Treći i najteži izazov, Peković je visoko podigao ljestvicu

Edis Mulalić prije sedam godina izdigao Dečić iz prosjeka, prije tri godine ga je uveo u finale Kupa i izveo na evropsku scenu, a sada preuzima šampionsku ekipu

5411 pregleda 4 komentar(a)
Mulalić pred potpuno drugim zadacima u odnosu na prethodne mandate, Foto: Facebook/FK Dečić
Mulalić pred potpuno drugim zadacima u odnosu na prethodne mandate, Foto: Facebook/FK Dečić

Edis Mulalić treći put preuzima Dečić. U prvoj “etapi”, u sezoni 2016/2017. izdigao je Tuzane iz prosječnosti i doveo ih do vrha prvoligaške tabele, u drugoj je napravio korak više - izborio finale Kupa i izveo ekipu na evropsku scenu, prvi put u istoriji.

Treći mandat vjerovatno će biti i najteži, jer je preuzeo - šampiona, tim kojeg su ljetos nijanse dijelile od plasmana u plej-of Lige konferencije, možda čak i grupne faze Uefinog takmičenja.

Dakle, teško može bolje od toga, no Mulalić je zadovoljan stanjem ekipe koju je zatekao i preuzeo od bivšeg trenera Milorada Pekovića. Tuzani su slabije krenuli ove sezone, za ekipom Budućnosti zaostaju devet bodova, uz meč više, tri utakmice zaredom nisu dali gol...

- U ovih sedam, osam treninga s ekipom vidno je da su momci u odličnom stanju i da se odlično radilo u prethodnom periodu. No, fudbal je brza igra, dešavanja se smjenjuju kao na traci, a i fluidan je. Nekada je potrebna promjena da bi se ekipa “razmrdala” i vratila na pobjednički put. Prethodnom treneru Miloradu Pekoviću samo “kapa do poda” za urađeno, jer sam treći put u Tuzima, ali prvi put radim sa šampionskom ekipom. Nadam se da će promjenom na klupi neki od igrača koji su, da kažem, bili po strani, iskočiti u prvi plan, neki će izgubiti minutažu, ali to zavisi od procesa rada trenera. To su uobičajeni procesi u fudbalu - kazao je Mulalić.

U trećem mandatu na klupi Tuzana nekadašnji trener Željezničara, ali i Rudara i OFK Titograda, novu ekipu će prvi put izvesti na teren protiv Bokelja na novom stadionu Dečića.

Ističe da je zatekao sasvim drugačiji klub u odnosu na prethodni period.

- Puno se toga promijenilo u klubu. Ne samo zbog novog stadiona, koji je izgrađen uz podršku Opštine Tuzi i Fudbalskog saveza Crne Gore, već je i klub napredovao organizaciono, upravljački i u svakom drugom pogledu. Ono što je isto jeste da se ovdje osjećam uvijek kao pri povratku kući! Klub ima odlično uhodan sportski sektor, a to što sam dobio poziv da se vratim je znak poštovanja mog minulog rada, ali i rezultata. Samo, sada će biti neuporedivo teže, pošto je Peković visoko podigao ljestvicu, a status šampiona i te kako znači. Pošto Dečić ima odličan sportski sektor, radiću sa “starom” ekipom, s tim da je trenerskom seniorskom štabu priključen još Hasim Đoković, kojeg smo preuzeli s mjesta trenera ekipe do 19 godina - istakao je Mulalić.

A problem s adaptacijom stručnjak iz Bosne i Hercegovine smatra da neće imati.

- U ekipi je nekolicina igrača koje sam ranije trenirao u Dečiću, poznajem sve igrače kroz takmičenja, ili sam ih posmatrao u televizijskim prenosima, mada mi treneri ne donosimo zaključke dok ne radimo s igračem ili ih makar posmatramo s tribina. Tako da je rano za konačan sud, ali i za neke buduće planove popune pozicija novima igračima. U nekim drugačijim formacijama, ponoviću, igrači koji su bili po strani nerijetko donesu nešto novo i potvrde kvalitet. U ovoj ekipi Dečića sa sigurnošću tvrdim da svaki fudbaler ima kvalitet, ali takođe i problem zbog velikog pražnjenja. Na to je uticala proslava titule, potom napokon i odličan evropski put. S tim se sada prvo moramo izboriti - zaključio je Mulalić.

Bonus video: