FA: Tuhel 1. januara preuzima reprezentaciju, željeli smo trenera koji ima najveće šanse za titulu na velikom turniru

Tuhel je bez posla otkako je napustio Bajern na kraju prošle sezone

5787 pregleda 0 komentar(a)
Tomas Tuhel, Foto: Reuters
Tomas Tuhel, Foto: Reuters

Njemac Tomas Tuhel (51), bivši trener Pari Sen Žermena (PSŽ), Čelsija i minhenskog Bajerna, od 1. januara 2025. biće selektor fudbalske reprezentacije Engleske, saopštio je danas Fudbalski savez Engleske.

Njegov mandat počeće 1. januara 2025. godine zajedno sa mandatom njegovog zamjenika Entonija Berija. Njih dvojica će biti zaduženi za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. koje će biti organizovano u Kanadi, Meksiku i SAD.

"U osnovi, željeli smo da angažujemo trenerski tim koji bi nam pružio najbolje moguće šanse za pobjedu na velikom turniru, i uvjereni smo da će to postići", rekao je izvršni direktor Fudbalskog saveza Mark Balingem.

Britanski mediji prenijeli su sinoć da je Tuhel potpisao ugovor i da će zarađivati između između 4,5 i pet miliona funti godišnje, što je upola manje od plate koju je imao u Bajernu iz Minhena.

On je bez posla otkako je napustio Bajern na kraju prošle sezone.

Fudbalski savez Engleske tražio je selektora otkako je Garet Sautgejt sredinom jula napustio posao, poslije poraza od Španije (2:1) u finalu Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Ekipu je privremeno predvodio Li Karsli, dosadašnji selektor mlade reprezentacije Engleske.

Tuhel će tako postati treći strani selektor u istoriji reprezentacije Engleske, posle Svena Gorana Eriksona i Fabija Kapela. Osvojio je brojne trofeje, među kojima Ligu šampiona sa Čelsijem, Bundesligu sa Bajernom i dvije šampionske titule sa PSŽ-om.

Bonus video: