Splićanima dijele lidersku poziciju u Hrvatskoj nogometnoj ligi (HNL), a nakon sedam kola imaju 17 bodova, uz samo jedan primljeni pogodak i to u remiju sa Dinamom.

"Trenirali smo dobro, nemamo nekih većih problema. 'Jadranski derbi' je izuzetno važna utakmica za nas, ali i utakmica koja ništa neće riješiti, koja nosi tri boda kao što je nosila i utakmica protiv Šibenika. Maksimalno smo koncentrisani i uz pomoć svojih navijača daćemo sve od sebe da, iako je tek osmo kolo, ostanemo na poziciji na kojoj smo sada", rekao je u najavi meča Đalović.

Đalović je pohvalio igru Hajduka ove sezone.

"Tabela je jedino što se gleda i Hajduk s novim trenerom mi više djeluje kao ekipa u odnosu na prošlu i pretprošlu sezonu. Imaju sjajne igrače poput Rakitića koji Livaji šalje duge lopte, ali pokušaćemo to da mu onemogućimo. Što se tiče pripreme napravićemo sve kao i za svaku utakmicu, ali s obzirom na to da je u pitanju derbi, na činjenicu da dijelimo prvo mjesto na tabeli, da Hajduk ima dobrog trenera i iskusne igrače poput Rakitića, Krovinovića, Livaje i Uremovića vjerujem da će to mojim igračima biti dodatni motiv da pred punim tribinama naprave kvalitetan rezultat", poručio je Đalović.

A u Splitu je ovog ljeta bilo turbulentno. Uostalom, čini se da je tako svake sezone kada je Hajduk u pitanju. Splićani nisu promijenili trenera, ali jesu sportskog direktora, budući da je otišao Nikola Kalinić, kojem je trener Đenaro Gatuzo posvetio pobjedu nad Dinamom (1:0) i dodatno uzburkao strasti u Splitu. Osim toga, došlo je do rastanka sa Ivanom Perišićem, koji je bio sve, samo ne prijateljski.

"Sviđa mi se Rijeka, mentalitet ekipe. Ako Hajduk želi pozitivan rezultat mora imati istu glad, želju, volju, energiju kao i Rijeka. Njihovi krilni napadači su najveća opasnost. Na to se moramo pripremiti. Dobro igraju s loptom i bez nje. Igraju dosta visoko, ali se brzo povlače nazad", najavio je Gatuzo utakmicu na "Rujevici".

Hajduk je sa velikim ambicijama krenuo u novu sezonu, ali je ubrzo došlo do pomenutih potresa u klubu. Potom su "bili" u derbiju savladali Dinamo u Zagrebu (1:0), a u prethodnom kolu i Goricu (4:1). Eventualnim trijumfom u nedjelju, Gatuzova ekipa bi bila sama na prvom mjestu.

"Sviđa mi se što ekipu nakon Gorice nije obuzela nikakva euforija, dolaze na svaki trening i ponašaju se normalno, s obje noge su na zemlji. Puno je još do kraja prvenstva, idemo mirno dalje i vidjećemo gdje ćemo stići. Neću davati nikakve prognoze o osvajanju prvenstva, o tome se može govoriti pet ili šest kola prije kraja, ali ne sad. Mi gradimo svoj mentalitet koji je, naravno, lakše graditi kad se pobjeđuje. Znamo trenutno ko smo i gdje smo. Možda nismo najjači u ovoj ligi, ali mogu reći da smo najuporniji jer svakoga možemo namučiti", dodao je Gatuzo.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: