Nikola Dabanović - autoritativan i tačan

Najbolji crnogorski arbitar na meču 3. kola Lige Evrope Tvente - Lacio morao da donese i neke teške odluke nakon situacija koje su bile na samoj ivici

3171 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lacio Adama Marušića slavio je protiv Tventea u Holandiji (2:0) za treću pobjedu u trećem kolu Lige Evrope i sam vrh tabele koju čine čak 36 timova.

Duel na stadionu "De Grolšp Veste" dobrom arbitražom obilježio je i najbolji crnogorski sudija, Nikola Dabanović.

Dvadesetak dana nakon što je na "Enfild roudu" vodio meč Lige šampiona između Liverpula i Bolonje, gdje je takođe dobro obavio zadatak, Dabanović je u Holandiji morao da donese i neke važne odluke, jednu u ranoj fazi meča.

Već u 11. minutu, naime, pokazao je direktan crveni karton domaćem golmanu Unerstalu, koji je van šesnaesterca "pokosio" napadača Lacija Bulajea Adiju, koji je bio u gol šansi.

Nakon kratke konsultacije i VAR soba je potvrdila da je crnogorski arbitar donio pravu odluku, a ni njemački golman nije imao mnogo primjedbi - sportski je napustio teren.

Nespornu situaciju pogledajte OVDJE.

Lacio je poveo u 35. minutu preko Pedra. U akciji na samoj ivici, prilikom pasa za aistenta Vesina, pomoćnik Vladan Todorović je signalizirao ofsajd, ali je VAR soba pokazala da su ofanzivac gostiju i posljednji igrač odbrane domaćih bili "u liniji!" - 1:0 za Lacio.

Pogledajte OVDJE.

Uprkos crvenom kartonu utakmica u prvih sat vremena igre nije bila teška za suđenje, što pokazuje i podatak da do tada nije bilo žutik kartona.

Tek u 63. "probudili" su se domaći igrači, postali su agresivniji, a Dabanović je im jer za samo devet minuta pokazao četiri javne opomene, uključujući i jednu igraču sa klupe.

U 74. minutu Dabanović je dosudio penal za Lacio, u duelu koji je takođe bio na samoj ivici, ali je nakon dugačke konsultacije sa VAR-sobom i pregleda snimka odlučio da preinači odluku, mada je ostala dilema da li je igrač defanzivac Tventea uz loptu zakačio i koljeno fudbalera gostujućeg tima.

Domaći navijači tražili su ofsajd i kod drugog gola Lacija, koji je u 87. minutu postigao Isaksen, ali nije bilo dileme - regularna situacija za 0:2.

Pogledajte OVDJE.

Marušić je proveo svih 90 minuta na terenu.

Bonus video: