Kostićeva golgeterska klinika, Budućnost ima evropsku generaciju

Omladinci Budućnosti preskočili prvu prepreku u kvalifikacijama za Ligu šampiona za mlade

23603 pregleda 144 reakcija 16 komentar(a)
Andrej Kostić maestralno pogađa za 1:0, Foto: FK Budućnost/Rusmin Radič
Andrej Kostić maestralno pogađa za 1:0, Foto: FK Budućnost/Rusmin Radič

Mladi fudbaleri Budućnosti plasirali su se u 2. kolo kvalifikacija za omladinsku Ligu šampiona - veliki uspjeh talentovane generacije, koja je u revanšu prve runde pod Goricom pobijedila Dinamo Tbilisi 4:1, nadoknadivši gol zaostatka iz prvog meča u Gruziji (3:2).

Naredni rival “plavih” je turski Trabzonspor.

Budućnost je furiozno otvorila utakmicu i već nakon šest minuta vodila 2:0, zahvaljujući golgeterskom umijeću Andreja Kostića.

Napadač, koji ima samo 17 godina, prvi gol je postigao spektakularnim makazicama na centaršut Lazara Savovića, a drugi nakon moćnog prodora i mirnom realizacijom.

- Atmosfera je bila odlična, sve nas je to vodilo da od samog starta krenemo odlično, postigli smo dva brza gola. Iskreno to smo i željeli, da odmah napravimo pritisak - kazao je trener Budućnosti Marko Janjević.

Gosti su se, ipak, oporavili od šoka i preuzeli kontrolu, predvođeni četvoricom igrača koji su ljetos igrali za prvi tim Dinama (i ispali) protiv Mornara u kvalifikacijama za Ligu konferencija. Gol Salije iz penala u 17. minutu bilo je zaslužen - 2:1 za Budućnost.

Mogli su gosti i do izjednačenja, ali je nekoliko dobrih odbrana upisao golman Uroš Ilinčić.

- Rano vođstvo nas je malo spustio u srednji blok, povukli smo se, protivnik je dao gol, imao prilika. Mislim da smo se namjestili u drugom poluvremenu, imali šansi i Podgorica je večeras ljepša - dodao je Janjević.

Slutilo je u nastavku da će penali odlučivati, da bi u 83. minutu Budućnost dobila impuls, jer je Dinamo ostao sa desetoricom, nakon drugog žutog kartona Meparašvilija.

I to je “plavi” tim iskoristio, a Kostić je u finišu glavom prebacio loptu za Andreja Camaja, koji je pogodio za prolaz - 3:1, uz erupciju oduševljenja mladih fudbalera Budućnosti, stručnog štaba i oko 1.500 navijača na stadionu pod Goricom.

Omladinci Budućnosti
foto: FK Budućnost/Rusmin Radič

Kostić je posljednjim trenucima meča iz penala kompletirao het-trik i ovjerio veliki evropski trijumf.

- Sanjao sam da postižem svoj prvi gol pod Goricom iz polumakazica i bilo je vrlo emotivno za mene s obzirom na to da sam porastao na toj tribini - kazao je Kostić poslije meča.

BUDUĆNOST – DINAMO TBILISI 4:1 (2:1)

Podgorica - Stadion: pod Goricom. Gledalaca: 1.500. Sudija: Johan Hendrik Elefsen (Farska ostrva). Strijelci: Kostić u 2, 6, i 90+5 (penal) i Camaj u 85. minutu za Budućnost, Salia (penal) u 15. minutu za Dinamo. Žuti kartoni: Tomašević, Camaj, Bulatović, Đukanović (Budućnost), Meparišvili, Karebašvili, Čikovani, Gagišvili (Dinamo). Crveni karton: Meparišvili (Dinamo) u 83. minutu.

Budućnost: Uroš Ilinčić, Zarija Mugoša, Bodin Tomašević, Lazar Martinović, Zarija Kumburović, Danilo Vukanić (90+2. Dragutin Šaranović), Lazar Savović (46. Andrija Bulatović), Stefan Đukanović (90+2. Luka Brajović), Matija Jovanović (70. Filip Mujović), Andrej Camaj, Andrej Kostić.

Dinamo Tbilisi: Mate Gagvišvili, Giorgi Gvasalia, Giorgi Meparišvili, Tengo Gobešia, Saba Karebašvili, Giorgi Ceckladze, Nikoloz Čikovani (70. Teimuraz Odikadze), Niko Ceckladze (87. Levani Natchkebia), Avtandil Mašava (70. Nikoloz Elisašvili), Luka Bubuteišvili, Vahtang Salia.

Bonus video: