Kako ukrotiti „zmajeve”?

Liga nacija: Crna Gora večeras protiv Velsa u Kardifu (20.45 časova), selektor Robert Prosinečki priznao da postoji pritisak nakon tri poraza na startu, u pomoć prizvao i malo sreće

12636 pregleda 14 komentar(a)
Naši fudbaleri žele prve bodove u Ligi nacija, Foto: FSCG
Naši fudbaleri žele prve bodove u Ligi nacija, Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

How to train your dragon ili Kako dresirati zmaja - naslov je animiranog britanskog filma. Slično pitanje vjerovatno postavlja sebi i crnogorski selektor Robert Prosinečki pred gostovanje naših fudbalera “zmajevima” u Ligi nacija, uz mnogo nepovoljnih okolnosti.

Stigli su u Kardif sa tri poraza zaredom u takmičarskim mečevima, pet računajući i prijateljske utakmice. Igraju sa rivalom koji još nema poraz u ovom ciklusu (pobjeda, dva remija), koji je dolaskom legende Krega Belamija dobio novu energiju i snagu, a koji će biti nošen podrškom 30 hiljada navijača - pjesmom i navijanjem u tradicionalnom ostrvskom ambijentu.

Malo šta je na strani ponovo oslabljene crnogorske reprezentacije pred večerašnji duel na “Kardif sitiju” - možda je ostao ponos i vječita nada da će se dogoditi “nešto” što će okrenuti stvari u grupi. Ili ih barem ublažiti...

U teškoj je poziciji i selektor Robert Prosinečki, razapet između očekivanja - vrlo optimističkih na startu ciklusa, povreda najvažnijih fudbalera i rezultata. Kojih nema...

- Da se ne lažemo, jasno je da ima pritiska - izgubili smo sve tri utakmice do sada. Ako dođe i četvrti, nije lako. Možemo mi da pričamo da smo igrali dobro protiv Velsa, da smo igrali dobro protiv Turske, ali nemamo bodova i to je problem - kazao je Prosinečki.

Robert Prosinečki na jučerašnjoj pres konferenciji
Robert Prosinečki na jučerašnjoj pres konferencijifoto: FSCG

Mogu li “sokoli” da osvoje prvi na stadionu “plavih ptica” - Kardif sitija, ekipe koja igra u engleskom Čempionšipu. Prosinečki je, ponovo pritisnut povredama (a dolaze i nove...) u pomoć prvi put prizvao i sreću:

- Momci su motivisani, nemam dilemu da će ponovo dati sve od sebe, kao što su dali u Turskoj, protiv ozbiljne reprezentacije. Neće se uplašiti ni ambijenta i punog stadiona, kao što nisu ni u Turskoj. Vjerujem, na kraju, da ćemo odigrati dobru utakmicu, da ćemo prvi put imati i malo sreće, te da ćemo ostvariti rezultat - kazao je Prosinečki.

A povrede? Nema Stefana Savića, nema Marka Vešovića, odranije povrijeđenih, nema “svježe” suspendovanih Milutina Osmajića i Miloša Brnovića, nema ni mladih, takođe povrijeđenih Vasilija Adžića i Viktora Đukanovića, a novina su znakovi pitanja pored imena Stevana Jovetića i Marka Jankovića.

- Stevan je dobio udarac, nije trenirao, vidjećemo na dan utakmice. Slično je i sa Jankovićem, koji se oporavio od povrede, ali je i on dobio neugodan udarac.

Povrede sprečavaju Prosinečkog i da na pravi način podmladi reprezentaciju.

- Nema alibija, ali stvarno smo u svakom meču imali puno problema, dolazili su i igrači koje smo probali da izliječimo, ni to nije išlo. Nisu to jedan ili dva igrača, već pet-šest, i to oni koji su stvarno bitni. Nema šta, moramo se okrenuti mlađima, onima koje imamo, Nikić je branio protiv Turske i bio je odličan.

Crnogorski selektor je na kraju, na pitanje velškog novinara da prokomentariše odsustvo Brenana Džonsona, momka koji je igrajući za Totenhem i reprezentaciju dao sedam golova na posljednjih sedam utakmica, prokomentarisao:

- Nikad ne volim kad se igrač povrijedi ili dobije suspenziju, ali neka bude da i njima neko fali.

Sa treninga u Kardifu
Sa treninga u Kardifufoto: FSCG

Velšani napadaju na mahove, možda ne u kontinuitetu kao Turska, ali obično “lome” protivnika na startu: Crnoj Gori su u Nikšiću dali dva gola u prva tri minuta, u Rejkjaviku su protiv Islanda vodili 2:0 nakon pola sata...

- Kako ih zaustaviti? Pravili smo analizu, gledali sve njihove utakmice, ali svaki meč je različit i vidjećemo šta će biti. Vels ima odlične stvari, dobru tranziciju i dobre igrače iz velikih klubova, ali ima i mane i probaćemo da ih iskoristimo - zaključio je Prosinečki.

Belami: Crna Gora je teška ekipa za skauting

Selektor Velsa Kreg Belami očekuje novu pobjedu u B Ligi nacija, ali i poručuje da Crna Gora nije tim koji je lako skautirati.

- Čeka nas protivnik koji igra u neobičnom sistemu, bez nekih jasnih pravila i sasvim drugačija igra presing - rekao je Belami pred večerašnji duel u Kardifu.

Velšani su u Nikšiću slavili 2:1.

- Crna Gora je u suštini jaka ekipa, iako nema bodova poslije tri kola. Zbog pozicije na tabeli je sigurno motivisana, želi da popravi stvari, a mi moramo da budemo spremni na to. Vjerujem da ćemo na krilima publike doći do trijumfa - dodao je Belami.

Bivši napadač ne može da računa na Brenana Džonsona.

- Tolika je potrošnja da Brenan ne bi igrao sve i da nije suspendovan - zaključio je Belami.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: