Ovo je budućnost Budućnosti i pojedinci iz kluba bi mogli malo više da obrate pažnju na to

Srđan Radonjić, šef omladinske škole Budućnosti, nakon trijumfa nad Dinamom iz Tbilisija i prolaska u drugo kolo kvalifikacija za UEFA Ligu šampiona mladih

8659 pregleda 39 reakcija 9 komentar(a)
Srđan Radonjić, šef omladinske škole Budućnosti, Foto: FSCG
Srđan Radonjić, šef omladinske škole Budućnosti, Foto: FSCG

Omladinci Budućnosti plasirali su se u drugu rundu kvalifikacija za Ligu šampiona, spektakularni trijumf u dvomeču protiv Dinama iz Tbilisija - čuvenog gruzijskog kluba koji mnogo ulaže u svoje talente, najveći je uspjeh crnogorskog klupskog fudbala posljednjih godina kada su u pitanju mlađe uzrasne kategorije.

Puno talenata lansirao je najveći crnogorski klub, oni su u samo jednoj večeri bili dostupni širem auditorijumu, ali niti jedan uspjeh, pa ni ovaj, nije moguć bez rada na duže staze i prave “logistike”.

Srđan Radonjić, nekadašnji crnogorski reprezentativac, internacionalac u brojnim zemljama, najbolji strijelac prvenstva Srbije i Crne Gore 2004. godine, CG šampion 2012. sa ekipom Budućnosti, prije samo godinu je preuzeo brigu nad kompletnim omladinskim pogonom podgoričkog kluba.

Rezultati su se vidjeli prošle srijede...

- Kada govorimo o trijumfu protiv Dinamo Tbilisija, moramo prvo da se vratimo 12 mjeseci unazad. Mlađe kategorije Budućnosti nisu bile na nivou na kojem bi trebalo da budu, omladinci na primjer tri godine zaredom nisu bili prvaci Crne Gore. Prvi cilj nam je bio da povratimo primat, ali i da “spojimo” generacije različitih godišnjih uzrasta, da treniraju i igraju zajedno. Brzo su se vidjeli rezultati, talentovani dječaci mogli su da zablistaju u punom sjaju. Mnogo sam srećan zbog njih, cijelog stručnog štaba, ali i zbog sebe - kaže Radonjić.

Omladinci Budućnosti
foto: FK Budućnost/Rusmin Radič

Momci koje sa klupe predvodi Marko Janjević u drugom kolu kvalifikacija igraće protiv Trabzonspora. Prva utakmica je 23. oktobra u Turskoj, revanš 14 dana kasnije u Podgorici. Šta god Andrej Kostić i drugovi pokazali u narednom dvomeču - a sigurno će imati šansu, Budućnost je ucrtala svoje ime na mapi omladinskog fudbala.

- Sve smo to uspjeli za samo godinu i mislim da bi pojedinci iz našeg kluba trebalo da to isprate malo više i da drugačije gledaju na to. Jer, htjeli mi to da priznamo ili ne, ono što smo vidjeli u srijedu veče je budućnost Budućnosti i budućnost crnogorskog fudbala - kaže Radonjić.

Plavi mladići sada se spremaju za naredni, veliki izazov.

- Već smo posvetili veliku pažnju pripremi prve utakmice, koja dolazi za dvije sedmice, prikupili smo materijal, krenule su analize. Organizacija puta za Tbilisi u prvom kolu je bila vrhunska, igrači su imali karantin i sve što je potrebno da imaju za to takmičenje, i hvala izvršnom direktoru kluba Novaku Novakoviću koji je uvijek pri ruci i koji se trudi da klub odvoji značajna sredstva za mlađe kategorije. Drago mi je što djeca to prepoznaju i vraćaju na pravi način.

Dugačak je spisak igrača koji su demonstrirali potencijal, Kostić je postigao het-trik, prva dva gola, a posebni prvi - “makazicama” bio je spektakularan, Andrej Camaj je pogodio za 3:1 i prolaz, ali nisu zaostajali ni ostali - već profilisani štoper Bodin Tomašević, Lazar Martinović koji je igrao u paru s njim, golman Uroš Iličnić bez čijih fenomenalnih odbrana ni Kostićevi golovi ne bi vrijedili toliko, bekovi Zarija Mugoša i Zarija Kumburović, vezisti koji su već na “radaru” inostranih klubova Stefan Đukanović, Danilo Vukanić i supertalentovani 16-godišnjak Lazar Savović, prefinjeni tehničar Matija Jovanović... Naravno i igrači koji su ušli sa klupe - Luka Brajović, Dragutin Šaranović, Filip Mujović predvođeni standardnim prvotimcem Budućnosti Andrijom Bulatovićem.

- Kruna svega je podatak da se čak osam igrača našlo na spisku selektora omladinske reprezentacije Crne Gore Gorana Perišića - dodaje Radonjić.

Šta je potrebno da pojedini od ovih fudbalera krenu stopama Vasilija Adžića i Stefana Đukanovića?

- Da što prije zaigraju za prvi tim i dok god sam na čelu omladinske škole biću zagovornik toga. Mislim da Budućnost treba da se okrene svojoj djeci. Znam da to i nije baš jednostavno, posebno kada se stalno traže pobjede i trofeji, nije lako ni treneru prvog tima Ivanu Brnoviću. Bulatović i Savović su već prvotimci, pojedini ulaze postepeno. Ipak, u dogledno vrijeme svi oni treba da postanu nosioci igre i klub će sigurno profitirati od toga - zaključuje Radonjić.

Kostić je najtalentovaniji napadač u regionu

Sedamnaestogodišnji Andrej Kostić, koji je još prošle sezone debitovao za prvi tim, sa dva spektakularna gola u prvih sedam minuta utakmice protiv Dinama skrenuo je pažnju na sebe.

Andrej Kostić
Andrej Kostićfoto: FK Budućnost

Uradio je to i desetak dana ranije, u prvoligaškom derbiju Dečić-Budućnost, kada je ušao sa klupe i prošetao se kroz odbranu protivnika, nije imao sreće da postigne prvi gol u seniorskoj konkurenciji.

Pitanje je, međutim, dana kada će ga postići.

- Kada govorimo o Kostiću, govorimo o najtalentovanijem napadaču u regionu - kaže Srđan Radonjić, i sam nekada prekaljeni golgeter.

Bonus video: