Navijači Sutjeske ipak mogu u Sofiju - biće zatvoren samo dio tribine

Tek u narednom evropskom meču, da li protiv Hajduka iz Splita ili nekog narednog ljeta - Levski će igrati pred praznim tribinama
4 komentar(a)
Levski, Foto: Farm3.static.flickr.com
Levski, Foto: Farm3.static.flickr.com
Ažurirano: 21.06.2017. 09:17h

Navijači Sutjeske ipak će moći da putuju u Sofiju i navijaju za svoj tim protiv Levskog 29. juna prvom meču 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, pošto će na stadionu Levskog biti zatvorena samo jedna tribina, i to ona na kojoj su domaći ultrasi, a ne cijeli stadion.

Pravu zbrku izazvala je odluka Uefe da suspenduje stadion Levskog zbog niza, uglavnom rasističkih ispada domaćih navijača, koji su se ponovili avgusta prošle godine na utakmici protiv Maribora.

Uefa jeste "zatvorila" stadion Levskog, ali se ta odluka odnosi tek na drugi evropski meč koji će igrati velikan iz Sofije - da li ove sezone u 2. kolu kvalifikacija za LE protiv splitskog Hajduka, ili nekog narednog ljeta, zavisiće od mogućnosti Sutjeske.

A za prvi naredni evropski meč, koji Levski igra protiv Nikšićana, Uefa je odlučila da zatvori samo dio tribine na kojoj su najekstremniji bugarski navijači i naredila domaćem klubu da tu postavi veliki Uefin poster sa natpisom "Say no to racism" (Reci ne rasizmu). To je Uefin odgovor na transparent na kojem je pisalo "reci da rasizmu", koji su navijači Levskog istakli prije dvije godine tokom meča domaćeg prvenstva sa šampionom Bugarske Ludogorecom, u kojem igra nekoliko tamnoputih fudbalera.

Spisak izgreda zahvaljujući kojima su navijači Levskog postali jedni od najozloglašenijih u Evropi, prilično je dugačak.

Prošle godine u Bosilevgradu pred razjarenom hordom navijača "plavog" kluba iz Sofije bježala je čak i policija, a snimak kako huligani Levskog prekidaju ceremoniju predstavljanje novog trenera Ivajla Peteva i skidaju ga do gole kože (jer je, navodno, navijač gradskog rivala CSKA iz Sofije) tokom 2013. je obišao svijet.

Iako će u Bugarskoj biti zatvoren dio tribine na kojoj su najvatreniji navijači domaćih, gostovanje Levskom spada u kategoriju "visikorizičnih".

U uobičajenoj komunikaciji dva kluba pred evropski meč iz Levskog su poručili da svi navijači Sutjeske - i najvatreniji, i svi ostali - moraju da budu smješteni zajedno, u istom sektoru.

Levski i Sutjeska igraju 29. juna na stadionu "Vivakom arena", revanš je 6. jula na stadionu kraj Bistrice.

Bolji iz dvomeča igraće u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Hajduka iz Splita.

Bonus video: