Podrhtava fudbalski svijet: „El klasiko” sa mnogo jednačina - Barsa leti, ali Real je uvijek Real

Zvjezdani okršaj u Madridu - večeras od 21 sat se na “Santjago Bernabeuu” igra najčuveniji derbi

4891 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U utorak i srijedu su Real Madrid i Barselona bili maestralni u Ligi šampiona, pregazili su Borusiju Dortmund odnosno Bajern, i sve to je bio fascinantan uvod u veliku bitku koja je zakazana za večeras sa početkom u 21 sat na stadionu “Santjago Bernabeu”.

Na redu je 258. “el klasiko”, najčuveniji derbi na svijetu, koji se čeka sa mnogo više euforije nego ranije - Barsa konačno igra pobjednički fudbal sa Hansijem Flikom na klupi, dok “kraljevski klub” možda još ove sezone ne briljira, ali rezultati govore da je navika pobjeđivanja, uprkos problemima, uvijek prisutna.

I stanje na tabeli La Lige govori da su Barsa i Real trenutno prejaki za konkurenciju. Katalonci su u 10 kola pogriješili samo jednom (na gostovanju Osasuni kada je Flik odlučio da odmori veći dio prvotimaca), dok je aktuelni prvak Španije sebi dozvolio tri remija.

Samo je onaj protiv Atletika možda bio planiran, za razliku od gostovanja Majorki i Las Palmasu...

El klasiko
foto: Sofascore

Gledajući tabelu, veći je pritisak na Realu - domaćin je, već ima tri boda manje od najvećeg rivala i eventualni poraz bi značio velikih minus šest. Ogromnih minus šest ako se zna kako Barsa rutinski dobija utakmice - do sada je u 10 mečeva dala 33 gola, predvođena Robertom Levandovskim, Laminom Jamalom i Rafinjom, 12 više od “merengesa” koji su primili tri manje (sedam).

Lamin Jamal, Rafinja, Barselona, Fudbaleri Barselone
foto: Beta/AP

ANĆELOTI: OVO JE NEKA DRUGA BARSA

Karlo Anćeloti će se 19. put suprotstaviti Barsi kao trener Reala, ukupno 23. u karijeri. Pamti “blaugranu” kada je bila nepobjediva, pamti je i u problemima...

- Ovo je neka druga Barselona, mnogo drugačija u odnosu na onu koju je vodio Ćavi. On je u Barsi odradio veliki posao, a sada je očigledno da sa Flikom ova ekipa igra konkretnije - traži se brz fudbal, direktan. Čija je bolja? Ne bih da poredim ni ekipe ni trenere, ali promjena je očigledna - rekao je Anćeloti.

Real je u utorak na poluvremenu gubio 2:0 od Borusije u Madridu, a onda je u nastavku pregazio rivala - čak 5:2, uz dva gola nezadrživog Vinisijusa Žuniora.

- Ponosan sam što svakog dana sarađujem sa vjerovatno najboljim igračem na svijetu. Znam i da može još dosta da napreduje, a isto tako sam siguran da je naredna Zlatna lopta njegova - dodao je Anćeloti.

El klasiko grafik
foto: Graphic news

Njegov tim je u uvodnom dijelu sezone imao dosta problema. U mnogim mečevima se Real mučio, pobjeđivao poslije preokreta - nedostaje penzionisani Toni Kros, ali se i čeka da Kilijan Mbape uđe u top formu.

- Nema puno filozofije, znam da možemo da budemo bolji nego što jesmo. Ali, sada smo okrenuti samo tome kako da na pravi način odigramo derbi. Moramo da budemo agresivni bez lopte, ne smijemo da dozvolimo da nas rival iznenadi - jasan je Anćeloti.

El klasiko
foto: Sofascore

A da li je iznenađenje moguće?

- Znamo dobro kakve asove ima Barsa, ali imamo ih i mi. Biće spektakl, u to sam siguran - poruka je legendarnog Italijana.

“REAL JE UVIJEK OPASNOST”

Pored Osasune u La Ligi, Barsu je savladao i Monako u Ligi šampiona - sve ostalo je bilo onako kako je želio Flik. Bajern je u srijedu bio prvi veliki izazov, a Real je čini se - najveći mogući u ovom periodu sezone.

- Igramo dobro, ali se i prilagođavamo protivniku. Prilagodili smo se Bajernu, biće tako i protiv Reala, ali naravno uz jasnu namjeru da igramo “svoju” utakmicu. Barsa uvijek to želi, bez obzira na to kome i na kom stadionu gostuje - samouvjeren je Flik pred prvi “el klasiko” u karijeri.

Hansi Flik
foto: FC Barcelona/X

Njemac se tu nije zaustavio:

- Da li je ovo idealan test? Bio je i protiv Bajerna. Dobili smo 4:1, ali smo vidjeli u kojim aspektima treba da napredujemo - dodao je bivši prvak Evrope sa Bavarcima.

POSLJEDNJI PORAZ PRIJE 13 MJESECI

Real je prošle sezone dominantno osvojio titulu, a serija nepobjedivosti u La Ligi traje još od septembra 2023. Prošle su čak 42 utakmice od posljednjeg neuspjeha Madriđana u španskom prvenstvu.

Ako Real ne izgubi večeras izjednačiće učinak Barse koja je u periodu od 2017. do 2018. bila neporažena u 43 meča.

Real u 42 duela ima 31 pobjedu i 11 remija, u 23 od njih nije primio gol, dok je skor Barse 34 trijumfa, devet neriješenih ishoda i 19 utakmica u kojima joj se mreža nije tresla.

Vjerovatni sastavi: Lunjin - Vaskes, Militao, Ridiger, Mendi - Čuameni, Kamavinga, Valverde, Belingem - Vinisijus Žunior, Mbape;

Barselona: Penja - Kunde, Kubarsi, Martines, Balde - Kasado, Pedri - Fermin - Rafinja, Levandovski, Jamal.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: