Nakon izjave Karslija javnost na Ostrvu krenula u potragu za selektorom, Kin poručuje: Gvardiola je najbolje rješenje

"Ovaj posao zaslužuje prvoklasnog trenera koji je osvajao trofeje, pun iskustva, a ja sam na putu do toga", rekao je Karsli poslije utakmice sa Finskom

4513 pregleda 1 komentar(a)
Gvardiola, Foto: Reuters
Gvardiola, Foto: Reuters

Nakon poraza od Španije u finalu Evropskog prvenstva (2:1) fudbalska reprezentacija Engleske je ostala bez selektora - Garet Sautgejt je odlučio da se povuče nakon što je osam godina vodio Albion.

Sa Sautgejtom na klupi Engleska je dva puta igrala u finalu Evropskog prvenstva, dok je u Rusiji 2018. godine na Svjetskom prvenstvu osvojila četvrto mjesto.

Nakon odlaska Sautgejta, Fudbalski savez Engleske (FA) je za privremenog menadžera imenovao Lija Karslija. Bivši fudbaler Derbija, Blekburna, Koventrija i Birmingema je ujedno i selektor mlade fudbalske reprezentacije sa kojom je prošle godine osvojio Evropsko prvenstvo, koje se održavalo u Rumuniji i Gurziji.

Sa Karslijem na klupi, Engleska je krenula u novo izdanje B Lige nacija. Nakon dva septembarska trijumfa nad Republikom Irskom (2:0) i Finskom (2:0), uslijedio je šok i poraz od Grčke, prije nekoliko dana na "Vembliju" - 2:1. Utisak je popravljen sinoć, trijumfom u Helsinkiju nad Finskom (3:1), a nakon meča je Karsli govorio o poziciji selektora Albiona.

Karsli
Karslifoto: Reuters

"Ovaj posao zaslužuje prvoklasnog trenera koji je osvajao trofeje, pun iskustva, a ja sam na putu do toga", rekao je Karsli poslije utakmice sa Finskom.

Nakon ove izjave, javnost na Ostrvu, ali i mediji ponovo su pokrenuli priču oko izbora novog selektora. Karsli jeste privremeno rješenje, ali Sky piše da je interesantno što iz Saveza još nisu krenuli u potragu za selektorom ili makar Karsliju ponudili ugovor.

Stoga je engleska javnost jutros krenula sa licitiranjem, a u opticaju je nekoliko imena, koji su i ranije bili potencijalni kandidati, makar u štampi i na portalima.

Jedan od njih je Pep Gvardiola, koji godinama radi u Mančester sitiju i koji je jedan od najboljih menadžera na svijetu. Bivšem treneru Barselone i minhenskog Bajerna, ugovor sa Sitijem ističe na kraju sezone, a još nije odlučio da li će ga produžiti. Sa druge strane, legenda Mančester junajteda, Roj Kin smatra da bi Gvardiola bio idealno rješenje za selektora Albiona.

"Najvažnije je da Engleska pronađe pravog čovjeka. FA mora da se potrudi i da pronađe najboljeg. Angažujte Pepa Gvardiolu. Ugovor mu ističe na ljeto", poručio je Kin.

A prije nekoliko dana Gvardiola nije želio da za italijanske medije govori o budućnosti u Sitiju.

"Ništa nisam odlučio. Svašta može da se dogodi. Treba da razmislim i odlučiim šta želim da radim", ostao je zagonetan Španac, koji je jednom prilikom izjavio da bi volio u karijeri da bude selektor.

A osim Gvardiole, ali i Karslija, u opticaju je još nekoliko imena - Edi Hau, Tomas Tuhel i Grejem Poter.

Upravo se prije nekoliko dana Tuhel pojavio u javnosti kao potencijalni kandidat. Vijesti je objavio njemački "Bild" u danima kada je javnost njemačkog trenera selila na klupu Mančester junajteda umjesto Erika ten Haga.

Tuhel je bez posla još od marta kada se rastao sa minhenskim Bajernom. Vodio je Majnc, Borusiju Dortmund, PSŽ, a u Premijer ligi je bio menadžer Čelsija, sa kojim je osvojio Ligu šampiona 2021. godine.

Kada je riječ o Poteru, on je takođe vodio Čelsi, a u Premijer ligi je bio i menadžer Brajtona, a na Ostrvu je vodio i Svonsi. Upravo ga je posao u Brajtonu preporučio Čelsiju, gdje nije imao dobre rezultate, pa je klupu "plavaca" napustio 2. aprila 2023. godine.

Na listi je Edi Hau, koji je sa Bornmutom osvojio Čempionšip 2015. godine. Javnost na Ostrvu smatra da je Hau jedan od najtalentovanijih engleskih menadžera. On je tri godine menadžer Njukasla.

Ono što je sasvim sigurno, to je da će Karsli voditi Englesku i u novembarskim mečevima Lige nacija, protiv Republike Irske i Grčke. A u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo to bi, možda, mogao da bude i neko drugi.

Ako bude stranac, to će biti prvi put nakon Fabija Kapela da na klupi Albiona ne sjedi stručnjak sa Ostrva.

Bonus video: