Grad kontrasta, jedan datum i "otac svih Turaka"

Samsun sa hiljadu boja - domaćin utakmice između Crne Gore i Turske bilo je veliko i neobično mjesto pored Crnog mora

22741 pregleda 3 komentar(a)
Spomenik Ataturku u centru Samsuna, Foto: Kosta Bošković
Spomenik Ataturku u centru Samsuna, Foto: Kosta Bošković

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Samsun je zadovoljan sobom - pjevao bi Džoni Štulić ukoliko bi se jednog dana našao u najvažnijem turskom lučkom gradu na Crnom moru, mjestu gdje živi 700 hiljada stanovnika.

Zadovoljan sa svim svojim kontrastima - lijepim plažama, širokim bulevarima, modernim građevinama, ali isto tako sa naseljima poput južnoameričkih favela, blokovima koji se na obližnjim brdima "guraju" između sebe, sa istorijom kojom se ovdje posebno ponose...

Široki Ataturk bulevar kroz koji se prolazi na putu od stadiona “19. maj” ka centru idealan je vodič kroz sve različitosti Samsuna, a upravo nazivi glavne ulice u gradu i novog zdanja na kojem se sinoć vodila bitka između fudbalera Crne Gore i Turske nešto su što sve prati na svakom koraku.

Samsun
Samsunfoto: Kosta Bošković

Sve je u znaku broja 19 i Ataturka

Stadion na kojem su se “sokoli” sudarili sa domaćinom, naravno, nije slučajno dobio naziv “19. maj”, pošto se radi o vjerovatno najvažnijem datumu turske istorije.

Mustafa Kemal, kasnije nazvan i Ataturk (otac svih Turaka) 19. maja 1919. pokrenuo je Turski rat za nezavisnost, koji će odrediti sudbinu ove nacije, a zahvaljujući upravo "ocu moderne Republike Turske" velika zemlja će se ubrzo okrenuti ka zapadu, žene će dobiti veća prava, religija više nije bila pokretač svega...

A, zašto je baš 19. maj poseban za Samsun, govori brod Bandirma čija replika i danas stoji uz obalu Crnog mora i turistička je atrakcija grada. Starim parobrodom Ataturk je pomenutog datuma stigao u Samsun, a Bandirma ušla u istoriju, jer se baš taj trenutak veže za početak Turskog rata za nezavisnost.

Zbog istorijskog značaja brod je 2003. dobio pomenutu repliku, koju je svečano otvorio tadašnji premijer, a današnji predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan. U brodu se nalaze voštane figure Ataturka i drugih vojskovođa tog vremena, kao i mnogi eksponati sa broda.

Ataturkov lik praktično je na svakom koraku, pa je tako ovaj za Turke heroj, za neke druge nacije i ne baš, u Samsunu dobio i veliki spomenik, park, Kulturni centar nosi njegovo ime, pomenuti bulevar, a sa mnogih fasada i danas njegov lik sve podsjeća ko je najvažnija ličnost Samsuna.

Zemljotres oštetio super arenu

Stadion 19. maj jedna je od super arena u Turskoj, moderno zdanje koje zadovoljava sve Uefine i Fifine standarde... Otvoren je 2017, može da primi oko 33.000 gledalaca i pogodan je za mnoge druge sportove.

Iako se Samsun nalazi na sjeveru zemlje, razorni zemljotres koji je prošle godine pogodio jug Turske i Siriju izazvao je manja oštećenja i na novom stadionu, kao i na terenu.

Ove sezone svaki meč lokalnog Samsunspora uvijek je posebna žurka, pošto je klub koji se 2023. vratio u Superligu trenutno drugoplasirani na tabeli.

Savićević, ali ne Dejan

Kao u cijeloj Turskoj i ovdje se fudbal obožava, i bez obzira što su istanbulski klubovi giganti za Samsunspor, čini se da cijeli grad navija samo za svoje “crveno-bijele”.

U razgovoru sa ljudima iz fan šopa Samsunpsora shvatili smo da je i ovdje Savićević fudbalsko prezime, ali ne kao u cijelom svijetu zbog Dejanu, bivšeg asa Budućnosti, Crvene zvezde i Milana, već po Vukanu Savićeviću.

Trening centar Samsunspora nalazi se u blizini luke
Trening centar Samsunspora nalazi se u blizini lukefoto: Kosta Bošković

Nekadašnji reprezentativac Crne Gore sad igra u Kini, ali ga pored Crnog mora i dalje pamte po igrama za Samsunspor dok je taj klub gradio put ka povratku u Superligu.

Na kraju, još dvije zanimljivosti za stanovnike Samsuna - u ovom velikom gradu teško ćete pronaći nekoga ko zna makar i poneku riječ engleskog jezika, dok s druge strane istovremeno svi su nevjerovatno srdačni i gostoljubivi prema gostima.

Bonus video: