"Plavo-bijeli" se oprostili od Marka Valoka, trenera s kojim je Budućnost igrala finale Kupa Maršala Tita

Valok je preminuo u 97. godini

7683 pregleda 7 komentar(a)
Foto: FK Budućnost
Foto: FK Budućnost

Legendarni fudbaler Partizana i bivši trener Budućnosti Marko Valok umro je u 97. godini.

Valok je igračku karijeru počeo u Napretku iz Kruševca, a u Partizanu je na 169 utakmica postigao 90 golova.

Bio je trener Budućnosti u sezoni 1976/77. i vodio ga do čuvenog finala Kupa Maršala Tita, a podgorički klub se od Valoka oprostio preko društvenih mreža.

„Sredinom 1976. godine se pojavio u Titogradu kao iskusan, autoritativan, omiljen, karijeran, sa ogromnim znanjem, sa aurom legendarnog golgetera, kvalitetnog trenera, instruktora u JNA...

I upravo je bio sve ono što je trebalo našoj Budućnosti - probudio je ekipu koja se borila za opstanak, rasplamsao talenat Anta Miročevića, Mojaša Radonjića, Dragana Vujovića, Petra Ljumovića... Naučio ih da budu velikani jugoslovenskog fudbala i odveo "plave" u finale Kupa Maršala Tita 1977. godine.

Marko Valok je sa "plavo-bijelima" sanjao prvi trofej našeg tima u velikoj Jugoslaviji, ali nije ga dosanjao, baš ka što nisu ni Tonko, Caco, Guzo, Čedo... I dan danas svi proklinju te produžetke nakon promašaja (2:0 za Hajduk) na krcatoj “Marakani”, na koju se za taj meč “preselila” cijela Crna Gora", objavila je Budućnost.

"Bio je odličan čovjek, u prvom redu, pa odličan trener, koji nam je bio kao otac, kao stariji drug. Ulio nam je samopouzdanje", govorio je godinama kasnije Čedomir Milošević o Marku Valoku.

Bonus video: