Vujačić: Meč sa Turskom stiže u nezgodno vrijeme, ali ne možemo da biramo utakmice i rivale

"Sokoli" nastavili pripreme za nove izazove u Ligi nacija, štoper Rubina se oporavio i predvodiće odbranu našeg reprezentacije u Samsunu i Kardifu

7037 pregleda 41 reakcija 2 komentar(a)
Vujačić na današnjem treningu, Foto: FSCG
Vujačić na današnjem treningu, Foto: FSCG

Dva meča, dva poraza - utisak je da Crna Gora igrom nije razočarala na startu Lige nacija (posebno protiv Velsa), ali realnost je da pored našeg nacionalnog fudbalskog tima i dalje stoji nula kada su bodovi u pitanju.

Za razliku od septembra, nove akcije donose još teža iskušenja, oba u gostima - protiv Turske i Velsa.

Prvi rival "sokole" čeka u petak (20.45h) u Samsunu - ekipa koja je blistala na nedavnom Evropskom prvenstvu.

"Nije prijatno svakako nakon dva poraza, a meč sa Turskom dolazi u nezgodno vrijeme. Međutim, ne možemo da biramo utakmice i rivale - najvažnije da damo maksimum, a nakon toga ćemo vidjeti da li je to bilo dovoljno za nešto više", poručio je Igor Vujačić, pred današnji trening na Starom aerodromu.

I selektor Robert Prosinečki je istakao da su dvije predstojeće utakmice najbitnije u ovoj Ligi nacija.

"Saglasan sam u potpunosti. Poslije prve dvije utakmice u kojima smo doživjeli dva poraza želimo da se spremimo što bolje i da pokušamo koliko-toliko popravimo utisak", dodao je crnogorski defanzivac.

Štoper Rubina iz Kazanja preskočio je prva dva meča i poraze od Islanda i Velsa zbog povrede.

"Oporavak je protekao dobro, odigrao sam tri posljednje utakmice za svoj klub, tako da sam spreman za mečeve koji nas očekuju", naglasio je Vujačić.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

Pun stadion i rival u naletu

Turska je bila jedna od ljepših priča Eura 2024, u osmini finala je preskočila do tada sjajnu Austriju, protiv Holandije u četvrtfinalu vodila do 70. minuta.

"Biće teško, Turska je u naletu, gledali smo ih svi na Evropskom prvenstvu. Ima mnogo dobrih pojedinaca koji igraju u ozbiljnim evropskim klubovima. Na nama je da se spremimo što bolje, damomsve od sebe i vidimo da li će to biti dovoljno za povoljan rezultat", smatra Vujačić.

Očekuje i sjajnu atmosferu sa tribina "Stadiona 19. maj".

"Igramo kod njih, vjerovatno na punom stadionu, gdje će atmosfera biti paklena. Dobri su u tranziciji pri osvojenoj lopti i moramo da obratimo pažnju na sve. Individulano su dobri, ali vjerujemo da ćemo i mi biti na očekivanom nivou".

Odgovornost je na meni, ali tu su i saigrači

Ni ovog puta zbog povrede neće biti Stefana Savića, pa bi ulogu vođe u odbrani trebalo da preuzme Vujačić kao najiskusniji.

"Da li sam lider? Od svih štopera imam najviše utakmica u dresu reprezentacije, najveća je odgovornost na meni, ali opet sam tu sa saigračima. Djelujemo kao tim, treba svi da pužimo maksimum i da pokušamo da napravimo dobar rezultat. Uvijek sam igrajući za reprezentaciju davao maksimum, tako će biti i ovoga puta", jasan je nekadašnji fudbaler Zete i Partizana.

Savić
Savićfoto: FSCG

Savić će svakako nedostajati.

"O njemu ne treba trošiti puno riječi - znamo svi koliko nam znači. U ovom trenutku, nažalost nije spreman, ali ko god bude igrao umjesto njega, siguran sam da će pružiti maksimum".

Prirodno je da mlađi dobiju šansu

Liga nacija ovog puta ne nudi mnogo šansi da se preko nje "kupi karta" za Svjetsko prvenstvo 2026 - da li je zbog toga prilika da se osvježi ekipa, da se šansa pruži mlađim igračima?

"To je pitanje za selektora. Svi znamo koliko nam znače Stevan Jovetić i Savić i ostali iskusni igrači, ali godine idu i prirodno je da mlađi dobijaju šansu da se pokažu i nametnu".

I na ovom okupljanu je nekoliko momaka iz domaćeg šampionata, kroz koji je prošao i Vujačić.

"Naravno da posjeduju kvalitet, u suprotnom ne bi bili ovdje. Na njima je da rade i ukoliko dobiju šansu da je opravdaju", zaključio je Vujačić.

Bonus video: