Ima li Čelsi pravog rivala u Ligi konferencije?

Najmlađe Uefino takmičenje ima velikog favorita, šampiona Evrope iz 2021. Od crnogorskih fudbalera nastupiće Marko Vukčević (Borac Banja Luka) i Novica Eraković (Omonija), dok bi u januaru mogao da im se pridruži i Stevan Jovetić

5185 pregleda 1 komentar(a)
Fudbaleri Čelsija na treningu pred Gent, Foto: John Sibley/Reuters
Fudbaleri Čelsija na treningu pred Gent, Foto: John Sibley/Reuters

Nakon Lige šampiona i Lige Evrope vrijeme je i za najmlađe Uefino klupsko takmičenje - Liga konferencije krenula je sinoć mečevima u Istanbulu i Gimaraešu, a sve ostale utakmice 1. kola odigraće se danas.

Baš kao dva kvalitetnija takmičenja i Liga konferencije će se igrati u novom formatu - prva faza biće ligaška sa 36 timova, najboljih osam izboriće plasman u osminu finala, dok klubove koji zauzmu pozicije od 9. do 24. očekuje dodatni plej-of. Svi ispod završiće evropske avanture.

U odnosu na LŠ i LE, timovi će u ligaškom dijelu odigrati po šest, a ne osam utakmica.

Za razliku od ranijih sezona takmičenje koje je krenulo 2021. sada će imati apsolutnog favorita - Čelsi, velikana koji je upravo prije tri godine bio šampion Evrope.

A, da “plavci” i njihov trener Enco Mareska ne očekuju mnogo problema u ligaškoj fazi govori i to što najboljeg igrača Kola Palmera nisu ni registrovali za ovo takmičenje.

Prvi rival Čelsija od 21 sat na “Stamford bridžu” biće Gent, a pred taj duel Mareska je objasnio i zbog čega nema momka koji je trenutno možda i u najboljoj formi u Premijer ligi.

- On je igrač koji nam je veoma potreban i morali smo da razmislimo na koji način da ga zaštitimo dodatnih napora - poručio je italijanski stručnjak.

Uz Čelsi velika imena u Ligi konferencije su i Fiorentina, Betis, Panatinaikos, Rapid iz Beča, a biće nezgodan i njemački Hajdenhajm.

Dva "sokola", Jovetić čeka januar

Dvojica crnogorskih igrača nastupiće i prvoj fazi Lige konferencije, dok bi u januaru mogao da im se pridruži i kapiten “sokola”.

Marko Vukčević će biti jedan od aduta Borca iz Banjaluke u istorijskom nastupu bosanskohercegovačkog kluba u glavnoj fazi nekog Uefinog takmičenja, dok će Novica Eraković i njegova Omonija igrati i za Stevana Jovetića.

Najveće pojačanje u istoriji kiparskog kluba stiglo je tek nedavno, pa nije bilo ni mogućnosti da se registruje za prvu fazu, ali ukoliko klub iz Nikozije prođe dalje Jo-Jo će biti veliko pojačanje.

Omonija na startu dočekuje Vikungur (18.45h), dok će Borac biti domačin Panatinaikosu (21h).

Mnogo novih klubova

Borac, Celje, Serkl Briž, Hajdenhajm, Jagielonija, Larn, Noa, Pafos, Petrokub, TNS i Víkingur prvi put u istoriji zaigraće u glavnoj fazi Uefinih takmičenja, a pojedina imena poput predstvnika Sjeverne Irske i Velsa, još jednom su najbolji pokazatelj i crnogorskim klubovima da evropska jesen i ne izgleda toliko daleko.

Finale će se igrati u maju 2025. u Vroclavu, a pobjednik će kupiti kartu za Ligu Evrope.

Bonus video: