Đukanović otišao u klub koji ima velikih finansijskih problema, iz Hamarbija poručuju da su u kontaktu sa našim igračem

Kompanija "777 Partners" ostavlja Standard u teškom stanju, švedski mediji pišu o našem fudbaleru koji je iz Hamarbija u Lijež stigao na pozajmicu sa opcijom otkupa

7856 pregleda 2 komentar(a)
Đukanović u dresu Standarda, Foto: Standard de Liège
Đukanović u dresu Standarda, Foto: Standard de Liège

Standard Lijež je posljednjih godina daleko od šampionskih priča, a sve prate i veliki finansijski problemi...

Muke u klubu sa stadiona "Moris Dufrasn" traju oko godinu, a i u takvoj situaciji švedski Hamarbi je odlučio da crnogorskog fudbalera Viktora Đukanovića pošalje upravo tamo na pozajmicu.

Kako je objavila švedska TV4, belgijski klub se ove jeseni našao u vlasničkom haosu, nakon što su pojedini mediji izvijestili da je kompanija "777 Partners" (u čijem vlasništvu je Standard) pred bankrotom i suočena sa mnogim skandalima.

Kompanija iz Majamija, osim Standarda, ostavlja još nekoliko klubova u teškom stanju, poput Đenove, Herte, Vaska da Game, francuskog Red stara...

Koliko je krajem prošle sezone bila ozbiljna situcija govorile su i tadašnje riječi trenera Ivana Leka koji je izašao u medije i otkrio da ne zna ni da li će igrači i stručni štab uopšte dobiti i plate.

U međuvremenu, formalno vlasništvo nad Standardom preuzela je osiguravajuća kompanija "A-CAP", koja je godinama ulagala upravo u "777 Partners".

"Da li je A-CAP stabilna kompanija? Čini se da ne izgleda tako", dodaje TV4, prenoseći pisanje Rojtersa da se ova kuća nalazi pod ozbiljnim optužbama za navodne zajedničke prevare sa "777 Partners" od 350 miliona dolara.

"Inside World Football" prošlog mjeseca je obajvio da Standard ima dugove od 60 miliona eura, od čega su oko 20-25 miliona eura kratkoročni dugovi. Navodno je "A-CAP" uspio da uplati 25 miliona kako bi klub iz Liježa uopšte dobio i licencu za nastup u šampionatu Belgije.

Sve ovo posebno zanima švedske medije zbog situacije za Đukanovićem, koji u ugovoru o pozajmici iz Hamarbija ima i opciju da bude "otkupljen".

"Imamo kontakt s Viktorom, apsolutno je tako - takva je situacija sa svim našim igračima na pozajmicama. Trenutno je povrijeđen i uglavnom je to ono o čemu smo razgovarali", rekao je sportski direktor Hamarbija Mikael Hjelmberg za TV4.

Ne krije da su u klubu upoznati sa situacijom u Standardu.

"Znamo sve, ali dali su nam određene umirujuće informacije - jednostavno moramo da vjerujemo da drže stvari pod kontrolom", dodao je Hjelmberg.

Da li je u takvoj situaciji opcija o otkupu i dalje realna?

"Nismo vodili takve razgovore, a i Viktor je zbog povrede malo igrao... U takvim slučajevima radi se o razgovoru koji moramo da vodimo sa Standardom tokom zime. Sada je fokus na njegovom oporavku".

Postoje li zbog svega izgledi da Đukanović ponovo zaigra za Hamarbi?

"Ne znam, a i ne želim da nagađamo o tome. U Belgiji je kratko, a ima i povredu, pa nije uspio da pokaže sve najbolje što ima... Pratimo razvoj situacije i vodimo razgovore s Viktorom i klubom, pa ćemo vidjeti gdje ćemo stići", zaključio je Hjelmberg.

Đukanović sa Hamarbijem ima ugovor do 2027, a za Standard je odigrao samo 27 minuta - zbog povrede nije bio u kombinaciji ni za mečeve Crne Gore u Ligi nacija.

Standard je trenutno 11. tim na tabeli belgijskog šampionata.

Bonus video: