Crna Gora ne želi da se brani pored Crnog mora

Mogu li “hrabri sokoli” da se nametnu protiv moćne Turske - naši fudbaleri od 20.45 časova u Samsunu jure prve bodove u B Ligi nacija

16396 pregleda 54 reakcija 18 komentar(a)
"Sokoli" su spremni za veliki izazov: Naši fudbaleri tokom sinoćnjeg treninga u Samsunu, Foto: FSCG
"Sokoli" su spremni za veliki izazov: Naši fudbaleri tokom sinoćnjeg treninga u Samsunu, Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Najteži rival u grupi, reprezentacija koja je tokom ljeta oduševila na Evropskom prvenstvu i bučni navijači sa stadiona “19. maj”... Sve to čeka Crnu Goru (čak i u oktobru) na sparnoj obali Crnog mora, ali selektor Robert Prosinečki želi da “sokoli” igraju fudbal i kada je teško.

- Znamo koga imaju i kako igraju, ali nećemo da se branimo ni u jednom trenutku - poručio je hrvatski stručnjak pred utakmicu sa Turskom u B Ligi nacija, koja se u Samsunu igra večeras od 20.45 po našem vremenu, a sat kasnije po lokalnom.

Crna Gora je bez bodova nakon dva kola, Turska je sakupila četiri - nije teško zaključiti ko je favorit i ko ima manji pritisak.

- Svakako da je Turska favorit, posebno kod kuće. Probaćemo da joj pariramo u veznom redu, gdje sve počinje. Kad budemo imali loptu u našem posjedu da probamo nešto da napravimo. Neće biti nimalo lako, ali momci su svjesni koliko nas jaka utakmica čeka. U svakom slučaju, za sve moraš da imaš i malo sreće - dodao je legendarni hrvatski fudbaler.

Evidentan pritisak i strah od Lige C

Crna Gora je možda zaslužila više tokom septembarskih akcija, posebno u kišnom Nikšiću protiv Velsa, ali dva poraza i nula bodova na neki način stvaraju atmosferu da “sokoli” moraju sve da poprave protiv četvrtfinaliste posljednjeg Eura.

- Evidentan je pritisak kad izgubiš dvije utakmice zaredom - bodovi odlaze, a nije ostalo mnogo utakmica, plus postoji opasnost da se ispadne u C ligu - dodao je Prosinečki.

Ovog puta rezultat je mnogo važniji od utiska koji će Crna Gora da ostavi na terenu.

- Potrebni su nam bodovi - ako igraš dobro, a ne pobijediš, onda to ništa ne vrijedi - jasan je crnogorski selektor.

Prosinečki sa 'sokolima' na stadionu '19. maj'
Prosinečki sa "sokolima" na stadionu "19. maj"foto: FSCG

Turska ima fenomenalan vezni red koji predvodi as Intera Hakan Čalhanoglu, ali i mlade nade kakve su Juventusov Kenan Jildiz i Realov Arda Guler.

S druge strane, pitanje je da li će Prosinečki moći da računa na glavne adute na sredini - posebno jer se ne zna da li će Marko Janković nakon povrede biti spreman da istrči na teren.

- To je veliki problem za nas, jer se radi o igraču koji nam puno znači. Vidjećemo na treningu kakav će biti, ali nadam se da će se naći u protokolu, pošto je on jedan od naših najboljih vezista. Nadam se da će možda ući u nastavku utakmice - objasnio je Prosinečki.

Sa Montelom su dobili mnogo

Tokom posljednjih dvadesetak godina fudbal u Turskoj je “eksplodirao”, bilo je mnogo sjajnih generacija, ali ona koju vodi Vinćenco Montela i koja će sjutra stajati preko puta Crne Gore čini se kao idealan spoj iskusnih majstora i mladih supertalenata.

- Zaista se radi o super generaciji, mnogo je tu mladih i kvalitetnih igrača, koji nastupaju u velikim klubovima, a sa Montelom su dobili mnogo. Ukratko - odlična reprezentacija, a pokazala je na Euru da može sa svima da igra. Imaće i veliku podršku, a oni to veoma dobro koriste.

Nastavio je u sličnom tonu...

- Sa Montelom su stigli agresivnost i dobra armosfera, što je preduslov za dobar rezultat. Željni su dokazivanja, radi se o velikoj naciji koja ima veliki broj igrača, ali i jaku ligu što je vrlo bitno.

Još jednom se okrenuo svojim igračima:

- Na nama je da damo maksimum. Kao i ranije, imamo problema sa povredama, ali ko god da bude igrao moraće da pruži maksumum u sjajnoj atmosferi - zaključio je Prosinečki.

Nikićev debi u paklenoj atmosferi

Dan pred meč, po već ustaljenom običaju, selektor Crne Gore Robert Prosinečki saopštio je sastav “sokola”, s tim da je ovog put mnoge iznenadio.

Nikić tokom treninga u Samsunu
Nikić tokom treninga u Samsunufoto: FSCG

Talentovani golman Igor Nikić prvi meč u nacionalnom timu odigraće na velikoj pozornici, u paklenoj atmosferi koju spremaju navijači Turske - idealan trenutak da pokaže da je budućnost Crne Gore.

- Odlučio sam za određene promjene za koje polako i vrijeme dolazi - rekao je Prosinečki.

Tako će sastav Crne Gore činiti: Nikić - Marušić, Vujačić, Šipčić, Vukčević - Kuč, Jovović, Bakić - Camaj, Jovetić, Krstović.

Kuč se raduje punim tribinama i

Zajedno sa Prosinečkim na pres konferenciji se pojavio i Edvin Kuč - momak koji se oporavio od povrede i koji je spreman da vodi velike bitke sa majstorima Turske na sredini terena.

- Pune tribine? Nije prvi put da igramo u takvom ambijentu, znamo da je Turska zemlja koja voli fudbal i radujemo se što će biti ispunjene tribine - rekao je Kuč.

I naš vezista priželjkuje pobjedu.

- Nadam se da ćemo ćemo stići do nje. Svjesni smo da nas očekuje teška utakmica, Turska je pokazala da ima sjajnu generaciju, pokazala je to na Euru. Sigurno da će im biti lakše kod kuće. Poslije dva poraza moramo pokazati da imamo kvalitet i uraditi sve da izvučemo povoljan rezultat - kaže Kuč.

Kuč
Kučfoto: FSCG

Fudbaler Nefčija imaće priliku da parira majstorima sa sredine terene Turske, kakvi su Hakan Čalhanoglu, Arda Guler, Kenan Jildiz, Orkan Kogdžu, nešto ofanzivniji Kerem Akturkoglu...

"Svjesni smo da Turska ima sjajnu generaciju, igrače u najvećim evropskim klubovima i biće to izazov za mene - radujemo se punom stadionu i nema potrebe da se plašimo ili da osjećamo pritisak. Ako bude naš dan možemo da ostvarimo pozitivan rezultat", jasan je Kuč.

Montela cijeni "sokole": Opasan i kvalitetan rival

Montela sa 'desetkom' Juventusa Kenanom Jildizom
Montela sa "desetkom" Juventusa Kenanom Jildizomfoto: Shutterstock

Mnogo lijepih riječi selektor Turske Vinćenco Montela dobio je od Roberta Prosinečkog, a slično je bilo kada je italijanski stručnjak govorio o našoj selekciji.

- Crna Gora je veoma kvalitetna reprezentacija. Rezultati koje je ostvarila u prve dvije utakmice nisu bili po njenim očekivanjima - u prvoj je primila dva jeftina gola, a u drugoj je od starta bila u zaostatku u odnosu na Vels. Nije to nadoknadila do kraja meča - rekao je Montela i dodao.

- Svakako je u pitanju opasan rival, koji ima naš veliki respekt. Želimo da se pripremimo na najbolji način kako bismo ostvarili rezultat koji nam je potreban.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: