Janketić: Bosna je za nas domaći teren

Nekadašnji ofanzivni vezista Budućnosti jedan je od brojnih crnogorskih igrača u WWIN ligi Bosne i Hercegovine - u dresu Slobode iz Tuzle debitovao je golom protiv Veleža, a sada vjeruje u bolje dane uprkos slabim rezultatima njegovog kluba, nekada poznatog Yu-ligaša

4046 pregleda 5 komentar(a)
Velizar Janketić, Foto: Privatna arhiva
Velizar Janketić, Foto: Privatna arhiva

Bolja infrastruktura, više navijača, veća medijska pokrivenost, izdašniji ugovori i uz to, status domaćih igrača u Bosni i Hercegovini, uticao je na to da Premijer liga Bosne i Hercegovine postane i prava kolonija crnogorskih fudbalera. Već drugu godinu zaredom u Premijer ligi, ili sada WWIN ligi, igra i naš ofanzivni vezista, Velizar Janketić.

On je već na debiju u dresu Slobode iz Tuzle bio strijelac i to u nadoknadi vremena protiv Veleža (1:1), ali slavni klub sa Tušnja je platio ceh reorganizaciji i bez pobjede je u devet odigranih kola.

- Zadovoljan sam debijem, ali tek očekujemo odličan period, jer je za predsjenika tek izabran nekadašnji prvi čovjek Slobode, koji je i najuspješniji rukovodilac u istoriji kluba. Sada je zbog tragedija i poplava odgođeno kolo tik ispred reprezentativne pauze, pa ćemo imati malo više vremena da se posložimo i nadam se da ćemo spremni ući u nastavak sezone sa novim trenerom. Marko Maksimović otpušten je dva sata pred našu posljednju utakmicu. Ekipa ima kvalitet, u šampionatu smo izgubili korak, ali u Kupu BiH ćemo tražiti svoju šansu - priča 27-godišnji Janketić.

On je u prethodnoj sezoni sa uspjehom igrao u Igmanu iz Konjica, sada nosi dres kluba slavnijeg imena.

- Fudbal je u ekspanziji ovdje, od 12 premijerligaša samo dva nemaju teren sa najsavremenijom hibridnom podlogom, dok u Crnoj Gori nemamao nijedan. Imao sam sjajnu prošlu polusezonu u Igmanu, uspjeli smo da zacrtani opstanak ostvarimo pet kola prije kraja, a u tom periodu sam uz dva gola i asistirao pet puta. Sada sam dao gol Veležu, a nadam se da ćemo sa novim trenerom krenuti sa igrama u skladu sa renomeom igračkog kadra, jer u Slobodi ima izuzetno kvalitetnih fudbalera. Iz Brazila, Japana, Srbije i Hrvatske, a da je liga sve bolja pokazuju igre Zrinjskog u Evropi prošle, ali i Borca koji je ‘otkinuo’ bod velikom Panatinaikosu u ovoj sezoni evropskih takmičenja - objasnio je Janketić.

On je sa matičnim klubom, Budućnosti, osvojio dvije titue i Kup Crne Gore, a do povrede na pet kola do kraja u dresu Rudara, borio se za naslov najboljeg strijelca.

- Da, žao mi je što su se kasno sjetili da u Rudar treba uložiti, i to tek kada je prvi put ispao u Drugu ligu. U Budućnosti vidimo da je napokon sve u skladu sa renomeom najvećeg domaćeg kluba. I naš fudbal uprkos problemima infrastrukture je dobar, napreduje i pokazali su to igrama u Evropi i Mornar, Dečić i Budućnost. Mada je odliv igrača u jače lige veliki. Eto Miomir Đuričković je kapiten u Sarajevu, reprezentativac Marko Vukčević je u Borcu, u Želji je prava kolonija naših igrača... Pomno pratim naša takmičenja, reprezentaciju takođe. Kada je kompletna može puno, samo da su Jovetić i Savić stalno u pogonu. No, dolaze i mlađi, ima kvaliteta - smatra Janketić.

On je nakon sjajnih igara u Budućnosti bio u mladoj selekciji, u najjačoj nije debitovao.

- Bilo je jako blizu da ispunim snove, ali taj lom ključne kosti kada sam najbolje igrao je došao u nezgodnm momentu. No, sada nemam problema, nadam se da ću već na zimu naći i angažman u nekoj od jačih liga - zaključio je Janketić.

Bonus video: