Vila protiv Bajerna - na to se čekalo 42 godine

Drugo kolo Lige šampiona - engleski i njemački predstavnik se sastaju u reprizi finala iz 1982. kada su slavili “lavovi”. Nikola Dabanović sudi duel Liverpula i Bolonje, Real Madrid gostuje Lilu

5503 pregleda 0 komentar(a)
Konačno velika evropska utakmica na “Vila parku”, Foto: Reuters
Konačno velika evropska utakmica na “Vila parku”, Foto: Reuters

Aston Vila se vratila na veliku scenu, prvo je dohvatila gornji dio tabele u Premijer ligi, a onda se tu i zadržala - bilo je to dovoljno da velikan iz Birmingema zauzme mjesto u Ligi šampiona.

“Lavovi” su povratak na najveću scenu proslavili ubjedljivom pobjedom nad Jang bojsima u prvom kolu (3:0), a večeras ih čeka prva domaća utakmica u evropskoj eliti još od 1983. Navijači Vile su na veliku noć čekali čak 41 godinu, dočekali su je, a protivnik za ovaj momenat teško da može da bude glamurozniji - na “Vila park” dolazi Bajern, gigant svjetskog fudbala, tim koji pod komandom novog trenera Vensana Kompanija vjeruje da ima kvalitet da se umiješa u borbu za titulu prvaka Starog kontinenta.

Aston Vila i Bajern imaju zajedničku istoriju u ovom takmičenju, jer su igrali finale 1982. i slavila je engleska ekipa - bilo je 1:0 na čuvenom “De Kajpu” u Roterdamu, jedini pogodak postigao je Piter Vit, pa je prvi i jedini put do sada postala vladar Evrope.

- Svi znamo kakvu istoriju ima ovaj klub i uradili smo sve da ga vratimo među timove koji su krem evropskog fudbala - rekao je menadžer Aston Vile Unai Emeri. Vila je dobro otvorila sezonu - u šest utakmica u Premijer ligi ima četiri pobjede i po remi i poraz, u Ligi šampiona je opravdala ulogu favorita u Švajcarskoj... Sve to navodi na zaključak da Bavarce čeka težak posao u Birmingemu, sa ili bez Harija Kejna koji je pod velikim znakom pitanja poslije povrede zgloba koju je zaradio u subotu protiv Bajera.

1982.

godine je Aston Vila osvojila jedinu titulu prvaka Evrope u klupskoj istoriji. U finalu u Roterdamu je tada savladala Bajern 1:0 golom Pitera Vita

- Ovo su utakmice koje smo željeli da podarimo navijačima. Aston Vila zaslužuje da bude dio Lige šampiona, a siguran sam da imamo kvalitet da ne budemo epizodisti, već ozbiljni akteri - dodao je Emeri.

BAJERNOVA SERIJA BEZ KRAJA

Emeri je u Ligi šampiona izgubio samo tri od posljednjih 20 utakmica grupne faze. Jedan od tih poraza je doživio upravo od Bajerna - 2017. dok je sjedio na klupi Pari Sen Žermena.

- Bajern je gigant koji je veoma dobro otvorio sezonu. To je ekipa sa mnogo kvaliteta na svim pozicijama od koje uvijek prijeti opasnost - kazao je Emeri.

Velikan je u prvom kolu Lige šampiona bio nemilosrdan prema zagrebačkom Dinamu kojem je dao čak devet golova - bilo je 9:2, četiri puta se upisao Kejn, od toga tri iz penala. Koliko težak posao čeka Aston Vilu govori i to da Bajern nije poražen već 41 meč u grupnoj fazi Lige šampiona. Tačnije, 40 u grupi i jedan u novom formatu koji je otvoren goleadom protiv “modrih”...

- Došli smo da pobijedimo, ali se ne zanosimo da je to lak posao. Dobro poznajem engleski fudbal, dobro znam koliko je teško u Birmingemu i kako Emerijeve ekipe mogu da budu agresivne - rekao je Kompani.

DABANOVIĆ NA CENTRU U LIVERPULU

Liverpul protiv Bolonje - zna se ko je favorit na “Enfildu”, ali za crnogorsku fudbalsku javnost je ta utakmica posebno zanimljiva jer će njen akter biti naš sudija Nikola Dabanović. Pomagaće mu Srđan Jovanović i Vladan Todorović, dok je četvrti arbitar Miloš Bošković.

“Redsi” su uvijek favoriti na svom terenu, a druga pobjeda protiv tima iz Italije (nakon što su bili bolji od Milana) pokazala bi velike ambicije tima Arnea Slota.

- Bolonja je tim koji teško gubi, nikad se ne predaje. Mi pogotovo znamo kako je komplikovano igrati protiv ekipa koje igraju presing čovjek na čovjeka po cijelom terenu, to je Liverpulu uradila Atalanta prošle sezone i moramo da budemo spremni na nešto slično. Jedno je sigurno - Bolonja ne smije da se potcijeni - kazao je Slot.

Spreman je za prvu evropsku noć na “Enfildu”.

- Imao sam sreću da vodi Fejnord gdje su sve evropske noći posebne. Ipak, mnogi su mi rekli da je ovdje to neka druga dimenzija. Jedva čekam da i to iskusim - poruka je Holanđanina.

Real Madrid (sa Kilijanom Mbapeom makar na klupi) gostuje Lilu, Juventus bez povrijeđenog Vasilija Adžića ide na megdan Lajpcigu, dok Atletiko Madrid čeka ozbiljan zadatak u Lisabonu protiv Benfike. Dinamo na Maksimiru, predvođen trenerom povratnikom Nenadom Bjelicom, čeka Monako i želi da popravi utisak nakon debakla u Minhenu...

Parovi 2. kola: Đirona - Fejnord, Šahtjor - Atalanta (18.45), Aston Vila - Bajern, Benfika - Atletiko Madrid, Dinamo Zagreb - Monako, Lil - Real Madrid, Liverpul - Bolonja, Lajpcig - Juventus, Šturm - Klub Briž (21 sat).

Bonus video: